Σε νέα ιστορικά υψηλά βρέθηκε σήμερα ο βρετανικός FTSE100, αν και τα έχασε στο κλείσιμο, με τις ευρωπαϊκές αγορές να θολώνουν όμως το αρχικό θετικό κλίμα που δημιούργησε η παραδοχή του επικεφαλής της αμερικανικής Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, ότι ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,3%, με τον κλάδο του τεχνολογίας να κερδίζει 0,5%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,26% στις 7.885 μονάδες (ιστορικό υψηλό 7.925,02 μονάδες), ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,60% στις 15.412 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,18% στις 7.119 μονάδες.

Νέο άλμα πάνω και από τις 1.060 μονάδες

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, η φινλανδική εταιρεία διύλισης Neste σημείωσε άλμα 12%, καθώς δημοσίευσε λειτουργικά αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου που ξεπέρασαν τις προβλέψεις. Το διοικητικό συμβούλιο της Neste πρότεινε μέρισμα 1,52 ευρώ ανά μετοχή, από 0,82 ευρώ πέρυσι.

Από την άλλη, απώλειες 3,6% σημείωσε η Societe Generale, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, παρά το γεγονός ότι κατέγραψε υψηλότερα του αναμενόμενου κέρδη στο τέταρτο τρίμηνο. Η τράπεζα ανακοίνωσε πτώση των ετήσιων κερδών της κατά 64% το 2022, λόγω των ισχυρών επιδόσεων του τμήματος εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής.

Ήπιες πιέσεις στη Wall Street

Οι εκτιμήσεις Πάουελ για τον πληθωρισμό

Μιλώντας σε εκδήλωση στο The Economic Club της Ουάσιγκτον, ο Πάουελ δήλωσε την Τρίτη ότι ο πληθωρισμός αρχίζει να υποχωρεί, αλλά αναμένει ότι η «αποπληθωριστική διαδικασία» θα είναι μακρά και προειδοποίησε ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να αυξηθούν περισσότερο από ό,τι αναμένουν οι αγορές, εάν τα οικονομικά στοιχεία συνεχίζουν να είναι ισχυρά.

Η νέα εκτίμηση της UBS

Πάντως, θετικά λειτούργησε και η νέα εκτίμηση της UBS, η οποία ανέφερε ότι η εικόνα της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι ελαφρώς βελτιωμένη, καθώς – όπως τονίζεται – η οικονομία της Ευρωζώνης θα αποφύγει την ύφεση αυτόν τον χειμώνα, αν και η οικονομική δραστηριότητα θα παραμείνει αναιμική. Η εκτίμηση για την αύξηση του ΑΕΠ της Ευρώπης για το 2023 αναβαθμίζεται σε 0,8%, έναντι 0,2% προηγουμένως.

Ο υψηλός πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση και η αύξηση του κόστους των τροφίμων θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν την αύξηση του πραγματικού εισοδήματος τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, η υποχώρηση των τιμών της ενέργειας, η πτώση του πληθωρισμού και η επαναλειτουργία της Κίνας θα επιτρέψουν μια μέτρια ανάκαμψη στη συνέχεια, αναφέρεται στην έκθεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές