Η διοίκηση των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν θα στείλει περίπου 165.000 δολάρια σε βοήθεια στην Τουρκία και τη Συρία για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του καταστροφικού σεισμού μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Σεισμός: Λιγοστεύουν οι ελπίδες για τους εγκλωβισμένους σε Τουρκία και Συρία

Το ίδιο το Αφγανιστάν βρίσκεται στη δίνη μιας σοβαρής οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, αποτελώντας την έδρα ενός από τα μεγαλύτερα προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών. Καμία κυβέρνηση δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, που κατέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο του 2021 με την αποχώρηση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, ενώ έχουν επιβληθεί κυρώσεις στον τραπεζικό τομέα της χώρας.

«Ανθρωπιά και ισλαμική αδελφοσύνη»

«Το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν ανακοινώνει ένα πακέτο βοήθειας ύψους 10 εκατομμυρίων Αφγάνι (111.024 δολάρια) και 5 εκατομμυρίων Αφγάνι (55.512 δολάρια) προς την Τουρκία και τη Συρία αντίστοιχα στη βάση της κοινής ανθρωπιάς και της ισλαμικής αδελφοσύνης», ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αργά το βράδυ της Τρίτης.

Ο απολογισμός των νεκρών από την τεράστια δόνηση στη νότια Τουρκία και τη Συρία είχε εκτοξευθεί σε περισσότερους από 7.800 ανθρώπους την Τρίτη, καθώς οι διασώστες εργάζονταν ενάντια στο χρόνο σε σκληρές χειμερινές συνθήκες για να ξεθάψουν επιζώντες από τα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν. Δεκάδες χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν και πολλοί άνθρωποι έμειναν χωρίς σπίτια σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Νεκροί από το κρύο

Στο Αφγανιστάν, εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν επίσης τη ζωή τους τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας του τσουχτερού κρύου και της οικονομικής κρίσης.

Πολλές ομάδες βοήθειας έχουν αναστείλει εν μέρει τις δραστηριότητές τους λόγω της απόφασης της διοίκησης των Ταλιμπάν ότι οι περισσότερες γυναίκες εργαζόμενες σε ΜΚΟ δεν μπορούν να δουλέψουν στη χώρα, με αποτέλεσμα οι οργανώσεις να μην μπορούν να λειτουργήσουν πολλά προγράμματα. Δυτικοί διπλωμάτες δήλωσαν ότι δεν θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να αναγνωρίσουν επίσημα την κυβέρνηση αν δεν αλλάξει πορεία όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών.

Παρά την περικοπή της αναπτυξιακής χρηματοδότησης που κάποτε αποτελούσε τη ραχοκοκαλιά του προϋπολογισμού του αφγανικού κράτους, η Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε σε έκθεσή της ότι η διοίκηση των Ταλιμπάν αύξησε τις εξαγωγές – κυρίως άνθρακα προς το γειτονικό Πακιστάν – και η είσπραξη εσόδων παρέμεινε ισχυρή, μεταξύ άλλων από τελωνειακούς δασμούς και δικαιώματα εξόρυξης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα