Με σημαντικά κέρδη κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν τις οικονομικές προοπτικές της περιοχής, μετά και από τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό της Γερμανίας, αλλά και την πορεία των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,7%, με τον κλάδο της βιομηχανίας να κερδίζει 1,1%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,46% στις 7.921 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 1,24% στις 15.603 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 1,05% στις 7.194 μονάδες.

Ασιατικά Χρηματιστήρια: Αντίρροπες δυνάμεις

Η Credit Suisse βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με τη μετοχή να σημειώνει απώλειες 1%, μετά την ανακοίνωση ετήσιων ζημιών ύψους 7,29 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων. Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας κατέγραψε καθαρές ζημίες ύψους 1,39 δισ. ελβετικών φράγκων για το τρίμηνο έως το τέλος Δεκεμβρίου.

FILE PHOTO: A financial trader works at their desk at CMC Markets in the City of London, Britain, April 11, 2019. REUTERS/Peter Nicholls/File Photo

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, ο γερμανικός δείκτης τιμών καταναλωτή για τον Ιανουάριο, η ανακοίνωση του οποίου είχε καθυστερήσει για τεχνικούς λόγους, αυξήθηκε κατά 1% μηνιαίως, περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, αλλά ο ετήσιος δείκτης αυξήθηκε στο 8,7%, κάτω από το 8,9% που αναμενόταν.

Οι επενδυτές, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, αναζητούν ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός κορυφώνεται, ώστε οι κεντρικοί τραπεζίτες να αρχίσουν να περιορίζουν τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων τους. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα την περασμένη εβδομάδα και σηματοδότησε μια κίνηση του ίδιου μεγέθους για τον επόμενο μήνα.

“Εάν οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις δεν υποχωρήσουν ουσιαστικά, η διατήρηση του τρέχοντος ρυθμού αυξήσεων μέχρι τον Μάιο θα μπορούσε κάλλιστα να είναι δικαιολογημένη”, δήλωσε την Τετάρτη ο Klaas Knot, υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές