Αύξηση χαμηλότερη από τις προβλέψεις κατάγραψε ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) στη Γερμανία, καθώς σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας ανήλθε σε 9,2% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο.  Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός ενισχύθηκε κατά 0,5%.

Οι αναλυτές ανέμεναν ο πληθωρισμός να σημειώσει άνοδο κατά 10,0% σε ετήσια βάση και κατά 1,2% σε σχέση σε μηνιαία βάση.

Eurostat: Στο 7,2% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο στην Ελλάδα – Στο 8,5% στην ευρωζώνη

Τα στοιχεία είναι εναρμονισμένα για να μπορούν να συγκριθούν με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Η γερμανική στατιστική υπηρεσία δημοσιοποίησε και τα μη εναρμονισμένα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο ΔΤΚ  αυξήθηκε κατά 8,7% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο και 1 % σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

«Η πτωτική τάση του πληθωρισμού, που παρατηρείται στα παλαιά στοιχεία, αναμένεται να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, καθώς είναι πιθανό να μειωθούν περαιτέρω οι τιμές της ενέργειας», εξηγεί στο Reuters o επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Joerg Kraemer. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι είναι πολύ πρόωρο να θεωρηθεί ότι υποχώρησε ο πληθωρισμός. Επισημαίνει επίσης ότι ο δομικός πληθωρισμός ενδέχεται να παραμείνει επίμονα υψηλός φέτος, κυρίως λόγω της αύξησης του μισθολογικού κόστους.

«Επειδή ο δομικός πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός το 2023, δεν είναι ορατή η χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων», δήλωσε ο  επικεφαλής οικονομολόγος της Hauck Aufhaeuser Lampe Privatbank, Alexander Krueger.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή  αναθεωρείται στο πλαίσιο τακτικής διαδικασίας, η οποία ξεκίνησε τον Ιανουάριο, μεταφέροντας το έτος βάσης στο 2020 από το 2015 που ίσχυε. Τα τελικά αποτελέσματα για τον Ιανουάριο και όλα τα αποτελέσματα που υπολογίζονται εκ νέου  θα δημοσιευθούν από τη στατιστική υπηρεσία στις 22 Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή