Οι εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων (FDI) στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού θα εξακολουθήσουν να ανακάμπτουν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την πανδημία, με την Κίνα να παραμένει ο κορυφαίος προορισμός στην Ασία, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε την Τρίτη η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (ADB).

Η Έκθεση για την Οικονομική Ενσωμάτωση στην Ασία το 2023 αναφέρει ότι οι εισροές FDI για την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού αυξήθηκαν κατά 64,3% το 2021, καταγράφοντας μία αύξηση περίπου 7 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με το 2019, αντιστοιχώντας στο 40% των παγκόσμιων εισροών FDI για το 2021.

Η Κίνα παραμένει ο κορυφαίος προορισμός για τις παγκόσμιες εισροές FDI στην Ασία.

Στο μεταξύ, η εκροή επενδύσεων από την Ασία ανέκαμψε σε ποσοστό 15,2% το 2021.

Fitch: Αναβάθμιση – έκπληξη για την Κίνα

«Έχοντας παραμείνει δυναμικές το 2021, οι εισροές FDI είναι ενδεχόμενο να έχουν υποχωρήσει το 2022, με δεδομένη την αστάθεια του παγκόσμιου περιβάλλοντος», εκτίμησαν οι συντάκτες της έκθεσης, προσθέτοντας ότι τα κεφάλαια που αναφέρονται στις επενδύσεις εντός των νέων μεγάλων περιφερειακών συμφωνιών όπως η Περιφερειακή Συνολική Οικονομική Συνεργασία (RCEP) είναι ενδεχόμενο να συμπληρώσουν τις προσπάθειες για την προώθηση των επενδύσεων.

Εμπόριο με την Αφρική

Στην Τσανγκσά, πρωτεύουσα της κινεζικής επαρχίας Χουνάν, λειτουργεί μία βάση οικονομικών, εμπορικών και ψηφιακών υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων της Κίνας με την Αφρική.

Η βάση αυτή εξυπηρετεί κυρίως τις κινεζικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Αφρική παρέχοντας σχετικές υπηρεσίες πληροφορικής.

Παράλληλα, προωθεί την καινοτόμα υλοποίηση νέων επιχειρηματικών μοντέλων, όπως, το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο, η ανάλυση οικονομικών και εμπορικών δεδομένων για τις σχέσεις της Κίνας με την Αφρική, αλλά και άλλα ψηφιακά προϊόντα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, το διαδίκτυο, αλλά και το λογισμικό των υπηρεσιών τεχνολογίας της πληροφορικής.

Η ίδια βάση μπορεί να παρέχει υπηρεσίες φορητού εξοπλισμού επικοινωνιών για τις εταιρίες που τον χρειάζονται αλλά και να καταρτίσει διασυνοριακά ηλεκτρονικά δίκτυα συνεργασίας για τα υποκαταστήματα που διατηρούν στην Αφρική οι επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από την Κίνα.

Περαιτέρω, παρέχονται από την ίδια βάση υπηρεσίες για την κατασκευή ηλεκτρονικών σελίδων στις τοπικές διαλέκτους, ώστε να βοηθηθεί η ποιοτική ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Κίνας και της Αφρικής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ