Νέο «χτύπημα» δέχτηκε ο όμιλος Adani. Η διαχειρίστρια χρηματιστηριακών δεικτών MSCI περιόρισε τον αριθμό των τεμαχίων, που θεωρεί ελεύθερα διαπραγματεύσιμα για τέσσερις εταιρείες του ομίλου του.

Πρόκειται για μια κίνηση που αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για τον πολυσχιδή όμιλο του Ινδού δισεκατομμυριούχου Γκαουτάμ Αντάνι που έχει βρεθεί στο «μάτι του κυκλώνα» μετά τις κατηγορίες της Hindenburg Research για χειραγώγηση μετοχών και απάτες.

Πόσα τρισ. δολάρια έχασαν οι μεγιστάνες του πλανήτη σε ένα χρόνο – Ποιος είναι ο μεγάλος χαμένος

Όπως ανακοίνωσε η MCSI, η ναυαρχίδα του ομίλου, Adani Entersprises, έκανε ενδοσυνεδριακά βουτιά έως και 10%, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι Adani Total Gas Ltd., Adani Transmission Ltd. και ACC Ltd.

Η ινδική χρηματιστηριακή Nuvama Wealth Management υπολογίζει ότι η απόφαση της MSCI θα έχει ως αποτέλεσμα αθροιστικές εκροές άνω των 400 εκατ. δολαριών από τις μετοχές του ομίλου, καθώς ο περιορισμός του βάρους τους στους δείκτες σημαίνει πρακτικά ότι οι τα παθητικά funds θα πρέπει να μειώσουν την έκθεσή τους σε αυτές.

 

Το sell off πυροδοτεί και η ανακοίνωση του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Νορβηγίας ότι έχει πουλήσει το μερίδιο που είχε σε εταιρείες του ομίλου Adani.

Αφορμή για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Όμιλος Adani το τελευταίο διάστημα αποτέλεσε η έκθεση της εταιρείας short-seller Hindenburg Research που δημοσιεύθηκε στις 24 Ιανουαρίου, όπου η αμερικανική εταιρεία κατηγόρησε τον ινδικό όμιλο για χειραγώγηση μετοχών και αθέμιτη χρήση υπεράκτιων φορολογικών παραδείσων που κρύβουν την εύρος της κατοχής μετοχών των μελών της οικογένειας Adani σε εταιρείες του ομίλου.

Ποια είναι η Hindenburg

Η Hindenburg, η οποία επί του παρόντος απασχολεί περίπου δώδεκα άτομα, δεν είναι hedge fund. Προτιμά να παρουσιάζεται ως μια ερευνητική ομάδα που λειτουργεί με δικό της κεφάλαια.

Ωστόσο, τις προηγούμενες φορές οι επενδυτές την αντιμετώπιζαν ως εταίρο, θέλοντας να εκμεταλλευθούν την επερχόμενη βόμβα της Hindenburg πριν αυτή εκραγεί. Ο Τζόσα Μίτις, καθηγητής εταιρικού δικαίου και κινητών αξιών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, λέει ότι είναι «πολύ συνηθισμένο» για τους ακτιβιστές short sellers να έχουν συνεργάτες που παίρνουν θέσεις για λογαριασμό τους. Οι συνεργάτες αυτοί συνήθως διεξάγουν μια έρευνα σχετικά με τις στοχευμένες εταιρείες

Ίσως το πιο γνωστό κατόρθωμα της Hindenburg ήταν μια αναφορά τον Σεπτέμβριο του 2020 για τον Τρέβορ Μίλτον, ιδρυτή της κατασκευάστριας ηλεκτρικών φορτηγών Nikola. Ο Άντερσον υποστήριξε ότι η εταιρεία διατεινόταν ότι σημείωνε πρόοδο στην τεχνολογία της και θα την βοηθούσε να συνάψει συμφωνίες με κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες, ωστόσο δεν ίσχυε κάτι τέτοιο. Μάλιστα, κατήγγειλε ένα βίντεο στο οποίο ανακάλυψε ότι το όχημα κατηφόριζε με μηδενική ιπποδύναμη. Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Μίλτον κρίθηκε ένοχος για εξαπάτηση των επενδυτών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή