Στροφή προς την ινδική τραπεζική αγορά πραγματοποιεί η HSBC, με σκοπό να εκμετελλευτεί τη μεγάλη άνοδο που παρουσιάζουν οι δισεκατομμυριούχοι της χώρα.ς. Σύμφωνα με το Bloomberg. Αυτό το σχέδιο επέκτασης είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της μεγαλύτερης τράπεζας της Ευρώπης, ο οποίος αντιμετωπίζει μια κάμψη των κερδών στην περιοχή της…ευρύτερης Κίνας. Η Σαγκάη και το Χονγκ Κονγκ ήταν τα κέντρα βάρους για την τράπεζα από τότε που άνοιξε τις πόρτες της πριν από περισσότερα από 150 χρόνια, με σκοπό να χρηματοδοτήσει το εμπόριο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Όμως, καθώς η επιβράδυνση της οικονομίας και η πτώση των βιομηχανιών, από την τεχνολογία έως την ακίνητη περιουσία, ταράζουν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η HSBC κοιτάζει προς την πλευρά της Ινδίας, παρά τους κινδύνους που υπάρχουν και εκεί.

Η τράπεζα στρέφει το βλέμμα της πιο σταθερά στους πιο πλούσιους στην Ινδία. Είναι ενδεικτικό ότι ο συνολικός πλούτος των δισεκατομμυριούχων έχει ξεπεράσει τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια από 148 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016. Σχεδιάζει επίσης να ξεκινήσει μια υπηρεσία ιδιωτικής τραπεζικής. Μετά την αγορά μιας επενδυτικής επιχείρησης έναντι 10,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναζητεί άλλες αγορές.

Ενέργεια: Πώς η Ινδία μετατρέπει το ρωσικό πετρέλαιο σε καύσιμο της Δύσης

Οι αβεβαιότητες, ο Αντάνι και οι επισκέψεις υψηλών προσκεκλημένων

Η επέκταση στη χώρα της Νότιας Ασίας μπορεί να συνοδεύεται από μια σειρά από αβεβαιότητες. Τις τελευταίες εβδομάδες, μια έκθεση  για τον όμιλο του δισεκατομμυριούχου Γκαουτάμ Αντάνι κατέστρεψε την αυτοκρατορία του, προκαλώντας πτώση άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις μετοχές του και δημιούργησε ανησυχίες σε σχέση με τα δάνειά του. Ενώ ο Αντάνι προσπάθησε να καθησυχάσει τους επενδυτές αποπληρώνοντας δάνεια και δεσμευόμενος να μειώσει τους δείκτες χρέους, η συγκεκριμένη κρίση αποτύπωσε τις πιέσεις που μπορούν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες όταν δραστηριοποιούνται στην Ινδία. «Η HSBC βρίσκεται στην Ινδία για περισσότερα από 160 χρόνια και έχει μια μακροπρόθεσμη οπτική για τη χώρα και τις δυνατότητές της. Υπήρξαν πολλές ανατροπές αυτά τα χρόνια, και όπως τα προηγούμενα γεγονότα δεν άλλαξαν τη στάση και τη δέσμευση της HSBC, ούτε ο τρέχων θόρυβος της αγοράς (σ.σ. θα το κάνει)», δήλωσε ο Hitendra Dave, που διευθύνει την HSBC India, μέσω email αυτή την εβδομάδα. Η HSBC αρνήθηκε να σχολιάσει τα γεγονότα σχετικά με τον Αντάνι. Ο χρηματοπιστωτικός οίκος, ο οποίος επικεντρώνεται στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια – δεν είχε τραπεζική σχέση με τον επιχειρηματία, δεδομένης της συνεχιζόμενης έκθεσής του δεύτερου στη βιομηχανία άνθρακα, είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα, ενώ ο όμιλος του Αντάνι δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Αρκετά ανώτερα στελέχη της HSBC ταξίδεψαν στην Ινδία κατά τον περασμένο χρόνο. Ο πρόεδρος Mark Tucker συναντήθηκε με τον επικεφαλής της επιτροπής προετοιμασίας της G20 της Ινδίας τον Δεκέμβριο. Ο διευθύνων σύμβουλος Noel Quinn απαθανατίστηκε να υπογράφει σε ένα βιβλίο συλλυπητηρίων για την εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ Β’ στην πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου, όταν ήταν στη χώρα τον Σεπτέμβριο, με σκοπό να συναντήσει πελάτες. Η τράπεζα έχει δει μια ανοδική πορεία μεταξύ των πελατών παγκοσμίως που στρέφονται προς την Ινδία και οι επισκέψεις υψηλού προφίλ σηματοδοτούν το αυξανόμενο ενδιαφέρον της για τη χώρα, είπε o Surendra Rosha, συνεπικεφαλής Ασίας-Ειρηνικού στην HSBC.

Πέρυσι, οι βίαιες διαμαρτυρίες ενάντια στα lockdown σε ένα εργοστάσιο της Foxconn υπενθύμισαν έντονα στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο όπως η Apple Inc.  τους κινδύνους της υπερβολικής εξάρτησης από μεμονωμένες αγορές. Το 2021, η HSBC έλαβε περίπου το 44% των συνολικών της κερδών (21,9 δισ. δολάρια) από το Χονγκ Κονγκ και την Κίνα, ενώ οι πελάτες του Χονγκ Κονγκ και της ηπειρωτικής χώρας αποτελούσαν περισσότερο από το ένα τρίτο του συνόλου της. Ωστόσο, τα προβλήματα της Κίνας έπληξαν τον πυρήνα της…μηχανής κερδών της HSBC στο Χονγκ Κονγκ, όπου τα κέρδη του εξαμήνου του 2022 μειώθηκαν περίπου 30% σε ετήσια βάση.

Η επόμενη μέρα

Εν τω μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ινδίας αυξήθηκε κατά 6,8% το 2022, κατατάσσοντάς την μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων μεγάλων οικονομιών στον κόσμο. «Μόλις οι άνθρωποι γίνουν τόσο πλούσιοι σε μια εγχώρια οικονομία, αρχίζουν να επενδύουν στο εξωτερικό», είπε ο εκτελεστικός διευθυντής της HSBC India Hitendra Dave. Η συγκεκριμένη τράπεζα είναι πλέον το μεγαλύτερο ξένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που δραστηριοποιείται στην Ινδία.

Τα επενδυτικά στελέχη της HSBC κέρδισαν περισσότερα στην Ινδία από ό,τι στην Κίνα, και τα κέρδη των εμπορικών τραπεζών δεν είναι πολύ κάτω από τα αντίστοιχα της ηπειρωτικής κινεζικής μονάδας της τράπεζας. Τον Ιανουάριο, ο πρόεδρος Mark Tucker, μιλώντας στο συνέδριο του Ασιατικού Χρηματοοικονομικού Φόρουμ είπε ότι η ανάπτυξη της Ασίας «δεν είναι απλώς μια ιστορία για το Χονγκ Κονγκ και την ηπειρωτική Κίνα». Η Ινδία ήταν μια εξαιρετικά ελκυστική αγορά, είπε. «Αυτό θα μπορούσε να είναι μια βάση για έναν διάδρομο ανάπτυξης 20 έως 30 ετών, όπως συνέβη στην περίπτωση της Κίνας τη δεκαετία του 1990». Παρά την αισιοδοξία αυτή, οι αναλυτές λένε ότι η Ινδία είναι γεμάτη με τα δικά της διαρθρωτικά προβλήματα που έχουν τη δυνατότητα να περιορίσουν την οικονομία με την πάροδο του χρόνου. Η ταχεία ανάπτυξη μπορεί επίσης να σημαίνει μεγαλύτερο κίνδυνο την ώρα που στελέχη και επιχειρήσεις σπεύδουν να επεκταθούν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή