Είναι ο άνθρωπος στον οποίο οφείλεται η σχεδόν κατάρρευση του Ινδού μεγιστάνα, Γκαουτάμ Αντάνι. Στο παρελθόν έχει βάλει στο στόχαστρό του εταιρείες, κάποιες εκ των οποίων βρέθηκαν στο χείλος της χρεοκοπίας.

Για τον επιχειρηματικό κόσμο η δουλειά του θεωρείται ανήθικη έως και κακόβουλη. Για τους επενδυτές από την άλλη, οι υπηρεσίες και οι συμβουλές του είναι ένας δρόμος που οδηγεί σε αυτό που επιθυμούν: σε κέρδη, τα οποία προέρχονται από τα στοιχήματα για πτώση των μετοχών των εταιρειών που έχουν μπει στο στόχαστρο του Νέιθαν Άντερσον. Τον ιθύνοντα νου πίσω από τη Hindenburg Research, η έκθεση της οποίας για παραποίηση των οικονομικών καταστάσεων του ομίλου Adani και χειραγώγηση της αγοράς, έχει φέρει τον όμιλο στο χείλος του γκρεμού.

Προπληρώνει δάνεια 1,1 δισ. δολαρίων ο Aντάνι – Παλεύει να «σβήσει» την κρίση

Η ιστορία του Άντερσον

Γιος ενός καθηγητή και μιας νοσοκόμας, ο Άντερσον 38 ετών σήμερα, μεγάλωσε στο Κονέκτικατ και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της πόλης με πτυχίο στη διοίκηση επιχειρήσεων. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, έζησε για ένα διάστημα στο Ισραήλ, εργαζόμενος ως παραϊατρικός ενώ παρακολουθούσε μαθήματα στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο. Αργότερα εργάστηκε για μια εταιρεία χρηματοοικονομικών αναλύσεων πριν μεταπηδήσει σε εταιρεία που έλεγχε πιθανές συμφωνίες για επενδυτικές εταιρείες πλούσιων οικογενειών. Το πάθος του, όπως έχει δηλώσει, είναι να «ανακαλύπτει απάτες».

Από νωρίς ερευνούσε για πιθανά σχέδια Πόνζι και κατά καιρούς έχει συνεργαστεί με τον δικαστικό Χάρι Μαρκόπολος, ο οποίος προειδοποίησε τις αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές ότι η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων του Μπέρναρντ Μάντοφ ήταν μια τεράστια απάτη. Ο Άντερσον έχει αποκαλέσει τον Μαρκόπολος ως πρότυπό του. Κάπου στο 2014, άρχισε να αμφισβητεί τις καταγγελίες πληροφοριοδοτών στις αρχές των ΗΠΑ, με την ελπίδα να επιβραβευτεί για την αποκάλυψη της απάτης. Ένα από τα πρώτα του επιτεύγματα ήταν η έρευνα με τον Μαρκόπολος για το hedge fund Platinum Partners, κατόπιν της οποίας επτά στελέχη κατηγορήθηκαν για απάτη με χρεόγραφα.

Το επιχειρηματικό προφίλ του Άντερσον

Ο Άντερσον στις αγορές είναι γνωστός ως ακτιβιστής short seller, (επενδυτής που στοιχηματίζει σε πτώση των μετοχών). Ειδικεύεται στον να αποκαλύπτει οικονομικές ατασθαλίες και άλλες αδικήματα, δίνοντας τροφή για δημοσιογραφικά άρθρα τα οποία πολλές φορές οδηγούν σε έρευνες από τις κυβερνήσεις. Όλες του οι έρευνες έχουν ένα μόνο στόχο: να παρακινήσουν τους επενδυτές να πουλήσουν. Συνήθως συνεργάζεται με τους επενδυτές οι οποίοι ανοίγουν short θέσεις- δανείζονται μετοχές και τις επιστρέφουν με ένα κέρδος όταν η τιμή τους πέφτει- παράλληλα με τα δικά του στοιχήματα.

Από τότε που ίδρυσε τη Hindenburg το 2018 σε ένα διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη, ο Άντερσον έχει στοχεύσει δεκάδες εταιρείες, ωστόσο οι περισσότερες ήταν μικρές και είχαν παρουσία μόνο στις ΗΠΑ. Παίρνοντας την ονομασία της από το γνωστό ζέπελιν, η Hindenburg υποστηρίζει ότι η αποστολή της είναι να επισημαίνει τις «καταστροφές που προκαλούνται από τον άνθρωπο» οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα εκραγούν. Στη συνέχεια επιταχύνει τη διαδικασία. Κατά κανόνα, οι στοχευμένες μετοχές των εταιρειών υποχωρούν περίπου 15% την ημέρα μετά την εμφάνιση της αρνητικής έκθεσης της Hindenburg και βυθίζονται κατά 26% έξι μήνες αργότερα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.

Επί της παρούσης, ο Άντερσον έχει στοχεύσει έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους της Ινδίας, τον όμιλο εταιρειών που ελέγχεται από τον Γκαουτάμ Αντάνι, μέχρι πρόσφατα τον πλουσιότερο άνθρωπο της Ασίας, ο οποίος θεωρείται ότι έχει στενούς δεσμούς με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντα Μόντι Modi. Πρόκειται για ένα τεράστιο στοίχημα -και φαίνεται ότι αποδίδει.

Ποια είναι η Hindenburg

Η Hindenburg, η οποία επί του παρόντος απασχολεί περίπου δώδεκα άτομα, δεν είναι hedge fund. Προτιμά να παρουσιάζεται ως μια ερευνητική ομάδα που λειτουργεί με δικό της κεφάλαια. Ωστόσο, τις προηγούμενες φορές οι επενδυτές την αντιμετώπιζαν ως εταίρο, θέλοντας να εκμεταλλευθούν την επερχόμενη βόμβα της Hindenburg πριν αυτή εκραγεί. Ο Τζόσα Μίτις, καθηγητής εταιρικού δικαίου και κινητών αξιών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, λέει ότι είναι «πολύ συνηθισμένο» για τους ακτιβιστές short sellers να έχουν συνεργάτες που παίρνουν θέσεις για λογαριασμό τους. Οι συνεργάτες αυτοί συνήθως διεξάγουν μια έρευνα σχετικά με τις στοχευμένες εταιρείες

Ίσως το πιο γνωστό κατόρθωμα της Hindenburg ήταν μια αναφορά τον Σεπτέμβριο του 2020 για τον Τρέβορ Μίλτον, ιδρυτή της κατασκευάστριας ηλεκτρικών φορτηγών Nikola. Ο Άντερσον υποστήριξε ότι η εταιρεία διατεινόταν ότι σημείωνε πρόοδο στην τεχνολογία της και θα την βοηθούσε να συνάψει συμφωνίες με κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες, ωστόσο δεν ίσχυε κάτι τέτοιο. Μάλιστα, κατήγγειλε ένα βίντεο στο οποίο ανακάλυψε ότι το όχημα κατηφόριζε με μηδενική ιπποδύναμη. Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Μίλτον κρίθηκε ένοχος για εξαπάτηση των επενδυτών.

Οι συνέπειες από την έκθεση Adani

Η έκθεση 100 σελίδων για την Adani, η οποία η Hindenburg λέει ότι χρειάστηκε δύο χρόνια για να τη συντάξει, κάνει λόγο για χειραγώγηση της αγοράς μέσω ενός περίτεχνου δικτύου υπεράκτιων εταιρειών της οικογένειας Αντάνι. Σε διάστημα δύο εβδομάδων, η έκθεση εξάλειψε περισσότερα από 110 δισεκατομμύρια δολάρια από την αξία του ομίλου πριν την έκθεση, προκάλεσε βύθιση σε κάποια ομόλογα του ομίλου, ο οποίος όμιλος αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει τα σχέδια για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την έκδοση νέων ομολόγων. Το κόμμα της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο της Ινδίας απαίτησε να διεξαχθεί έρευνα για τις διασυνδέσεις του μεγιστάνα με τον πρωθυπουργό Μόντι. Ο όμιλος Adani, χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς αβάσιμους και στις 7 Φεβρουαρίου κατέβαλε προσπάθειες να σταματήσει το κατρακύλισμα, προπληρώνοντας κάποιο χρέος και ανακοινώνοντας σχέδια για εκπλήρωση των οικονομικών του υποχρεώσεων. Ωστόσο, η ζημιά έχει γίνει.

Δεν είναι γνωστό εάν η Hindenburg έχει κλείσει τις short θέσεις της ή ποια μέσα χρησιμοποίησε συγκεκριμένα. Ο Άντερσον το μόνο που έχει πει είναι ότι στοιχημάτιζε κατά της Adani μέσω των διαπραγματεύσιμων σε δολάρια ομολόγων της και των μη διαπραγματεύσιμων στην Ινδία παραγώγων. Η επιθετική πολιτική μπορεί να περιλάμβανε την αγορά συμβάσεων ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης (CDSs), συμβάσεις που επιτρέπουν στον κάτοχό τους να κάνει εικασίες σχετικά με το αν μια εταιρεία θα αποπληρώσει το χρέος της ή να ζητήσει δικαιώματα, που είναι παρόμοια με το στοίχημα ότι μια μετοχή θα υποχωρήσει κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο και ονομάζεται τιμή εξάσκησης.

Οι short sellers

Οι short sellers στοιχηματίζουν ενάντια στις μετοχές από πάντα, όμως οι σημερινοί ακτιβιστές είναι πολύ πιο επιθετικοί. Συνήθως ερευνούν μια υπόθεση για μια εταιρεία για μήνες και στη συνέχεια εκδίδουν αναφορές στην οποία φέρνουν στο φως της δημοσιότητας τα πάντα. Μεταξύ των πιο διάσημων περιπτώσεων: Το 2011, η Carson Block of Muddy Waters Capital έβαλε στο στόχαστρο την κινεζική δασοκομική εταιρεία Sino-Forest επειδή εκτίμησε τα περιουσιακά της στοιχεία περισσότερο από την πραγματική τους αξία. Η εταιρεία κήρυξε πτώχευση το επόμενο έτος.

Ωστόσο, οι ακτιβιστές έχουν τραβήξει την προσοχή των αρχών. Η Block είναι μεταξύ εκείνων των εταιρειών που εξετάζονται εξονυχιστικά σε μια τεράστια έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για τις πρακτικές της. Η εταιρεία δηλώνει βέβαιη ότι δεν έχει πράξει κάτι παράνομο. Μια έρευνα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα οδηγήσει σε κατηγορίες.

Οι αρχές αναζητούν στοιχεία σχετικά με το αν οι ακτιβιστές προσπάθησαν να επιτείνουν την πτώση των μετοχών ή να χειραγωγήσουν τις αγορές, αναφέρουν άτομα με γνώση της υπόθεσης που ζήτησαν να μην κατονομαστούν συζητώντας μια ομοσπονδιακή έρευνα. Μια πιθανή τακτική ονομάζεται «smash and grab», όταν οι έμποροι ανοίγουν short θέσεις στις μετοχές, δημοσιεύουν αρνητικές πληροφορίες και παίρνουν πίσω τις θέσεις τους αποκομίζοντας γρήγορα κέρδη προτού αποδειχθεί ότι οι αναφορές τους είναι ψευδείς.

Μέχρι στιγμής, η Hindenburg δεν συμπεριλαμβάνει την Adani στη λίστα με τις νίκες της. Και ο Άντερσον, παρά την εξάρτηση από τα μέσα ενημέρωσης για τη διάδοση των πληροφοριών του, προτιμάει τον δρόμο της σιωπής. Απορρίπτει αιτήματα για συνεντεύξεις, αφήνοντας αναλυτές, εταιρείες και δημοσιογράφους να ψάξουν στην ιστοσελίδα της Hindenburg τυχόν ενδείξεις σχετικά με τα επόμενα βήματά του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News