Εσοδα ρεκόρ σημείωσε το 2022 ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ημιαγωγών της Κίνας Semiconductor Manufacturing International Corp., παρά τις συνεχιζόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ. Ωστόσο προειδοποίησε ότι η φετινή χρονιά θα είναι πιο δύσκολη, δεδομένης της ύφεσης που πλήττει τη βιομηχανία ημιαγωγών.

Η SMIC ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τα έσοδά της για το 2022 ανήλθαν συνολικά σε 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένα κατά 34% σε ετήσια βάση, ενώ το μεικτό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε σε ύψος ρεκόρ της τάξης του 38%. Πρόκειται για τη δεύτερη χρονιά όπου οι πωλήσεις της κατέγραψαν αύξηση άνω του 30%!

Επένδυση μαμούθ από την αμερικανική Wolfspeed στη Γερμανία

Ωστόσο, η SMIC εκτιμά ότι τα έσοδα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 προβλέπεται να μειωθούν κατά 10% εως 12% σε σύγκριση με το προηγούμενο και τελευταίο τρίμηνο του 2022.

«Ανυπομονούμε για το 2023, στο πρώτο εξάμηνο του έτους, ο κύκλος εργασιών του κλάδου εξακολουθεί να βρίσκεται χαμηλά, ο αντίκτυπος των εξωτερικών αβεβαιοτήτων είναι ακόμα πολύπλοκος», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση.

Παρωχημένη τεχνολογία και αμερικανικές κυρώσεις

Η SMIC είναι μια από τις σημαντικότερες εταιρείες ημιαγωγών της Κίνας. Είναι το μεγαλύτερο χυτήριο της χώρας, καθώς κατασκευάζει ημιαγωγούς που σχεδιάζουν άλλες εταιρείες. Είναι ανταγωνιστής όπως της ταϊβανέζικης TSMC και της νοτιοκορεάτικης Samsung, αν και η τεχνολογία της κινεζικής εταιρείας είναι αρκετές γενιές πίσω.

Η εταιρεία μπήκε στη μαύρη λίστα των εμπορικών εταιρειών που δημιούργησαν οι ΗΠΑ με την ονομασία Entity List, το 2020, η οποία έχει αποκόψει τη SMIC από τη βασική ξένη τεχνολογία που θα της επέτρεπε να παράγει πιο προηγμένης τεχνολογίας ημιαγωγούς.

Η ζήτηση για ορισμένους ημιαγωγούς που χρησιμοποιούνται σε καταναλωτικά προϊόντα έχει υποχωρήσει, όπως η μνήμη, η οποία έχει επηρεάσει άσχημα τη SMIC καθώς και μεγαλύτερες εταιρείες όπως η Samsung.

Η SMIC επενδύει επιθετικά στην επέκταση της παραγωγικής της ικανότητας στην Κίνα, ενώ οι κεφαλαιουχικές της δαπάνες για το 2023 αναμένεται να παραμείνουν περίπου στο ίδιο επίπεδο με τα 6,35 δισεκατομμύρια δολάρια που δαπάνησε το 2022.

Πάντως η κινεζική εταιρεία ανακοίνωσε ότι η μαζική παραγωγή σε ένα από τα εργοστάσιά της, γνωστό ως SMIC Jingcheng, θα αναβληθεί για τρεις έως έξι μήνες, λόγω «καθυστέρησης στον εξοπλισμό» του εργοστασίου.

Η εταιρεία δεν ανέφερε εάν οι πρόσφατοι σαρωτικοί έλεγχοι των εξαγωγών των ΗΠΑ, οι οποίοι στοχεύουν να αποκόψουν την Κίνα από την απόκτηση ή την κατασκευή βασικών ημιαγωγών και εξαρτημάτων, οφείλονται για τις καθυστερήσεις που παρουσιάζει ο εξοπλισμός.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία