Ήπια ανοδικά κινούνται οι αμερικανικοί δείκτες, με τους επενδυτές να προσπαθούν να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος μετά από τις ισχυρές απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ αναμένουν παράλληλα και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει άνοδο 0,22% στις 33.945 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει κέρδη 0,19% στις 4.098 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,20% στις 11.742 μονάδες.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Το εκλογικό παζλ των ελληνικών μετοχών

Στον απόηχο μιας πτωτικής εβδομάδας

Και οι τρεις βασικοί δείκτες έρχονται από μία εβδομάδα που καταγράφηκαν σημαντικές απώλειες, οι μεγαλύτερες από τον Δεκέμβριο. Οι απώλειες αυτές ήρθαν μετά τη δήλωση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να κερδηθεί η μάχη κατά του πληθωρισμού. Ο Πάουελ σημείωσε επίσης ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να αυξηθούν περισσότερο από ό,τι αναμένουν οι αγορές, εάν οι πιέσεις του πληθωρισμού δεν υποχωρήσουν.

Ο κίνδυνος, ωστόσο, είναι ότι η πρόωρη χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και, με τη σειρά της, η αναθέρμανση των προσδοκιών για την ανάπτυξη μπορεί να είναι αντιπαραγωγική από την άποψη της καταπολέμησης του πληθωρισμού. Πράγματι, μετά τα πολύ θετικά στοιχεία για τις μισθοδοσίες του Ιανουαρίου, αρκετοί αξιωματούχοι της Fed μίλησαν για αύξηση των προσδοκιών για τα επιτόκια.

Μία αναγκαία «ανάπαυλα»;

Από την άλλη, οι κακές επιδόσεις των μετοχών την περασμένη εβδομάδα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια παύση που τελικά θα ανανεώσει την ανοδική πορεία της αγοράς, σύμφωνα με τον John Stoltzfus της Oppenheimer. Μπορεί επίσης να είναι μια καλή ευκαιρία για τους επενδυτές να ενισχύσουν τα χαρτοφυλάκιά τους με ρευστότητα.

«Παραμένουμε θετικοί για τις μετοχές και θεωρούμε την τρέχουσα υποχώρηση ως μια ευκαιρία για τους επενδυτές να αναζητήσουν ευκαιρίες», έγραψε ο Stoltzfus. «Σύμφωνα με την εμπειρία μας από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες στις αγορές, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι κατέχετε και γιατί το κατέχετε σε σχέση με τους επενδυτικούς σας στόχους, τους σκοπούς και την ανοχή σας στον κίνδυνο και να διαμορφώνετε σωστά τις προσδοκίες σας», ανέφερε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street