Τη «μεγάλη επιστροφή» των τεχνολογικών εταιρειών βιώνει η Wall Street, με τις μετοχές που καταβαραθρώθηκαν το 2022 να σημειώνουν άνοδο τις πρώτες εβδομάδες του 2023 δίνοντας ώθηση στους αμερικανικούς δείκτες.

Τα εντυπωσιακά κέρδη που καταγράφουν μετοχές εταιρειών όπως η Nvidia, η Netflix και η Meta Platforms οδηγούν συνολικά υψηλότερα τους τομείς που βρέθηκαν στο επίκεντρο του περσινού sell-off, κυρίως αυτούς της τεχνολογίας και των υπηρεσιών επικοινωνίας.

Meta: Ετοιμάζει νέο γύρο απολύσεων

Αλλά και οι μετοχές μικρότερων εταιρειών που επίσης επλήγησαν το 2022, καταγράφουν σημαντική άνοδο: Ένα καλάθι της Goldman Sachs με μη κερδοφόρες μετοχές του τεχνολογικού τομέα που κατρακύλησε πάνω από 60% το 2022, έχει ανακάμψει κατά 21% το 2023, ξεπερνώντας τα κέρδη 6,5% που καταγράφει ο S&P 500.

Πώς εξηγείται η «ολική επαναφορά»

Όπως σημειώνει το Reuters, η «ολική επαναφορά» των κλάδων που επλήγησαν το 2022 οφείλεται σε σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της ελκυστικότητας των εν λόγω μετοχών λόγω υποχώρησης της τιμής τους, της μείωσης των αποδόσεων των ομολόγων αλλά και της συνολικής κίνησης της αγοράς που στις αρχές του 2023 παρουσιάζει καλύτερη εικόνα από την αναμενόμενη.

Ορισμένοι επενδυτές, ωστόσο, παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς το για πόσο διάστημα θα διατηρηθεί η ανοδική τάση των εν λόγω μετοχών, καθώς οι αγορές προσαρμόζονται διαρκώς στις εκτιμήσεις για τις επόμενες κινήσεις της Fed που προχωρά σε αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων στην προσπάθειά της να «δαμάσει» τον πληθωρισμό.

Όπως δήλωσε ο Walter Todd, επικεφαλής επενδύσεων στην Greenwood Capital, αν και δεν είναι ασυνήθιστο να παρατηρείται αντιστροφή των τάσεων στην αρχή ενός έτους, «η έκταση στην οποία συνέβη (αυτή η αντιστροφή) είναι αρκετά δραματική», κάτι που δείχνει ότι η ανάκαμψη των μετοχών του τεχνολογικού τομέα δεν μπορεί να συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς σε βάθος χρόνου.

Η Greenwood Capital πούλησε πρόσφατα τουλάχιστον ένα μέρος των μετοχών ορισμένων από τους μεγάλους κερδισμένους του 2023 που κατείχε, συμπεριλαμβανομένων των Meta Platforms και Netflix. Η μετοχή της Meta έχει καταγράψει άνοδο 45% μέχρι στιγμής φέτος, ενώ της Netflix σχεδόν 18%. Οι μετοχές αυτές υποχώρησαν κατά 64% και 51% πέρυσι, αντίστοιχα.

Τα ομόλογα

Ο S&P 500 σημείωσε άλμα 6,2% τον Ιανουάριο, καθώς πολλοί επενδυτές έσπευσαν να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους σε μετοχές, ενθαρρυνόμενοι από τη σταδιακή ύφεση που καταγράφει το πληθωριστικό κύμα τους τελευταίους μήνες.

Η συγκράτηση των αποδόσεων των ομολόγων, που εκτινάχθηκαν το 2022 καθώς η Fed αύξησε τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό, ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τη στροφή των επενδυτών προς τους «χαμένους» του περσινού έτους. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του αμερικανικού Δημοσίου υποχώρησε περίπου 40 μονάδες βάσης κατά τις πρώτες εβδομάδες του έτους, στο 3,4% στις αρχές Φεβρουαρίου, αφού έφτασε σε υψηλά 15 ετών πέρυσι.

Και ενώ η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων συχνά αυξάνει τη γοητεία των μετοχών συνολικά, η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα επωφελής για τις μετοχές του τεχνολογικού τομέα που επλήγησαν το 2022, όταν οι αποδόσεις των ομολόγων εκτοξεύτηκαν.

Θα διαρκέσει το rebound;

Πάντως οι αποδόσεις των ομολόγων πήραν και πάλι την ανιούσα τις τελευταίες ημέρες, με τους επενδυτές να βλέπουν παράταση της επιθετικής νομισματικής πολιτικής από τη Fed. Αυτό επιβάρυνε τις μετοχές την τελευταία εβδομάδα, στο τέλος της οποίας ο S&P 500 έκλεισε με απώλειες 1,1% μετά από δύο συνεχόμενες εβδομάδες κερδών.

Σε μια προσπάθεια να διαβλέψουν τις επόμενες κινήσεις της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας, οι επενδυτές αναμένουν την Τρίτη την ανακοίνωση των στοιχείων για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ, αναζητώντας ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να μετριάζεται.

Σε κάθε περίπτωση, το μεγάλο ερώτημα είναι αν η θεαματική ανάκαμψη των μετοχών οι οποίες επλήγησαν το 2022, που παρατηρήθηκε τις πρώτες εβδομάδες του τρέχοντος έτους, μπορεί να συνεχιστεί. Αναλυτές εκτιμούν ότι για τις επόμενες εβδομάδες, ακόμα και για το επόμενο τρίμηνο, κάτι τέτοιο είναι πιθανό να συμβεί. Μεσοπρόθεσμα ωστόσο δεν θεωρούν ότι το σημερινό ράλι μπορεί να συνεχιστεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street