Το 1492 οι Ευρωπαίοι με τον Ιταλό θαλασσοπόρο Χριστόφορο Κολόμβο ανακάλυψαν την Αμερική. Το 2023 οι Αμερικανοί τουρίστες «ανακαλύπτουν» την Ευρώπη και την Ελλάδα. Όλες οι διεθνείς τουριστικές έρευνες συνηγορούν σε μια εκτίμηση. Οι Αμερικανοί τουρίστες αναμένεται να κατακλύσουν φέτος την Ευρώπη και την χώρα μας, σπάζοντας όλα τα ρεκόρ.

Τουρισμός: Όχημα για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη οι Οργανισμοί Διαχείρισης Προορισμών

Ρεκόρ

H Ευρώπη αναμένεται να προσελκύσει ιστορικό ρεκόρ τουριστών αυτό το καλοκαίρι, ενώ και η χώρα μας με τις 56 αεροπορικές εβδομαδιαίες πτήσεις, αρχής γενομένης από τις 10 Μαρτίου δεν θα μείνει πίσω. «Όλα μοιάζουν μαγικά και προπαντός αμερικάνικα» φέτος στον ελληνικό τουρισμό, όπως λέει και το τραγούδι.

Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη έρευνα της European Travel Commision που αναφέρεται στις εκτιμήσεις για την τουριστική συμπεριφορά των κατοίκων από μεγάλες διεθνείς αγορές  (ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά, Ιαπωνία, Κίνα, Βραζιλία) οι Βορειοαμερικανοί είναι πιο πρόθυμοι να ταξιδέψουν στο εξωτερικό με το 40% των ερωτηθέντων στις ΗΠΑ να δηλώνει ότι σκοπεύει να ταξιδέψει εκτός Βόρειας Αμερικής μέχρι τον Απρίλιο του 2023 και το 33% θεωρεί την Ευρώπη ως πρώτο προορισμό. Αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022, όταν μόνο το 28% των Αμερικανών σχεδίαζε να ταξιδέψει στο εξωτερικό και το 23% σε Ευρώπη.

Η Ελλάδα

H Ελλάδα βρίσκεται στην έβδομη θέση των προτιμήσεων των Αμερικάνων τουριστών με μερίδιο αγοράς 10%,  με την Γαλλία να καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 34%, την Ιταλία να ακολουθεί με 26%, τη Μεγάλη Βρετανία στη τρίτη θέση με 21% την Γερμανία στην τέταρτη με 17%, την Ισπανία στην πέμπτη θέση με 15% και την  Αυστρία στην έκτη θέση με 13%.

Περισσότερους από 1 εκατομμύριο ταξιδιώτες και πολύ πάνω από 1 δισ. ευρώ έσοδα αναμένεται να φέρουν στην Ελλάδα την επόμενη σεζόν οι απευθείας πτήσεις από ΗΠΑ, εκτιμά ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας.

Από τις 11 Μαρτίου έρχεται η πρώτη πτήση της Delta από τη Ν. Υόρκη και μέχρι τώρα έχουν ήδη ανακοινωθεί 56 πτήσεις την εβδομάδα από ΗΠΑ και Καναδά. Καθώς θα εξελίσσεται ο χειμώνας και η άνοιξη θα προστίθενται και άλλες πτήσεις» είπε ο κ. Κικίλιας στην ΕΡΤ, σημειώνοντας ότι η τελευταία απευθείας πτήση της προηγούμενης σεζόν από ΗΠΑ ήταν στις 10 Γενάρη, που σημαίνει ότι πλέον η Αθήνα υποδέχεται Αμερικανούς ταξιδιώτες  σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Αφίξεις και εισπράξεις

Η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί λένε και για τις αφίξεις από τις ΗΠΑ φαίνεται τι θα συμβεί από τους τελευταίους μήνες του προηγούμενου έτους. Έτσι ενώ η εισερχόμενη κίνηση έφτασε το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου  2022 στις 1.043,2 χιλιάδες αφίξεις έναντι 1.149,7 χιλιάδων το ίδιο διάστημα του 2019 σημειώνοντας μια πτώση μόλις κατά 9,3% τον Νοέμβριο του 2022, σαν προανάκρουσμα του τι θα συμβεί το 2023 ήρθαν στη χώρα μας  67,5 χιλιάδες αμερικανοί τουρίστες έναντι 42,7 χιλιάδων τον Νοέμβριο του 2019, σημειώνοντας μια αύξηση κατά 58%.

Επίσης τον Οκτώβριο του 2019 ήρθαν στην χώρα μας 124,5 χιλιάδες τουρίστες από τις ΗΠΑ ενώ τον Οκτώβριο του 2022 ο αριθμός τους αυξήθηκε στις 139,8 χιλιάδες (άνοδος 12,3%).

Να σημειωθεί ότι η τελευταία απευθείας πτήση της προηγούμενης σεζόν από ΗΠΑ ήταν στις 10 Ιανουαρίου του 2023, που σημαίνει ότι πλέον η Αθήνα υποδέχεται Αμερικανούς ταξιδιώτες  σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ το διάστημα Ιανουαρίου Νοεμβρίου 2022 διαμορφώθηκαν στα 1.155,0 εκατ. ευρώ,  και ήταν  μειωμένες μόλις κατά 0,6% σε σύγκριση με τις εισπράξεις του ιδίου διαστήματος του 2019 που ανήλθαν στα 1.162,4 εκατ. ευρώ.

Έρευνες

Και άλλες έρευνες όμως δείχνουν αύξηση της ζήτησή για Ευρώπη από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον πρόσφατο Ταξιδιωτικό Δείκτη Καταναλωτή, που παρουσίασε η Hopper για το πρώτο τρίμηνο του 2023, το 56% των Αμερικανών ταξιδιωτών αναζητούν διεθνείς προορισμούς για τις διακοπές του 2023, έναντι αντίστοιχου ποσοστού μόλις 10% το 2022. Μάλιστα, από αυτές τις αναζητήσεις για διεθνείς προορισμούς, το 34% αφορά ευρωπαϊκές πόλεις.

Εκπρόσωπος της Hopper δήλωσε μάλιστα στο CNN ότι οι διεθνείς πτήσεις από τις ΗΠΑ διαμορφώνονται κατά μέσο όρο στα 876 δολάρια για ταξίδια με επιστροφή, δηλαδή 35% πάνω από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι και οι πτήσεις με επιστροφή για Ευρώπη κοστίζουν κατά μέσο όρο 801 δολάρια, 27% περισσότερο από την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Στους Αμερικανούς αρέσει να επισκέπτονται την Ευρώπη για πολλούς λόγους. Η πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά, συμπεριλαμβανομένων διάσημων μουσείων και γκαλερί τέχνης, ο ζωντανός τρόπος ζωής στις πόλεις και η ποικιλία των φυσικών τοπίων είναι μερικά από τα στοιχεία της «Γηραιάς Ηπείρου» που έλκουν τους Αμερικανούς τουρίστες

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Τουρισμός: Οι δημοφιλείς πόλεις της Ευρώπης με τους περισσότερους πορτοφολάδες
Τουρισμός |

Έχετε τον νου σας - Ποιες είναι οι τουριστικές πόλεις της Ευρώπης με τους περισσότερους πορτοφολάδες

Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι μερικά από τα πιο δημοφιλή τουριστικά σημεία της Ευρώπης δυστυχώς συμβαδίζουν με μερικές από τις χειρότερες στατιστικές πορτοφολάδων στην ήπειρο