Σε συμφωνία με την Airbus για μια παραγγελία-μαμούθ 250 αεροσκαφών κατέληξε η Air India, καθώς ο ινδικός αερομεταφορέας ανανεώνεται και επεκτείνεται υπό τους νέους του ιδιοκτήτες, τον όμιλο Tata.

Ινδία: Deal – μαμούθ για 500 αεροσκάφη ετοιμάζει η Air India

Σύμφωνα με το Reuters, η παραγγελία περιλαμβάνει 210 αεροσκάφη στενής ατράκτου και 40 αεροσκάφη ευρείας ατράκτου, τα οποία η Air India θα χρησιμοποιήσει για να ξεκινήσει «εξαιρετικά μακρινά δρομολόγια σε όλο τον κόσμο», όπως δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Tata N Chandrasekaran.

Η συμφωνία αναμένεται να περιλαμβάνει επίσης άλλη μία κολοσσιαία παραγγελία 220 αεροσκαφών από την ανταγωνίστρια της Airbus, την Boeing, ανέφερε το Reuters.

«Αεροπορική εταιρεία παγκόσμιας κλάσης»

«Έχουμε δεσμευτεί να οικοδομήσουμε μια αεροπορική εταιρεία παγκόσμιας κλάσης. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα είναι ένας σύγχρονος στόλος που να είναι αποτελεσματικός και να μπορεί να αποδώσει για όλες τα δρομολόγια», δήλωσε ο Chandrasekaran κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στην διαδικτυακή εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ένδειξη της πολιτικής και οικονομικής σημασίας μιας συμφωνίας στην οποία συμμετέχει η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ινδίας.

«Αυτή η σημαντική συμφωνία δείχνει, μαζί με την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ της Ινδίας και της Γαλλίας, τις επιτυχίες και τις προσδοκίες του τομέα της πολιτικής αεροπορίας στην Ινδία. Σήμερα, η πολιτική αεροπορία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ανάπτυξης της Ινδίας», δήλωσε ο Μόντι.

Βιομηχανικές πηγές που επικαλείται το Reuters αναφέρουν ότι η Ινδία έχει επανειλημμένα πιέσει την Airbus να προσθέσει μια γραμμή τελικής συναρμολόγησης στη χώρα, σε αντιστοιχία με ένα εργοστάσιο στη βόρεια Κίνα, αλλά ο κατασκευαστής αεροσκαφών συνεχίζει να απορρίπτει την ιδέα για οικονομικούς και βιομηχανικούς λόγους.

Ωστόσο, η συμφωνία αναμένεται να έχει και άλλες παρενέργειες, με τον Μακρόν να δεσμεύεται ότι η Γαλλία θα συνεργαστεί με την Ινδία και σε άλλους τομείς πέραν των αεροσκαφών.

«Αυτό το επίτευγμα δείχνει ότι η Airbus και όλοι οι Γάλλοι εταίροι της είναι πλήρως αφοσιωμένοι στην ανάπτυξη νέων τομέων συνεργασίας με την Ινδία», δήλωσε ο Μακρόν.

Ο Chandrasekaran δήλωσε ότι η Airbus και η Tata κινούνται στην κατεύθυνση ευρύτερων συνεργασιών, συμπεριλαμβανομένης της φιλοδοξίας «να φέρουν (στην Ινδία) την κατασκευή εμπορικών αεροσκαφών κάποια στιγμή στο μέλλον».

«Βλέπουμε αυτή τη στιγμή ως την πιο σημαντική στιγμή για την Air India του ομίλου Tata, την ινδική αεροπορία και τον κατασκευαστικό τομέα στην Ινδία», δήλωσε.

Προς το μεγαλύτερο deal στα χρονικά

Η συμφωνία θα σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής για την Air India, η οποία, υπό τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο Campbell Wilson, εργάζεται για να αναβιώσει τη φήμη της ως αεροπορική εταιρεία παγκόσμιας κλάσης και να αποτινάξει την εικόνα της καθυστερημένης, υποβαθμισμένης επιχείρησης με γερασμένο στόλο και κακές υπηρεσίες.

Η παραγγελία της Air India αναμένεται να ξεπεράσει τη συμφωνία της American Airlines για 460 αεροσκάφη Airbus και Boeing πριν από μια δεκαετία – καθιστώντας την τη μεγαλύτερη στα χρονικά.

Ακόμη και μετά τις σημαντικές εκπτώσεις που αναμένεται να προσφερθούν, η συμφωνία θα έχει ύψος δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια ασταθή περίοδο για τους γίγαντες των αεροσκαφών, των οποίων τα αεροσκάφη έχουν και πάλι ζήτηση μετά την πανδημία, αλλά αντιμετωπίζουν αυξανόμενες βιομηχανικές και περιβαλλοντικές πιέσεις.

«Είναι σημαντικό για τη βιομηχανία, διότι δεδομένης της πρόσφατης αναταραχής στην αγορά της Κίνας, η εναλλακτική αγορά ανάπτυξης είναι η Ινδία», δήλωσε ο ανεξάρτητος σύμβουλος αεροπορικών μεταφορών Bertrand Grabowski.

«Η Ινδία στέλνει επίσης ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα ότι θέλει να παραμείνει προσκολλημένη στη Δύση σε μια εποχή που η στάση της ως προς τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία φάνηκε διφορούμενη», δήλωσε ο Grabowski, πρώην τραπεζίτης με μεγάλη εμπειρία σε πολιτικά ευαίσθητες διεθνείς αεροπορικές συμφωνίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή