Μικρότερη μείωση από την αναμενόμενη σημείωσε σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο.Οι οικονομολόγοι ανέμεναν επιβράδυνση του ετήσιου ΔΤΚ στο 6,2% από τον ρυθμό 6,5% που είχε καταγραφεί τον Δεκέμβριο.Αφαιρώντας τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, ο  δομικός ΔΤΚ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 5,6% τον Ιανουάριο, επίσης ελαφρώς χαμηλότερα από την άνοδο 5,7% του προηγούμενου μήνα. Αυτό σε σύγκριση με τις προσδοκίες των οικονομολόγων για αύξηση 5,5% σε  ετήσια βάση.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,5% τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Ο μηνιαίος πληθωρισμός ενισχύθηκε εν μέρει από την άνοδο των τιμών της βενζίνης, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 3,6% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας.

Στους 12 μήνες μέχρι τον Ιανουάριο, ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 6,4%. Αυτή ήταν η μικρότερη αύξηση από τον Οκτώβριο του 2021 και ακολουθεί η αύξηση 6,5% τον Δεκέμβριο. Ο ετήσιος ΔΤΚ κορυφώθηκε στο 9,1% τον Ιούνιο, που ήταν η μεγαλύτερη αύξηση από τον Νοέμβριο του 1981.

Επιτόκια: Οικονομολόγοι «βλέπουν» τουλάχιστον δύο ακόμα αυξήσεις από τη Fed

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου βρίσκονται στο  μικροσκόπιο των επενδυτών, των οικονομολόγων αλλά και της Fed. Η τελευταία έκθεση για την απασχόληση που έδειξε ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή παρά τις προβλέψεις, τροφοδοτώντας τις εκτιμήσεις για μια πιο επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

Η αρχική αντίδραση των αγορών στην ανακοίνωση των στοιχείων ήταν ράλι στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και στα ομόλογα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον S&P 500 σημείωσαν άνοδο 0,6% λίγο μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον ΔΤΚ, ενώ η απόδοση του διετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου μειώθηκε κατά 0,05 ποσοστιαίες μονάδες στο 4,48%. Δεν κράτησε όμως για πολύ, δείχνοντας πόσο ευματάβλητες είναι οι αγορές. Η Wall Street ξεκίνησε στο κόκκινο, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων γύρισαν σε ανοδική πορεία.

Οι επόμενες κινήσεις της Fed

Η Fed έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια από σχεδόν μηδενικά σε ένα εύρος-στόχο μεταξύ 4,5% και 4,75% κατά το περασμένο έτος. Καθώς ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει από την κορύφωσή του το περασμένο καλοκαίρι, η κεντρική τράπεζα επιβράδυνε τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της, από αυξήσεις 75 και 50 μονάδων βάσης το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους σε 25 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα. Αλλά οι αξιωματούχοι της Fed συνεχίζουν να τονίζουν ότι η μάχη τους κατά του πληθωρισμού δεν έχει ολοκληρωθεί.

«Απέχουμε ακόμη πολύ από την επίτευξη της σταθερότητας των τιμών και αναμένω ότι θα χρειαστεί περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής για να μειωθεί ο πληθωρισμός στον στόχο μας», δήλωσε η Μισέλ Μπόουμαν, διοικητής της Fed.«Η συνεχιζόμενη στενότητα στην αγορά εργασίας ασκεί ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό, ακόμη και αν ορισμένες συνιστώσες του πληθωρισμού μετριάζονται λόγω της βελτίωσης των παραγόντων από την πλευρά της προσφοράς. Όσο περισσότερο διαρκεί ο υψηλός πληθωρισμός, τόσο πιο πιθανό είναι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να περιμένουν υψηλότερο πληθωρισμό μακροπρόθεσμα», εξήγησε και πρόσθεσε: «Εάν αυτό συμβεί, το έργο της FOMC για τη μείωση του πληθωρισμού θα είναι ακόμη πιο δύσκολο».

Η ανθεκτικότητα  της αμερικανικής αγοράς εργασίας, που παραμένει ισχυρή, σε συνδυασμό με τη σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού έχει δημιουργήσει ελπίδες ότι η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να βιώσει μια «ήπια» προσγείωση, αποφεύγοντας την ύφεση ακόμη και ενώ η νομισματική πολιτική είναι αυστηρότερη. Οι αξιωματούχοι της Fed προειδοποιούν ότι αυτό μπορεί να μη συμβεί. Επιπλέον, οικονομολόγοι και οι αξιωματούχοι ανησυχούν ιδιαίτερα για το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στον τομέα των υπηρεσιών ήταν δύσκολο να περιοριστεί, σε σύγκριση με τον πληθωρισμό για τα αγαθά, ο οποίος υποχώρησε ταχύτερα

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή