Τουλάχιστον δύο ακόμα αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων τους επόμενους μήνες προβλέπει η πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Παράλληλα εκτιμούν ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να ανέβουν ακόμα περισσότερο, ενώ δεν αναμένουν να μειωθούν μέσα στο 2023.

Οικονομολόγοι- Fed στο ίδιο μήκος κύματος

Με τον πληθωρισμό να παραμένει στα διπλασια επίπεδα από το στόχο της Federal Reserve, 46 από τους 86 οικονομολόγους που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters στις 8-13 Φεβρουαρίου προέβλεψαν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε δύο ακόμη αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης, τον Μάρτιο και τον Μάιο.

Αγορές προς κεντρικούς τραπεζίτες: Δεν σας πιστεύουμε

Αυτό θα σήμαινε κορύφωση στο εύρος  5%-5,25%, 25 μονάδες βάσης υψηλότερα από τις προβλέψεις Νοεμβρίου. Ομόφωνη είναι και η εκτίμηση ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι το επιτόκιο των Fed Funds να κορυφωθεί ακόμη υψηλότερα.

Πάνω από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων προέβλεψαν ότι δεν θα υπάρξει μείωση φέτος, καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει πάνω από τον στόχο τουλάχιστον μέχρι το 2024.

Το ένα τρίτο, ή 18 από αυτούς τους 54 οικονομολόγους, προέβλεψε ότι το επιτόκιο της Fed θα κορυφωθεί στο 4,75%-5,00% και θα διατηρηθεί εκεί μέχρι το υπόλοιπο του έτους. Οι υπόλοιποι 26 από τους 80 οικονομολόγους προέβλεπαν τουλάχιστον μία μείωση μέχρι τότε.

Οι προβλέψεις των οικονομολόγων εναρμονίζονται με τη γλώσσα που χρησιμοποιεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και αφήνουν τους traders των αγορών να έχουν την προσδοκία ότι θα υπάρξουν φέτος μειώσεις επιτοκίων.

Εν αναμονή του πληθωρισμού

«Αναμένουμε επί του παρόντος δύο ακόμη αυξήσεις… Αλλά ο κίνδυνος είναι προς υψηλότερα επιτόκια. Η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή και θα χρειαστεί λίγος ακόμη χρόνος για να αρχίσει να δείχνει σημάδια επιδείνωσης», δήλωσε στο Reuters,ο Oscar Munoz, στρατηγικός αναλυτής μακροοικονομικών θεμάτων στην TD Securities, Όσκαρ Μουνόζ, αλλάζοντας την προηγούμενη πρόβλεψη του. «Υπάρχει ο κίνδυνος να διατηρηθούν ο πληθωρισμός στον κλάδο των υπηρεσιών και η αύξηση των μισθών σε υψηλά επίπεδα για αρκετό διάστημα και αυτό θα μεταφερθεί στον πληθωρισμό. Αυτό σημαίνει ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για αρκετό καιρό ακόμη» προσθέτει.

Σήμερα αναμένονται τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Ιανουάριο.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή  προβλέπεται να σημειώσει αύξηση κατά 0,5% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με τον βασικό δείκτη και ο δομικός κατά 0,4%, σύμφωνα με άλλη έρευνα του Reuters.

Το ενδεχόμενο ύφεσης

Η δημοσκόπηση διαπίστωσε επίσης πιθανότητα ύφεσης 60% το επόμενο έτος, αναβαθμισμένη ελαφρώς από 56% τον Ιανουάριο. Αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό για να προκαλέσει μειώσεις επιτοκίων μέχρι το 2024.

Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αναμένεται να αναπτυχθεί μόνο κατά 0,7% φέτος και  1,2% το 2024, ρυθμοί που υπολείπονται από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 3% περίπου.

Το ποσοστό ανεργίας, που σήμερα βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1969, αναμενέται να ανέλθει στο 4,8% το α’ τρίμηνο του 2024, οπότε οι περισσότεροι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι θα υπάρχει τουλάχιστον μία μείωση των επιτοκίων.

Στο ερώτημα τι ήταν πιο πιθανό να επιβάλει μείωση των επιτοκίων, 21 από τους 35 οικονομολόγους απάντησαν ότι μια σημαντική πτώση του πληθωρισμού, ενώ 14 απάντησαν ότι μια σημαντική αύξηση της ανεργίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή