Η κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας δεν θέλει να αλλάξει τους στόχους για τον πληθωρισμό, δήλωσε τη Δευτέρα ο διοικητής Ρομπέρτο ​​Κάμπος Νέτο, αντιστεκόμενος στις εκκλήσεις του προέδρου Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα να αυξήσει τον στόχο.

Ο Κάμπος Νέτο υπογράμμισε ότι είναι αντίθετος σε οποιαδήποτε αλλαγή των στόχων, προειδοποιώντας ότι η Βραζιλία αντιμετωπίζει επί του παρόντος υψηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου στις χρηματοπιστωτικές αγορές, εν μέρει ως αποτέλεσμα της συζήτησης για το αν θα τεθούν υψηλότεροι στόχοι για τον πληθωρισμό.

«Η γνώμη μας σήμερα είναι ότι δεν υπάρχει κέρδος στην αξιοπιστία απλά ανεβάζοντας τον στόχο», είπε ο Κάμπος Νέτο σε μια τηλεοπτική συνέντευξη στο Roda Viva του TV Cultura.

Πρόσθεσε επίσης ότι η τράπεζα έχει μελετήσει τρόπους για να βελτιώσει το καθεστώς στόχευσης του πληθωρισμού, αλλά αυτό δεν επεκτάθηκε στη μελέτη των μεταβαλλόμενων στόχων.

«Δεν θεωρούμε ότι ο στόχος είναι εργαλείο νομισματικής πολιτικής», είπε ο Κάμπος Νέτο.

Ο Λούλα θέλει να σκοτώσει το «τέρας της ακροδεξιάς»

Οι πιέσεις του Λούλα

Ο Λούλα περιέγραψε το ύψος του επίσημου επιτοκίου αναφοράς, το οποίο η κεντρική τράπεζα άφησε αμετάβλητο στο υψηλό έξι ετών του 13,75% στις αρχές του μήνα, ως εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη.

Υποστήριξε επίσης ότι η Βραζιλία έχει το υψηλότερο πραγματικό επιτόκιο στον κόσμο, χαρακτηρίζοντάς το αδικαιολόγητο αν παρατηρήσει κανείς την πορεία του πληθωρισμού.

Η ρητορική του Λούλα τροφοδότησε τις εικασίες για πιθανή αύξηση στους επίσημους στόχους στη συνεδρίαση της Πέμπτης του Εθνικού Νομισματικού Συμβουλίου (CMN), του κορυφαίου φορέα οικονομικής πολιτικής της Βραζιλίας.

Ο Κάμπος Νέτο είπε ότι το υπουργείο Οικονομικών θέτει την ατζέντα για τις ψηφοφορίες του CMN. Η κεντρική τράπεζα μπορεί να συμβάλει παρουσιάζοντας τις μελέτες της για το πώς να κάνει πιο αποτελεσματικό το καθεστώς στόχευσης του πληθωρισμού, πρόσθεσε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

«Ποτέ δεν υπερασπιστήκαμε την αλλαγή του στόχου για να αποκτήσουμε μεγαλύτερη ευελιξία», πρόσθεσε.

Το CMN συνήθως αποφασίζει τους στόχους για τον πληθωρισμό τον Ιούνιο για το ημερολογιακό έτος σε διάστημα τριών ετών, ωστόσο έχει την ευελιξία να υπαγορεύει τη δική του ατζέντα. Το συμβούλιο αποτελείται από τον υπουργό Οικονομικών, τον υπουργό προγραμματισμού και τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, επομένως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει δύο από τις τρεις ψήφους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή