Περισσότερα από δέκα αερόστατα μεγάλου ύψους των Ηνωμένων Πολιτειών εισήλθαν στον εναέριο χώρο τόσο της Κίνας όσο και άλλων χωρών από τον Μάιο του 2022, υποστήριξε την Τρίτη το Πεκίνο, με τον εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin να δηλώνει ότι τα εν λόγω αερόστατα «πέταξαν σε όλο τον κόσμο και εισήλθαν παράνομα στον εναέριο χώρο της Κίνας και άλλων σχετικών χωρών τουλάχιστον δέκα φορές».

ΗΠΑ: Τα ΑΤΙΑ, οι «εξωγήινοι» και ο «ψυχρός πόλεμος» με την Κίνα

Ο Γουάνγκ δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τις άλλες χώρες που εμπλέκονται, ενώ αρνήθηκε να διευκρινίσει σε ποια σημεία του κινεζικού εναέριου χώρου συνέβησαν οι εισβολές ή να παράσχει φωτογραφίες ως αποδεικτικά στοιχεία.

Τη Δευτέρα, ο ίδιος είχε δηλώσει ότι τα αμερικανικά αερόστατα εισήλθαν στον κινεζικό εναέριο χώρο περισσότερες από δέκα φορές από τον Ιανουάριο του 2022.

«Οι ΗΠΑ να δώσουν εξηγήσεις»

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να διεξάγουν ενδελεχή έρευνα και να δώσουν εξηγήσεις στην Κίνα», δήλωσε ο Γουάνγκ την Τρίτη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν τον ισχυρισμό. «Οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι η αμερικανική κυβέρνηση στέλνει αερόστατα παρακολούθησης πάνω από τη Λαϊκή Δημοκρατίας της Κίνας είναι ψευδής», έγραψε στο Twitter η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Αντριέν Γουάτσον, τη Δευτέρα.

Η ένταση αυξήθηκε μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον μετά την κατάρριψη από τον αμερικανικό στρατό ενός ύποπτου για κατασκοπεία κινεζικού αερόστατου στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας στις 4 Φεβρουαρίου.

Η Κίνα είχε επιμείνει ότι επρόκειτο για ένα πολιτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος παρακολούθησης του καιρού που εξετράπη της πορείας του και χαρακτήρισε την κατάρριψη υπερβολική αντίδραση.

«Προτρέπουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην υπερβάλλουν εαυτόν» δήλωσε την Τρίτη ο Γουάνγκ, σημειώνοντας δημοσιεύματα κινεζικών μέσων ενημέρωσης που παρομοίαζαν τη χρήση στρατιωτικής βίας για την κατάρριψη του κινεζικού αερόστατου με το «να σκοτώνουμε κουνούπια με αντιαεροπορικά όπλα».

Οι επόμενες καταρρίψεις

Έκτοτε, αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη κατέρριψαν άλλα τρία μυστηριώδη αντικείμενα πάνω από τον εναέριο χώρο της Βόρειας Αμερικής, αρχής γενομένης από την Παρασκευή.

Μαχητικά αεροσκάφη του αμερικανικού στρατού κατέρριψαν την Κυριακή ένα οκταγωνικό αντικείμενο πάνω από τη λίμνη Χιούρον, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. Την Παρασκευή, ένα αντικείμενο καταρρίφθηκε κοντά στο Deadhorse της Αλάσκας και ένα τρίτο, κυλινδρικό αντικείμενο, καταστράφηκε πάνω από το Γιούκον του Καναδά το Σάββατο.

Ενώ Αμερικανοί και Καναδοί αξιωματούχοι πάσχιζαν να εξηγήσουν την παρουσία των αντικειμένων, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ξεκαθάρισε αργά το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) ότι δεν υπάρχει λόγος να πιστεύει κανείς ότι ήταν κάτι άλλο εκτός από ανθρώπινες κατασκευές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα