Στην αντεπίθεση περνά το Πεκίνο στο κατασκοπευτικό θρίλερ που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες περίπου με πρωταγωνιστές τις ΗΠΑ και την Κίνα, με την ασιατική υπερδύναμη να υποστηρίζει τη Δευτέρα ότι αμερικανικά αερόστατα μεγάλου ύψους πέταξαν πάνω από τον εναέριο χώρο της χωρίς άδεια περισσότερες από 10 φορές από τις αρχές του 2022, προκαλώντας την άμεση διάψευση της Ουάσινγκτον.

Η Κίνα και η Αμερική είναι εγκλωβισμένες σε μια καταστροφική συνεξάρτηση

Η κατηγορία που διατυπώνει το Πεκίνο κατά της Ουάσινγκτον αποτελεί το τελευταίο επεισόδιο στην αντιπαράθεση που ξεκίνησε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, όταν ο αμερικανικός στρατός κατέρριψε κινεζικό αερόστατο το οποίο οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι ήταν κατασκοπευτικό, ενώ η Κίνα λέει ότι έφερε μετεωρολογικό και άλλο επιστημονικό εξοπλισμό, ενώ λίγο αργότερα ο Άντονι Μπλίνκεν ακύρωσε ένα ταξίδι στο Πεκίνο που είχε σχεδιαστεί για να αμβλυνθούν οι εντάσεις μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

«Από πέρυσι, τα αερόστατα μεγάλου ύψους των ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 10 παράνομες πτήσεις στον κινεζικό εναέριο χώρο χωρίς την έγκριση των αρμόδιων κινεζικών υπηρεσιών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν σε τακτική ενημέρωση στο Πεκίνο απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο Γουάνγκ δεν περιέγραψε συγκεκριμένα τα αερόστατα ως στρατιωτικά ή κατασκοπευτικά, ούτε έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Κατηγορηματική διάψευση από τις ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος διέψευσε αμέσως την κατηγορία της Κίνας, την οποία η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Αντριέν Γουάτσον απέρριψε ως προσπάθεια του Πεκίνου να ελέγξει τη ζημιά. «Οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι η αμερικανική κυβέρνηση στέλνει αερόστατα παρακολούθησης πάνω από τη ΛΔΚ (Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας) είναι ψευδής», ανέφερε η ίδια σε ανακοίνωσή της.

«Η Κίνα είναι αυτή που διαθέτει ένα πρόγραμμα αερόστατων επιτήρησης μεγάλου ύψους για συλλογή πληροφοριών, το οποίο συνδέεται με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό και το οποίο έχει χρησιμοποιήσει για να παραβιάσει την κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών και περισσότερων από 40 χωρών σε πέντε ηπείρους», πρόσθεσε η Γουάτσον.

Η Κίνα απέτυχε να προσφέρει «αξιόπιστες εξηγήσεις» για τις παραβιάσεις, πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες ο αμερικανικός στρατός κατέρριψε άλλα τρία ιπτάμενα αντικείμενα πάνω από τη Βόρεια Αμερική, με την τελευταία κατάρριψη να λαμβάνει χώρα την Κυριακή πάνω από τη λίμνη Χιούρον, στα σύνορα με τον Καναδά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση
Επικαιρότητα |

Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση

Με το πιο θανατηφόρο, τουλάχιστον τα τελευταία 60 έτη, σιδηροδρομικό ατύχημα να απλώνει βαρύ το πέπλο του ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «σίγουρα κάποια πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά».