Στην κατάρριψη ενός ακόμα αντικειμένου σε μεγάλο υψόμετρο πάνω από τη λίμνη Χιούρον την Κυριακή, προχώρησε ο αμερικανικός στρατός.

Πρόκειται για την τέταρτη τέτοια επιχείρηση μέσα σε ένα δεκαήμερο πάνω από τη Βόρεια Αμερική, μετά την κατάρριψη του κινεζικού μπαλονιού στις 4 Φεβρουαρίου.

ΗΠΑ: «Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση» – Ο Μπάιντεν ρίχνει τους τόνους με την Κίνα

Ένα μαχητικό F-16 κατέρριψε το αντικείμενο στα ανοικτά των ακτών του Μίσιγκαν, καθώς πετούσε κοντά στα σύνορα με τον Καναδά στα 20.000 πόδια. Το περιστατικό σημειώθηκε αφού οι ΗΠΑ κατέρριψαν άγνωστα αντικείμενα πάνω από το Γιούκον του Καναδά το Σάββατο και πάνω από την Αλάσκα την Παρασκευή. Τα τρία περιστατικά σημειώθηκαν περίπου μία εβδομάδα αφότου οι ΗΠΑ κατέρριψαν ένα κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο στις ακτές της Νότιας Καρολίνας.

Τέταρτο ιπτάμενο αντικείμενο

Η Κίνα επιμένει ότι το αερόστατο, που ταξίδεψε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ και του Καναδά, ήταν ένα πολιτικό αεροσκάφος που διεξήγαγε μετεωρολογική έρευνα. Ο στρατηγός Γκλεν Βαν Χερκ, επικεφαλής της Διοίκησης Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής (Norad), είπε ότι η απόφαση να καταρριφθεί το αντικείμενο πάνω από τη λίμνη Χιούρον ήρθε αφού η κοινή αμερικανική-καναδική στρατιωτική διοίκηση το εντόπισε από το Σάββατο όταν φάνηκε να εισέρχεται στον αμερικανικό εναέριο χώρο.

Η Norad διαπίστωσε ότι το αντικείμενο, το οποίο δεν μπορούσε να παρακολουθηθεί ανά πάσα στιγμή, είχε πετάξει κοντά σε ευαίσθητες στρατιωτικές τοποθεσίες στη Μοντάνα. Το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που διέσχισε τη Βόρεια Αμερική περιπλανήθηκε επίσης σε μια τοποθεσία στη Μοντάνα, όπου ο αμερικανικός στρατός φιλοξενεί πυρηνικούς διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους. Ο Βαν Χερκ ανέφερε ότι η Norad ταξινομούσε τους τρεις στόχους που καταρρίφθηκαν τις τελευταίες τρεις ημέρες ως «αντικείμενα» και τόνισε ότι δεν πρόκειται να τους κατηγοριοποιήσει ως μπαλόνια. «Τα ονομάζουμε αντικείμενα για κάποιο λόγο», τόνισε.

«Δεν είμαι σε θέση να αιτιολογήσω πώς μένουν ψηλά. Θα μπορούσε να είναι ένας αέριος τύπος μπαλονιού μέσα σε μια κατασκευή », είπε. Η περιγραφή του ήρθε σε αντίθεση με τα σχόλια του Τσακ Σούμερ, του ηγέτη της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο οποίος νωρίτερα είπε ότι ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν του ανέφερε ότι οι ΗΠΑ πίστευαν ότι ήταν μπαλόνια. Ο Βαν Χερκ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και ο Καναδάς διερευνούσαν, αλλά δεν είχαν λάβει αρκετά δεδομένα για να προσδιορίσουν την προέλευση των αντικειμένων, τα οποία, όπως είπε, ήταν παρόμοιου μεγέθους και ταξίδευαν με ταχύτητα ανέμου. «Θα ήμουν διστακτικός και θα σας προέτρεπα να μην το αποδώσετε σε κάποια συγκεκριμένη χώρα. Δεν ξέρουμε», είπε.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό είπε ότι οι ομάδες εργάζονται για την ανάκτηση του αντικειμένου που κατεδαφίστηκε το Σάββατο, το οποίο ορισμένοι αξιωματούχοι περιέγραψαν ως «κυλινδρικό» σχήμα. «Υπάρχουν ακόμη πολλά να μάθουμε για αυτό», δήλωσε ο Τριντό. Εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας ανέφερε ότι τα δύο πρώτα αντικείμενα «δεν έμοιαζαν πολύ» και ήταν πολύ μικρότερα από το κινεζικό μπαλόνι. Η Μελίσα Ντάλτον, η ανώτατη αξιωματούχος του Πενταγώνου για την εσωτερική ασφάλεια, είπε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενήργησε «πολύ προσεκτικά», εν μέρει επειδή τα αντικείμενα θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την πολιτική αεροπορία.

Αντίποινα από την Κίνα

Ερωτηθείς γιατί η Norad εντόπισε ξαφνικά τόσες πολλές πιθανές απειλές, η Ντάλτον είπε ότι ο στρατός είχε αυξήσει τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Βόρειας Αμερικής μετά την εισβολή του κινεζικού αερόστατου. Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την Κυριακή ότι η χώρα ετοιμαζόταν να καταρρίψει ένα άγνωστο ιπτάμενο αντικείμενο στα ανοικτά των ακτών της επαρχίας Shandong στα βορειοανατολικά της Κίνας. Από το πρωί της Δευτέρας, το Πεκίνο δεν είχε διευκρινίσει ποιο ήταν το αντικείμενο ούτε επιβεβαίωσε εάν είχε καταρριφθεί.

Τα ιπτάμενα αντικείμενα αύξησαν την πίεση στον Μπάιντεν να προστατεύσει τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ και επιδείνωσε τις ήδη τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας. «Αυτό που έγινε τις τελευταίες δύο εβδομάδες δεν ήταν παρά τρέλα», είπε ο Jon Tester, ένας Δημοκρατικός γερουσιαστής από τη Μοντάνα. «Ο στρατός πρέπει να έχει ένα σχέδιο για να διασαφηνίσει όχι μόνο τι υπάρχει εκεί έξω, αλλά και να καθορίσει τους κινδύνους που το συνοδεύουν».

«Εισβολή εξωγήινων»

Ορισμένοι νομοθέτες εξέφρασαν την Κυριακή δυσφορία με την απελευθέρωση πληροφοριών από την κυβέρνηση Μπάιντεν. «Ελλείψει πληροφοριών, το άγχος των ανθρώπων τους οδηγεί σε δυνητικά καταστροφικές περιοχές», είπε ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζιμ Χάιμς από το Κονέκτικατ, επικαλούμενος εικασίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «για εισβολές εξωγήινων».

Ερωτηθείς σε μια ενημέρωση μέσων ενημέρωσης εάν η Norad είχε απορρίψει την πιθανότητα ότι τα αντικείμενα ήταν εξωγήινοι, ο Βαν Χερκ δήλωσε: «Δεν έχω αποκλείσει τίποτα». Ο Ρεπουμπλικανός Μάικ Τέρνερ, πρόεδρος της επιτροπής πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, είπε στο CNN ότι οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν «επαρκή συστήματα ραντάρ» και συστήματα «ολοκληρωμένης πυραυλικής άμυνας». «Πρέπει πραγματικά να δηλώσουμε ότι θα υπερασπιστούμε τον εναέριο χώρο μας και μετά πρέπει να επενδύσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή