«Θα ήθελα να γνωρίσω: Γυναίκα, μελαχρινή, όμορφη, με αίσθηση του χιούμορ και καλά αμειβόμενη εργασία». Νέοι, άγαμοι και φιλόδοξοι επαγγελματίες που εργάζονται στο City του Λονδίνου κατακλύζουν με τέτοια αιτήματα το γραφείο γνωριμιών της Siobhan Copland.

Όπως τονίζεται, τα άτομα αυτά -άνδρες και γυναίκες- έχουν αποφοιτήσει από μεγάλα πανεπιστήμια, πιέζοντας τους εαυτούς τους εργάζονται μέχρι αργά το βράδυ στο γραφείο. Μέχρι την ηλικία των 30, πολλοί έχουν δημιουργήσει εντυπωσιακές καριέρες, ωστόσο κάτι λείπει από τη ζωή τους: η αγάπη. Όμως, όπως αναφέρει το Bloomberg, έχουν κουραστεί να ασχολούνται με εφαρμογές όπως το Hinge, το Bumble και το Tinder. Αυτοί οι άνδρες και οι γυναίκες επιζητούν πιο «πιεστικά» την επιλογή ενός συντρόφου για να μοιραστούν τη ζωή τους.

Αγίου Βαλεντίνου: Το ιδανικό δώρο που κοστίζει 13 εκατ. ευρώ

Όσοι εμφανίζονται στο πρακτορείο της Copland, «Έρως στην πόλη», θέλουν συγκεκριμένα πράγματα: Εκτός από την εμφάνιση και την προσωπικότητα, είναι σημαντικό να βρεις κάποιον που να είναι φιλόδοξος, ιδιαίτερα για τις γυναίκες. «Έχουν δουλέψει σκληρά για να φτάσουν σε μια θέση στην καριέρα τους, έτσι το στάνταρ τους είναι ακόμη υψηλότερο», υπογράμμισε.

Και οι πελάτες είναι πρόθυμοι να φανούν ανοιχτοχέρηδες. Κάποιος της πρόσφερε μπόνους 25.000 λίρες αν του έβρισκε σύζυγο.

Το παράδοξο της εφαρμογής γνωριμιών

Φυσικά, δεν πληρώνουν όλοι τέτοια ποσά. Τα τελευταία 25 χρόνια, οι εφαρμογές γνωριμιών έχουν εκτοξευτεί, αλλάζοντας εντελώς τον τρόπο λειτουργίας του ρομαντισμού.

Όταν ένας από τους πρώτους διαδικτυακούς ιστότοπους γνωριμιών, το Match.com, έκανε πρεμιέρα το 1995, το πιο κοντινό που μπορούμε να φανταστούμε ήταν οι αγγελίες σε εφημερίδες. Καθώς οι ιστότοποι γνωριμιών εξαπλώθηκαν τη δεκαετία του ’90 και του 2000 και στη συνέχεια βγήκαν οι πρώτες εφαρμογές όπως το Grindr το 2009, έγινε πιο αποδεκτό να συναντάς κάποιον μέσω ενός διαδικτυακού προφίλ. Από το 2022, περισσότεροι άνθρωποι έχουν γνωρίσει τον σύντροφό τους μέσω διαδικτύου παρά μέσω κοινών φίλων, σύμφωνα με το YouGov.

Οι εφαρμογές παρέχουν πρόσβαση σε μια πολύ μεγαλύτερη δεξαμενή πιθανών παρτενέρ, με έναν χρήστη να μπορεί να εξετάσει εκατοντάδες πιθανές επιλογές, αριθμός σχεδόν αδιανόητος σε σύγκριση με αυτούς που θα μπορούσατε να συναντήσετε κατά τη διάρκεια μιας νύχτας σε μια παμπ ή σε ένα πάρτι.

Καθώς ο έρωτας έχει πλέον εξορθολογιστεί, θα πρέπει να ήταν ευκολότερο και γρηγορότερο από ποτέ να βρείτε «το ένα και μοναδικό ταίρι». Αλλά αυτό δεν φαίνεται να ισχύει: Ο αριθμός των επιλογών μπορεί να είναι συντριπτικός, σημείωσε η ψυχολόγος Mairead Molloy. «Το διαδικτυακό ραντεβού είναι κάτι το δολοφονικό», είπε. «Το πλεονέκτημα είναι ότι είναι γρήγορο και οι άνθρωποι συναντούν ανθρώπους, αλλά δεν υπάρχει έλεγχος… το κοσκίνισμα που πρέπει να κάνετε — είναι τρομερό».

«Περνάω από φάση διαγραφής των εφαρμογών γιατί είναι κουραστικό και αποθαρρυντικό», είπε μια 29χρονη, η οποία μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. «Οι ξένοι είναι πολύ πιο σκληροί όταν σε απορρίπτουν, συγκριτικά με οποιονδήποτε θα συναντούσες στην πραγματική ζωή».

Μαθηματικά

Ένας 33χρονος ανέφερε ότι παρατηρεί μια σαφή αναλογία όταν χρησιμοποιεί εφαρμογές γνωριμιών. Για κάθε 100 άτομα με τα οποία ταιριάζει, 10 μπορεί να μετατραπούν σε ραντεβού. Αλλά μόνο ένα από αυτά θα πάει αρκετά καλά για να εξελιχθεί ενδεχομένως σε σχέση. «Έχω βγει με 400 γυναίκες σε όλες τις εφαρμογές και έχω κάνει σχέσεις με τέσσερις από αυτές», είπε. «Είναι απελευθερωτικό κατά μία έννοια – μπορείς να είσαι σε ένα δωμάτιο με 100 άτομα και ένα μπορεί να είναι η γυναίκα της ζωής σου. Είναι καλύτερα να το κάνεις έτσι παρά στο παρελθόν όπου υπήρχαν τρία άτομα στο χωριό -περίπου στην ηλικία σου- και ο ένας έπρεπε να είναι ο σύντροφός σου».

Περιέργως, η Copland λειτουργεί με μια παρόμοια αναλογία: Πάνω από 350 ζευγάρια έχουν προκύψει από τα περίπου 5.000 πρώτα ραντεβού που έχουν δημιουργηθεί.

Τα προβλήματα των γνωριμιών μέσω εφαρμογών έχουν δημιουργήσει μια βιομηχανία με coaches και ειδικούς που υπόσχονται να βοηθήσουν. Μπορείτε να προσλάβετε άτομα για να αξιολογήσουν το προφίλ σας, να γράψουν μηνύματα εκ μέρους σας και να σας βοηθήσουν να «κερδίσετε» τον ιδανικό σας σύντροφο.

Ο πήχης για τους άνδρες έχει αυξηθεί

Αρχικά, υπήρξαν τεράστιες αλλαγές στους ρόλους των γυναικών στην κοινωνία. Το 1973, το 54,6% των γυναικών ηλικίας 16-64 ετών εργάζονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS), ενώ το 2019 το ποσοστό ήταν στο 71,9%.

«Οι γυναίκες, επειδή είνια ανεξάρτητες οικονομικά, είναι και πιο ελεύθερες από ό,τι στο παρελθόν να απορρίπτουν άνδρες που δεν τους αρέσουν», είπε ο Δρ Tomáš Cvrcek, αναπληρωτής καθηγητής οικονομικών στο University College. «Ο πήχης για τους άνδρες έχει αυξηθεί ως συνέπεια όλων αυτών».

Μπορεί να φαίνεται χαζό να μιλάει για ρομαντισμό ταυτόχρονα με τα στατιστικά, αλλά είναι αλήθεια ότι η αγάπη μπορεί τουλάχιστον εν μέρει να γίνει κατανοητή χρησιμοποιώντας αριθμούς. Πέραν της στεναχώριας και του κλάματος, οι αριθμοί μπορούν να βοηθήσουν να καταλάβουμε πώς μπορεί να βρεθεί η αγάπη — και γιατί μερικές φορές δεν γίνεται…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή