Απρόθυμοι να συμμετάσχουν στο ράλι που καταγράφουν οι μετοχές μετά την άρση των δρακόντειων περιορισμών για τον κορωνοϊό εμφανίζονται οι μικροεπενδυτές της Κίνας, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν αποταμιεύσεις που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια των ετών της πανδημίας.

Όπως σημειώνει το Reuters, η κατάργηση μετά από τρία χρόνια της αυστηρής πολιτικής μηδενικής COVID της Κίνας αναζωπύρωσε τις εκτιμήσεις για ταχεία οικονομική ανάκαμψη και οδήγησε τη χρηματιστηριακή αγορά σε άνοδο 13% σε τρεις μήνες. Αλλά οι μικροεπενδυτές στοιχειώνονται από τις ρυθμιστικές εκκαθαρίσεις, τη μεταβλητότητα και τις απώλειες από το 2021.

Κίνα: Επιμένει ότι πάνω από 10 αερόστατα των ΗΠΑ εισήλθαν στον εναέριο χώρο της

Οι «στρατιές» των μικροεπενδυτών

Με την Κίνα να διαθέτει 212 εκατομμύρια μικροεπενδυτές (αριθμός αντίστοιχος με τον πληθυσμό της Βραζιλίας), η στάση που κρατούν έχει επιπτώσεις στη βιωσιμότητα του ράλι. Οι συναλλαγές μεμονωμένων μικροεπενδυτών αντιπροσώπευαν περίπου το 60% του συνολικού τζίρου των μετοχών των επιχειρήσεων της κινεζικής ενδοχώρας στα τέλη του 2022, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Επιτροπής Κινητών Αξιών της Κίνας Yi Huiman τον Νοέμβριο.

Ο Μα, που γεννήθηκε στη Σαγκάη στα τέλη της δεκαετίας του 1940, είναι ένας από τους επιφυλακτικότερους.

«Έχω ρωτήσει ποιες μετοχές και πότε πρέπει να αγοράσω τον τελευταίο μήνα, σε ομάδες WeChat, φίλους μου βετεράνους επενδυτές μετοχών καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε ο Μα, ο οποίος προτιμά να χρησιμοποιεί το επώνυμό του.

«Αλλά δεν τολμώ να μπω στην αγορά ακόμα. Η καθημερινή μεταβλητότητα με ανησυχεί, καθώς δεν μου περισσεύουν πολλά χρήματα για να επενδύσω. Οι απώλειες πέρυσι ήταν άσχημες.»

Η ανάκαμψη των μετοχών των κινεζικών επιχειρήσεων από τον Νοέμβριο οφείλεται στην επιστροφή των εισροών ξένων κεφαλαίων που στοιχηματίζουν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα ανακάμψει.

Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι μόλις και μετά βίας ανοίγουν λογαριασμοί επενδυτών και η χρηματοδότηση με περιθώριο κέρδους που συνήθως χρησιμοποιούν οι μικροεπενδυτές έχει «βαλτώσει». Η αύξηση των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών υποδηλώνει επίσης ότι οι Κινέζοι μικροεπενδυτές έχουν γίνει επιφυλακτικοί.

Σύμφωνα με τον Lei Meng, στρατηγικό αναλυτή μετοχών Κίνας της UBS Securities, οι Κινέζοι μικροεπενδυτές περιμένουν σαφέστερα σήματα πολιτικής.

«Ορισμένοι επενδυτές παρακολουθούν τη δύναμη και τον ρυθμό της οικονομικής ανάκαμψης φέτος, ενώ περιμένουν τα σήματα πολιτικής από τις επερχόμενες δύο συνόδους», δήλωσε ο Μενγκ, αναφερόμενος στην ετήσια κοινοβουλευτική συγκέντρωση τον Μάρτιο, οπότε το Πεκίνο αποκαλύπτει τους οικονομικούς στόχους.

Εν αναμονή

Είτε πρόκειται για τη «gen Ζ» είτε για συνταξιούχους, οι μικροεπενδυτές δηλώνουν ότι είναι αισιόδοξοι αλλά σκοπεύουν να επενδύσουν περισσότερο μόνο όταν καταστούν πιο σαφείς οι οικονομικές προοπτικές.

Ο Li, ένας επενδυτής στα 40 του, λέει: «Δεν έχω κανένα σχέδιο να επενδύσω στο χρηματιστήριο προς το παρόν. Τα χρήματα θα μπορούσαν να μπουν, αλλά μπορεί να μην βγουν ποτέ.»

Άλλοι απλώς παραμένουν σταθεροί – όπως η Sun, ηλικίας 30 ετών, η οποία δήλωσε ότι θα παραμείνει στο τρέχον αυτόματο επενδυτικό της σχέδιο το οποίο δεν θα αλλάξει το 2023.

Οι υπερβολικά αισιόδοξες απόψεις για τα ακίνητα και οι κανονισμοί τεχνολογίας που χαλαρώνουν είναι επίσης λόγοι για να είναι οι επενδυτές προσεκτικοί, προειδοποιούν οι αναλυτές.

«Αναμένουμε ότι η ανάκαμψη της ανάπτυξης θα χάσει κάποια δυναμική το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους», δήλωσε ο Ting Lu, επικεφαλής οικονομολόγος της Nomura για την Κίνα.

Τονίζοντας εμφατικά την αποστροφή κινδύνου, οι καταθέσεις των κινεζικών νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά ρεκόρ 17,8 τρισ. γιουάν (2,61 τρισ. δολάρια) το 2022, ξεπερνώντας κατά πολύ την αύξηση των 9,9 τρισ. γιουάν το 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή