Αντιμέτωποι με την ακριβότερη Τσικνοπέμπτη των τελευταίων ετών θα βρεθούν οι καταναλωτές φέτος καθώς οι αυξήσεις στο κρέας είναι υψηλές.

Οι έμποροι της Βαρβακείου αλλά και των κρεοπωλείων όλης της χώρα περιμένουν τους καταναλωτές που θα ψωνίσουν κρέας για το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης.

Ακρίβεια: Τα τρόφιμα ακριβαίνουν ενώ ο πληθωρισμός πέφτει

Στην αγορά του Πειραιά οι τιμές των κρεάτων παραμένουν σταθερές με αρκετούς καταναλωτές να έχουν ήδη ψωνίσει υπό τον φόβο των ανατιμήσεων.

Το αρνί και το κατσίκι πωλούνται προς 9 ευρώ το κιλό, ενώ την τιμητική τους έχουν τα χοιρινά σουβλάκια που η τιμή τους κυμαίνεται από 6 έως και 8 ευρώ. Η πανσέτα επίσης φτάνει τα 6 ευρώ και τα λουκάνικα έως 9 ευρώ το κιλό. Στα 8,99 ευρώ το κιλό θα βρουν οι καταναλωτές το μοσχάρι.

Σύμφωνα με τους κρεοπώλες ο κόσμος προτιμά πρωτίστως τα παϊδάκια, την πανσέτα και μπριζόλες λαιμού.

Η ακρίβεια

Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα θα συνεχισθούν τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2023, αφού, παρά την υποχώρηση των τιμών στην ενέργεια, οι τιμές βασικών πρώτων υλών παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα. στο σύνολο του 2022, ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός καταγράφηκε στο 9,6%, που αποτελεί τον υψηλότερο ρυθμό από το 1994.

Παρά το ότι ο μέσος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κυμαίνεται ελαφρά υψηλότερα, ο δομικός πληθωρισμός στην Ελλάδα παραμένει υψηλός, αναδεικνύοντας εν μέρει την ανθεκτικότητα της ζήτησης και την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της παραγωγής και του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

Ο τελευταίος μήνας του 2022, ο Δεκέμβριος, έκλεισε με περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να διαμορφώνεται σε 7,2% από 8,5% τον Νοέμβριο, 9,1% τον Οκτώβριο και 12% τον Σεπτέμβριο.

Έρχεται νέο κύμα ακρίβειας

Κι ενώ η κατάσταση είναι ήδη πολύ δύσκολη, με το «καλάθι του νοικοκυριού», αλλά και τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις να μην μπορούν να αποτελέσουν τον «κυματοθραύστη» στην ακρίβεια, νέες ανατιμήσεις έρχονται.

Σύμφωνα με πηγές από την αγορά, οι πρώτες αυξήσεις θα περάσουν σταδιακά στα ράφια και τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, ενώ έχουν αρχίσει να «τσιμπάνε» και τα προϊόντα που πωλούνται στα πρατήρια άρτου και στα κρεοπωλεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή
Οικονομία |

PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή

4 μέρες, 150 θεματικές – Οι σημαντικοί καλεσμένοι και ο Ζελένσκι – Ο νέος θεσμός των Μεγάλων Συζητήσεων για την Ελλάδα, η σημασία του φόρουμ, η διοργάνωση και οι δυσκολίες