Η ακρίβεια στο ράφι παραμένει το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης  για το επόμενο χρονικό διάστημα. Η στρατηγική του οικονομικού και κυβερνητικού επιτελείου εστιάζει στη μείωση των τιμών στα στρόφιμα  την ώρα που οι προβλέψεις δείχνουν σημαντική αποκλικάωση του πληθωρισμού σε προ κρίσης επίπεδα μετά το 2024.

Από τον περασμένο Νοέμβριο καταγράφεται επιβράδυνση του γενικού  δείκτη τιμών με τον δείκτη όμως των τροφίμων να συνεχίζει την ανοδική του πορεία. Το οικονομικό επιτελείο περιμένει με αγωνία τις  ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, την Τετάρτη, η οποία θα ανακοινώσει τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού για τον Ιανουάριο. Αν οι εκτιμήσεις  επιβεβαιωθούν, θα καταγραφεί νέα αποκλιμάκωση του ρυθμού αύξησης των τιμών και μένει να φανεί αν τα κυβερνητικά μέτρα ανάσχεσης της ακρίβειας κατάφεραν να μειώσουν τις τιμές και στο ράφι.

Σουπερμάρκετ: Πάνω από 100 ευρώ αυξήθηκε η μέση δαπάνη

Ο τελευταίος μήνας του 2022, ο Δεκέμβριος, έκλεισε με περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να διαμορφώνεται σε 7,2% από 8,5% τον Νοέμβριο, 9,1% τον Οκτώβριο και 12% τον Σεπτέμβριο.

Η ακρίβεια

Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα θα συνεχισθούν τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2023, αφού, παρά την υποχώρηση των τιμών στην ενέργεια, οι τιμές βασικών πρώτων υλών παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα. στο σύνολο του 2022, ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός καταγράφηκε στο 9,6%, που αποτελεί τον υψηλότερο ρυθμό από το 1994.

Παρά το ότι ο μέσος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κυμαίνεται ελαφρά υψηλότερα, ο δομικός πληθωρισμός στην Ελλάδα παραμένει υψηλός, αναδεικνύοντας εν μέρει την ανθεκτικότητα της ζήτησης και την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της παραγωγής και του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

Υπό το κλίμα των αυξημένων αβεβαιοτήτων για τον πληθωρισμό και υπό την παραδοχή ότι από το 2024 δεν θα είναι σε ισχύ η «γενική ρήτρα διαφυγής» που επέτρεψε την προσωρινή απόκλιση από τους δημοσιονομικούς κανόνες έως το 2023, η κυβέρνηση ετοιμάζει το οικονομικό σχεδιασμό της επόμενης 4ετίας, ενώ ήδη έχει δεσμευθεί στην εφαρμογή δημοσιονομικών κανόνων.

Ο υψηλός πληθωρισμός «ροκάνισε» ελαφρώς τον πήχη για την ελληνική οικονομία το 2022 και έτσι οι χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μειώνουν τις αρχικές προσδοκίες για ρυθμό ανάπτυξης στο 6% κατά το περσινό έτος. Σε σύγκριση με αυτές του Νοεμβρίου, η Κομισιόν αναθεωρεί ελαφρώς τις εκτιμήσεις για το 2022 στο 5,5% (6% ήταν η πρόβλεψη για το 2022) και αναθεωρημένες ελαφρώς προς τα πάνω για το 2023 στο 1,2% και το 2024 στο 2,2% (1% και 2% ήταν η πρόβλεψη αντιστοίχως).

Κίνδυνος ο πληθωρισμός

Παρά την προβλεπόμενη πτώση, ο πληθωρισμός αναμένεται πιο επίμονος, δεδομένης της καθυστερημένης μετακύλισης του υψηλού ενεργειακού κόστους στην παραγωγή τροφίμων. Μετά από το 9,3% το 2022, ο μετρικός πληθωρισμός προβλέπεται σε 4,5% το 2023 και 2,4% το 2024. Δεν παραλείπει η Κομισιόν να αναφερθεί στις αυξήσεις του κατώτατου μισθού, τονίζοντας ότι η ανακοινωθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα τεθεί σε ισχύ τον Απρίλιο του 2023, δεν έχει ληφθεί υπόψη σε αυτήν την πρόβλεψη καθώς δεν έχει ακόμη καθοριστεί το πεδίο εφαρμογής του.

Η Επιτροπή αναφέρεται και στους καθοδικούς κινδύνους που σχετίζονται με τον πιθανό αντίκτυπο των γεωπολιτικών εντάσεων στον διεθνή τουρισμό. Όσον αφορά τους κινδύνους για τις προοπτικές και για τον πληθωρισμό, οι ανοδικοί κίνδυνοι σχετίζονται με την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ο πληθωρισμός των τιμών της ενέργειας υποχώρησε μετά την κορύφωση τον Σεπτέμβριο του 2022 και σύμφωνα με τη Κομισιον αναμένεται να μετριαστεί περαιτέρω. Βασικοί παράγοντες είναι η πτώση των τιμών της ενέργειας και των σχετικών αρνητικών επιδράσεων βάσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων