Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει μπει γι άλλη μια φορά η Amazon, καθώς σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις Βρυξέλλες, οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές έχουν αποστείλει ερωτήματα αναφορικά με την πρόθεσή της να αποκτήσει την iRobot.

Ποια είναι η iRobot

Ο αμερικανικός κολοσσός του λιανικού εμπορίου έχει καταθέσει πρόταση ύψους 1,7 δισ. δολαρίων για την απόκτηση της iRobot.

Η εν λόγω εταιρεία κατασκευάζει οικιακές ηλεκτρικές σκούπες νέας γενιάς οι οποίες κινούνται και καθαρίζουν αυτόνομα.

Η Amazon και τα μαϊμού Louboutin – Η απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου

Στην τσιμπίδα των ρυθμιστικών αρχών και στις ΗΠΑ

Η επικείμενη εξαγορά έχει θορυβήσει και τις ρυθμιστικές αρχές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα Εμπορίου εξετάζει αν η συμφωνία ισχυροποιεί την Amazon στον κλάδο των οικιακών συσκευών.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει άλλου είδους ανησυχίες, καθώς ζήτησε από την αμερικανική τεχνολογική εταιρεία πώς διαχειρίζεται τις φωτογραφίες που δύναται να τραβήξει η σκούπα Roomba καθώς κινείται στον χώρο.

«Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσπαθούν να προσδιορίσουν πόσο σημαντική είναι αυτή η συμφωνία για την Amazon και πώς ενδεχομένως θα τη χρησιμοποιήσει σε συνδυασμό με τα δεδομένα τα οποία ήδη συγκεντρώνει μέσω της Alexa (τον φωνητικό βοηθό) για αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού», ανέφερε μία εκ των πηγών στους Financial Times.

Η θέση της Amazon

Από τη μεριά της η Amazon δηλώνει έτοιμη να αντιπαραθέσει τις ανησυχίες της Ευρώπης. Προτίθεται να υποδείξει τους περιορισμούς στους οποίους υπόκειται το μηχάνημα, καθώς διαθέτει ένα βασικό αισθητήρα ο οποίος είναι δύσκολο να παραβιάσει τα προσωπικά δεδομένα, σύμφωνα με τις πηγές.

Η εταιρεία θα υποστηρίξει επίσης ότι επί της ουσίας η συμφωνία δεν θα της προσδώσει κάποιο πλεονέκτημα, δεδομένου το πλήθος των προϊόντων και των επιλογών που υπάρχουν στην αγορά των οικιακών συσκευών.

Το «βεβαρημένο» παρελθόν

Τον περασμένο Δεκέμβριο, το περιοδικό MIT Technology Review δημοσίευσε μια έρευνα στην οποία συμμετείχαν εθελοντές επί πληρωμή. Η έρευνα διαπίστωσε ότι προσωπικές στιγμές είχαν αποθανατιστεί σε φωτογραφίες και το χειρότερο ήταν ότι οι φωτογραφίες αυτές βρέθηκαν να περιπλανούνται στο διαδίκτυο, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η iRobot φυσικά θορυβήθηκε και δεν έμεινε άπραγη. Προχώρησε σε δήλωση, με την οποία ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε έρευνα για τον πάροχο ο οποίος της προσέφερε υπηρεσίες επεξεργασίας δεδομένων, με τον οποίο διέκοψε τη συνεργασία κατόπιν της έρευνας.

Στο στόχαστρο οι Big Tech

Οι ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο εξετάζουν εκτενέστερα τις επιπτώσεις από τις συμφωνίες που αφορούν τα δεδομένα, ιδίως αυτές των Big Tech.

Ο αναβρασμός αυτός έρχεται μετά μια μακροχρόνια περίοδο κατά την οποία οι τεχνολογικές εταιρείες δρούσαν σχεδόν ανεξέλεγκτες. Το Facebook απέκτησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης WhatsApp και Instagram με σχετικά μηδενικό ρυθμιστικό έλεγχο παρά το γεγονός ότι τα δύο μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι κατέχουν τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών παγκοσμίως.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή