Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα και πλέον ετών διαμορφώθηκαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης διετούς διάρκειας, με τους επενδυτές να στοιχηματίζουν ότι οι τράπεζες απέχουν ακόμα πολύ από την ολοκλήρωση του κύκλου αύξησης των επιτοκίων.

Αργά την Τετάρτη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για να περιορίσει τις πιέσεις στις τιμές, επαναλαμβάνοντας τις πιο πρόσφατες οδηγίες της τράπεζας. Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένη για τις 16 Μαρτίου.

Στη συνέχεια, την Πέμπτη, τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός παραγωγού στις ΗΠΑ ήταν υψηλότερος από τον αναμενόμενο τον Ιανουάριο, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα αυξήσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού.

Ανεβαίνει η απόδοση του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου-Υποχωρεί του 10ετούς

Η απόδοση των γερμανικών ομολόγων διετούς διάρκειας της Γερμανίας, τα οποία είναι ευαίσθητα στις αλλαγές της επιτοκιακής πολιτικής, διαμορφώθηκαν στο 2,891% στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών.

Το sell off

«Αυτό το τρέχον sell-off είναι αναμενόμενο κατά την άποψή μου, επειδή το ράλι του Ιανουαρίου ήταν λίγο υπερβολικό» σχολίασε η Evelyne Gomez-Liechti, οικονομολόγος της της Mizuho. «Η αγορά απλώς προσαρμόζεται σε αυτά τα νέα μακροοικονομικά δεδομένα».

Η απόδοση του διετούς τίτλου της Ιταλίας ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2012 στο 3,465%, αυξημένη κατά 6 bps σε μία ημέρα.

O ελληνικός τίτλος διετούς διάρκειας διαμορφώνεται στο 3,2%, με την απόδοσή του να διαμορφώνεται σε χαμηλότερο ποσοστό από τον ιταλικό.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στα 10ετή ομόλογια με το ελληνικό spread να κινείται στο 178 έναντι 186 του ιταλικού.

«Η Λαγκάρντ επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο», δήλωσε ο Jens Peter Sørensen, επικεφαλής αναλυτής της Danske Bank.

Η ΕΚΤ έχει υποσχεθεί αύξηση κατά 50 μ.β. στη συνεδρίαση του επόμενου μήνα, ανεβάζοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 3%.

Τα στοιχήματα για την ΕΚΤ

Τα στοιχήματα των traders για το πού θα τελειώσουν τα επιτόκια έχουν εκτοξευθεί σε πάνω από 3,6%, ενώ οι προσδοκίες για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής έως το 2024 έχουν αμβλυνθεί.

Η εικόνα είναι παρόμοια στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο πεισματικά υψηλός πληθωρισμός και μια ισχυρή έκθεση για την αγορά εργασίας έχουν ωθήσει τις προσδοκίες για τα επιτόκια της Fed σε πάνω από το 5,3%.

«Έχουμε δει μια αρκετά μεγάλη κίνηση στο τερματικό επιτόκιο της Fed και μια δραματική πτώση στις μειώσεις επιτοκίων που τιμολογήθηκαν μέχρι το τέλος του έτους και νομίζω ότι οι αποδόσεις της ευρωζώνης έχουν παρασυρθεί μαζί με αυτό», δήλωσε ο Lyn Graham-Taylor, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων στη Rabobank.

Η απόδοση του δεκαετούς γερμανικού τίτλου, που θεωρείται ως το σημείο αναφοράς για τη ζώνη του ευρώ, ανέτρεψε μια προηγούμενη πτώση και σημείωσε άνοδο κατά 4 bps σε υψηλό περισσότερο από ένα μήνα στο 2,514%.

Η απόδοση διαμορφώθηκε κάτω από το 2% τον Ιανουάριο, καθώς η πτώση των τιμών της ενέργειας ενίσχυσε την αισιοδοξία ότι οι αυξήσεις επιτοκίων ενδέχεται να τερματιστούν σύντομα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές