Κατά 50 μονάδες βάσης προτίθεται να αυξήσει το κόστος δανεισμού τον επόμενο μήνα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επιβεβαίωσε την Τετάρτη η Κριστίν Λαγκάρντ σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις, σκοπεύουμε να αυξήσουμε τα επιτόκια κατά άλλες 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίασή μας τον Μάρτιο», δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ, σημειώνοντας ότι «στη συνέχεια θα αξιολογήσουμε την πορεία της νομισματικής μας πολιτικής».

Επιτόκια ΕΚΤ: Το καλό και κακό σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες

Όμως οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούν, κατά συντριπτική πλειοψηφία, ότι θα ακολουθήσουν και νέες αυξήσεις.

«Ο Μάρτιος είναι λίγο-πολύ ουσιαστικά τελειωμένη υπόθεση. Τώρα θα υπάρξει μεγάλος ανταγωνισμός για το τι θα συμβεί τον Μάιο», δήλωσε η Melanie Debono της Pantheon Macroeconomics.

Ο Pierre Wunsch, επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας του Βελγίου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις των αγορών, που επί του παρόντος βλέπουν τον τελικό επιτόκιο καταθέσεων να διαμορφώνεται στο 3,50%.

Επιμένει ο πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός στις 20 χώρες του ευρώ μειώθηκε σε ετήσιο ρυθμό 8,5% τον περασμένο μήνα από 9,2% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Και ενώ η δημοσκόπηση του Reuters έδειξε ότι θα συνεχίσει να μειώνεται, δεν αναμένεται να φθάσει τον στόχο της ΕΚΤ για 2,0% τουλάχιστον μέχρι το 2025.

Δεδομένης μιας σειράς θετικών εξελίξεων τους τελευταίους μήνες, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να μειωθεί ταχύτερα απ’ ό,τι θεωρούνταν νωρίτερα, δήλωσε την Τετάρτη ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ και διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας Πάμπλο Ερνάντες ντε Κος.

Σε άλλη ερώτηση του βρετανικού πρακτορείου, κανένας από τους 22 ερωτηθέντες δεν περιμένει ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια φέτος.

Η Ευρώπη αποφεύγει την ύφεση

Παρά την εκτίναξη του κόστους οι καταναλωτές συνέχισαν να ξοδεύουν και η ευρωπαϊκή οικονομία επεκτάθηκε κατά 0,1% το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Και ενώ η δημοσκόπηση του Reuters έδειχνε ότι θα συρρικνωθεί κατά 0,2% αυτό το τρίμηνο, αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη 0,1% το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με την Ευρώπη να αποφεύγει έτσι τον τεχνικό ορισμό της ύφεσης.

Η πρόβλεψη για το πρώτο τρίμηνο αποτελεί μια μικρή αναβάθμιση από τη δημοσκόπηση του Ιανουαρίου. Οι προβλέψεις για το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο δείχνουν ανάπτυξη 0,2% και 0,3%, αντίστοιχα.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν προβλεπόταν να επεκταθεί κατά 0,4% φέτος, προτού η ανάπτυξη επιταχυνθεί στο 1,2% το 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή