Μικτή εικόνα παρουσιάζουν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές επεξεργάζονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου ενώ αναμένουν κι άλλα οικονομικά στοιχεία αλλά και τις προγραμματισμένες ομιλίες στελεχών της Fed.

Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε ελάχιστα κατά σχεδόν μια μονάδα βάσης στο 3,759%. Η απόδοση του 2ετούς ενισχύθηκε κατά 2 μονάδες βάσης υψηλότερη στο 4,644% και ανήλθε στο 5,021%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2007.

UBS: Οι διακυμάνσεις της αγοράς θα συνεχιστούν μέχρι να ξεκαθαρίσει η οικονομική αβεβαιότητα

Ο πληθωρισμός και οι επόμενες κινήσεις της Fed

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο σημείωσε σε ετήσια βάση μικρότερη από την αναμενόμενη μείωση. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν επιβράδυνση του ετήσιου ΔΤΚ στο 6,2% από τον ρυθμό 6,5% που είχε καταγραφεί τον Δεκέμβριο.Αφαιρώντας τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, ο  δομικός ΔΤΚ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 5,6% τον Ιανουάριο, επίσης ελαφρώς χαμηλότερα από την άνοδο 5,7% του προηγούμενου μήνα. Αυτό σε σύγκριση με τις προσδοκίες των οικονομολόγων για αύξηση 5,5% σε  ετήσια βάση.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,5% τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Ο μηνιαίος πληθωρισμός ενισχύθηκε εν μέρει από την άνοδο των τιμών της βενζίνης, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 3,6% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας.

Μιλώντας στην Ένωση Τραπεζών της Νέας Υόρκης μετά την ανακοίνωση της έκθεσης για τον ΔΤΚ, ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης Τζον Γουίλιαμς άφησε να εννοηθεί ότι η μάχη της Fed με τον πληθωρισμό δεν έχει ακόμη τελειώσει. Εν τω μεταξύ, σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Prairie View A&M του Τέξας, ο πρόεδρος της Fed του Ντάλας Λόρι Λόγκαν είπε ότι επίκεινται περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων.

Η Fed αυξάνει τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει την οικονομία και να τιθασεύσει τις πληθωριστικές πιέσεις. Πολλοί επενδυτές ανησυχούν για το κατά πόσον τα αυξημένα επιτόκια θα μπορούσαν να προκαλέσουν συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας και ελπίζουν ότι η κεντρική τράπεζα θα διακόψει τις αυξήσεις των επιτοκίων φέτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές