Οι τουρκικές μετοχές έχουν αντιστρέψει τις μετασεισμικές απώλειες σε λιγότερο από δυο 24ωρα, χάρις στα κυβερνητικά μέτρα για τη στήριξη του χρηματιστηρίου.

Ο  Borsa Istanbul 100 Index σημείωσε νωρίτερα σήμερα άνοδο έως και 7,5% πριν πέσει στο +6,2% , σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδό του από τις 26 Ιανουαρίου.

Ο δείκτης επέκτεινε τα κέρδη του διημέρου στο 17%, το μεγαλύτερο ράλι από το 2002. Είναι επίσης περίπου 17% πάνω από το χαμηλό της 7ης Φεβρουαρίου, όπως γράφει το Bloomberg.

Σωτήρια στήριξη

Η ανάκαμψη ήρθε χάρη στην απόφαση των αρχών να αντιστρέψουν την καταστροφή που σηματοδότησε απώλειες δεκάδων δισ. δολαρίων από την αγοραία αξία των τουρκικών εταιρειών στις δύο ημέρες συναλλαγών που ακολούθησαν τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου. Μεταξύ των μέτρων με το πιο σημαντικό αντίκτυπο ήταν η διοχέτευση δισεκατομμυρίων λιρών από τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τις κρατικές τράπεζες στο χρηματιστήριο και η ενθάρρυνση των επαναγορών τίτλων.

Το διαπραγματεύσιμο στη Νέα Υόρκη iShares MSCI Turkey ETF, το μεγαλύτερο διαπραγματεύσιμο σε αγορά αμοιβαίο κεφάλαιο που παρακολουθεί τις τουρκικές μετοχές, σημείωσε άνοδο 9,6% την Τετάρτη, επεκτείνοντας τα κέρδη του και υποδηλώνοντας τη συνέχιση του ράλι.

Ωστόσο, ο βετεράνος επενδυτής των αναδυόμενων αγορών Mark Mobius εμφανίστηκε επιφυλακτικός χθες, λέγοντας ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας να στηρίξει τις μετοχές στο άνοιγμα του χρηματιστηρίου μετά τον σεισμό θα μπορούσαν να έχουν το «αντίθετο» αντίκτυπο.

«Μπορούμε να κατανοήσουμε την επιθυμία της κυβέρνησης να περιορίσει τον αντίκτυπο της καταστροφής στην αγορά στο σύνολό της», είπε ο Mobius μέσω email απαντώντας στις ερωτήσεις του Bloomberg. «Ωστόσο, τέτοιες παρεμβάσεις συχνά έχουν αντίκτυπο αντίθετο από αυτό που επιδιώκεται». Εξακολουθεί, πάντως, να έχει θετική πρόβλεψη για τη μακροπρόθεσμη προοπτική για το χρηματιστήριο της χώρας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή