Για να καλύψουμε τις ανάγκες τροφίμων για τον αυξανόμενο πληθυσμό του πλανήτη, πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγή κατά 70%-100% σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα, τόνισε ο Νίκος Κανόπουλος, Founder & CEO της Brite Solar, κατά την διάρκεια της θεματικής «Food Security & Biodiversity» στο 1ο Hellenic Impact Investing Conference που συνδιοργανώθηκε σήμερα από τη Phenix Capital, την TSOMOKOS και το Hellenic Impact Investing Network, στο Μουσείο Μπενάκη.

Η βιώσιμη γεωργία στο σήμερα, η πρόκληση της μείωσης των εκπομπών άνθρακα και ο καταλυτικός ρόλος της Agtech αποτέλεσαν τα κύρια θέματα συζήτησης.

BOX: Περισσότερα από 11.000 καταστήματα σε 70 πόλεις σε όλη την Ελλάδα

Με όπλο την τεχνολογία

Σύμφωνα με τον κ. Κανόπουλο, αν προσπαθήσουμε να αυξήσουμε την παραγωγή με συμβατικά μέσα θα πρέπει να καταστρέψουμε όλα τα δάση της γης. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τεχνολογία για να αυξήσουμε την απόδοση της παραγωγής τροφίμων, υπογράμμισε ο κ. Κανόπουλος. «Η καλλιέργεια θερμοκηπίου αυξάνει την παραγωγή τροφίμων κατά δέκα φορές, ενώ καταναλώνει δέκα φορές λιγότερο νερό. Μπορούμε λοιπόν να αντιμετωπίσουμε το θέμα των τροφίμων ενώ καταναλώνουμε λιγότερο νερό, αλλά πρέπει να επιλύσουμε τον τρίτο παράγοντα, που είναι η ενέργεια. Η καλλιέργεια θερμοκηπίου χρησιμοποιεί δεκαπλάσια ενέργεια από την καλλιέργεια ανοιχτού αγρού», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα οφέλη της βιομάζας μικροφυκών

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, που συντόνισε η Χρυσάνθη Στέτου, δημοσιογράφος του CNN Greece, o Βασίλης Στενός, Founder & CEO της Solmeyea, στάθηκε, μεταξύ άλλων, στα οφέλη από την παραγωγή βιομάζας μικροφυκών. «Αυτή η βιομάζα είναι πολύ πιο λειτουργική και θρεπτική για όλους, για τους ανθρώπους και τα ζώα. Το κύριο εμπόδιο είναι να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους σχετικά με αυτά τα οφέλη. Βασιζόμαστε πολύ στη νέα γενιά που γνωρίζει τις τάσεις και σε όλους αρέσει η έννοια της βιωσιμότητας. Τους ενδιαφέρει τι θα φορέσουν, τι θα φάνε. Ναι, χρειαζόμαστε όλο και περισσότερες πηγές τροφής για να μας τρέφουν όλους», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Σταμάτης Διαβατίδης, Co-Founder & COO της farmAIr, μίλησε για το λεγόμενο plant stress που αυξάνει το κόστος παραγωγής, ενώ μειώνει την ποιότητα της παραγωγής και πρόσθεσε ότι οι θερμικές κάμερες συνδυάζονται με AI analysis & Machine Learning για τον εντοπισμό των προβλημάτων των φυτών νωρίτερα, δημιουργώντας οφέλη για τους παραγωγούς, καθώς και στο περιβάλλον (εξοικονόμηση νερού κατά την άρδευση, περιορισμό φυτοφαρμάκων για την αντιμετώπιση προβλημάτων κλπ).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις