Η ενίσχυση του δολαρίου το τελευταίο έτος λόγω των συνεχών αυξήσεων επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει προκαλέσει ισχυρές πιέσεις σε πολλές αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες βλέπουν τα εθνικά τους νομίσματα να υποχωρούν συνεχώς και τα χρέη τους να γίνονται πιο ακριβά στην εξυπηρέτηση.
Η Αίγυπτος, το Πακιστάν και ο Λίβανος σταμάτησαν από τον περασμένο μήνα να συνδέουν τα νομίσματά τους με το δολάριο και αυτά υποχωρούν σημαντικά, σύμφωνα με στοιχεία των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Νιγηρία και Αργεντινή δέχονται πιέσεις από τις αγορές για να κάνουν το ίδιο, αναφέρεται ακόμη. Σημαντική υποχώρηση έχει καταγράψει επίσης η λίρα Τουρκίας. Πιέσεις υπάρχουν και στη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη αλλά και την Ινδία, τα νομίσματα των οποίων βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα, δείχνουν στοιχεία του Reuters. Ιδιαίτερη περίπτωση εξακολουθεί να αποτελεί η Ουκρανία λόγω του πολέμου.
Αγορές: Ο παγκόσμιος δείκτης οδεύει προς πτώση 20%
Η φετινή υποτίμηση νομισμάτων από Αίγυπτο, Πακιστάν και Λίβανο έχει γίνει σε μια προσπάθεια να ξεκλειδώσει η χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης από το ΔΝΤ. Η υποτίμηση του νομίσματος της Αιγύπτου κατά 23% από τις αρχές Ιανουαρίου 2023 ήταν η τρίτη από τον Μάρτιο του περασμένου έτους και μετά, όταν η κυβέρνηση άρχισε να καταργεί κλείδωμα του νομίσματος με το δολάριο που ίσχυε εδώ και πέντε χρόνια. Η λίρα της Αιγύπτου έκτοτε έχει χάσει περίπου το 50% της αξίας της σε δολάρια, αναφέρουν οι «ΦΤ».
Επίσης η ρουπία του Πακιστάν έχασε περίπου το 20% της αξίας της σε δολάρια αφού οι Αρχές χαλάρωσαν τους ελέγχους στις 26 Ιανουαρίου. Η κεντρική τράπεζα του Λιβάνου άφησε το νόμισμά της να πέσει κατακόρυφα κατά 90% έναντι του δολαρίου την 1η Φεβρουαρίου, καταργώντας το κλείδωμα με το δολάριο που ίσχυε από το 1997, δείχνουν τα ίδια στοιχεία.
Για πολλές χώρες με τεχνητά ισχυρές συναλλαγματικές ισοτιμίες, η απόφαση για υποτίμηση είναι μια δύσκολη επιλογή. Η υπεράσπιση των συναλλαγματικών ισοτιμιών εξαντλεί τα συνήθως περιορισμένα συναλλαγματικά τους αποθέματα και επίσης αναστέλλει την ανάπτυξη καθιστώντας τις εξαγωγές τους πιο ακριβές.
Η υποτίμηση και ο πληθωρισμός
Ομως η υποτίμηση πυροδοτεί τον πληθωρισμό καθιστώντας τις εισαγωγές πιο ακριβές και αυξάνει το κόστος εξυπηρέτησης των χρεών σε ξένο νόμισμα, σχολιάζουν οι «ΦΤ».
Για την Τουρκία αναφέρεται ότι η κυβέρνηση «είναι απίθανο να αντιμετωπίσει σύντομα αυτό που πολλοί αναλυτές βλέπουν ως ένα τεχνητά ισχυρό νόμισμα, δεδομένων των έντονων πληθωριστικών πιέσεων που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός, οι οποίες θα μπορούσαν να επιδεινωθούν από τον πρόσφατο σεισμό».
Τα περισσότερα ασιατικά νομίσματα υποχωρούν αυτή την εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο ενός μήνα έναντι του δολαρίου, την ώρα που ενισχύονται οι προβλέψεις για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed. Το ρίνγκιτ Μαλαισίας υποχώρησε 0,8% φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδό του από τις 9 Ιανουαρίου, ενώ το μπατ Ταϊλάνδης έχασε 0,7% για να αγγίξει το πιο χαμηλό σημείο από τις 12 Ιανουαρίου. Η ινδική ρουπία υποχώρησε 0,2% για να φτάσει χαμηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από έναν μήνα, δείχνουν τα στοιχεία του Reuters.
Την ίδια ώρα αξιωματούχοι της Fed δηλώνουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει σταδιακά τα επιτόκια για να νικήσει τον πληθωρισμό. Οι αγορές χρήματος έχουν τιμολογήσει τώρα μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 25 μονάδες βάσης (bp) τον Μάρτιο και προβλέπουν μια επιπλέον αύξηση τον Μάιο.
Latest News
Προσγείωσε ο... Τραμπ τη Wall Street
Oι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν με απώλειες, στη σκιά των στοιχείων που έδειξαν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζονται
Το ξέφρενο ράλι της αμερικανικής αγοράς εγκυμονεί νέους κινδύνους - Καμπανάκι από Economist
Γιατί οι επενδυτές στις ΗΠΑ που αγοράζουν τα πιο κερδοσκοπικά νέα προϊόντα είναι πιθανό να καταλήξουν απογοητευμένοι
«Τρελάθηκαν» τα νούμερα στη Wall Street - Το ράλι και οι εταιρείες που σαρώνουν... [γραφήματα]
Ο ΟΤ παρουσιάζει σήμερα τις εταιρείες με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά το πρόσφατο ράλι των αγορών, ειδικά στις ΗΠΑ
Πτωτικά λόγω κατοχύρωσης κερδών ο χρυσός
Ο χρυσός σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδό του από τις 6 Νοεμβρίου νωρίτερα στη συνεδρίαση
Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές - Καμία έκπληξη από ΕΚΤ
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,17%
Με Metlen και Πειραιώς ανέκτησε τις 1.460 μονάδες το ΧΑ
Το ΧΑ βρίσκεται σε διαδικασία αναπροσαρμογής και αφομοίωσης των υψηλών διμήνου
Η στερλίνα κοντά στο υψηλότερο επίπεδο έναντι του ευρώ από το Brexit
Η άνοδος που καταγράφει η στερλίνα δείχνει ότι βρίσκεται σε τροχιά μακροπρόθεσμης ανάκαμψης η βρετανική οικονομία
Προβληματίζουν τη Wall Street τα μάκρο, βουτιά για την Adobe
Tο καμπανάκι έναρξης της σημερινής συνεδρίασης το σήμανε ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος και αναδείχθηκε από το Time ως το πρόσωπο της χρονιάς
Συντηρεί τα κέρδη του το ΧΑ, με πακέτα σε Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα ο τζίρος
Η αγορά δείχνει να διανύει την τρίτη ημέρα της σε ένα στενό εύρος ολίγων μονάδων
Παραμένει η επιφυλακτικότητα πέριξ των 1.460 μονάδων στο ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,24% στις 1.461,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι στα 18,2 εκατ. ευρώ