Οι παγκόσμιες μετοχές παρέμειναν σταθερές κατά την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του έτους, καθώς οι αγορές αφομοιώνουν τα δεδομένα των ΗΠΑ και την κατάργηση της πολιτικής zero-Covid της Κίνας. Ωστόσο ο παγκόσμιος δείκτης οδεύει προς πτώση 20% σε ένα χρόνο, επηρεασμένος από τον υψηλό πληθωρισμό και τον πόλεμο στην Ευρώπη.

Το δολάριο, που επωφελήθηκε από την αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ, βρισκόταν σε καλό δρόμο για την καλύτερη ετήσια επίδοσή του εδώ και επτά χρόνια, σύμφωνα με το Reuters.

Η Federal Reserve και άλλες κεντρικές τράπεζες καταπολεμούν τον πληθωρισμό που προκαλείται λόγω των ελλείψεων της εφοδιαστικής αλυσίδας, της ενεργειακής κρίσης και της εισβολής της πετρελαιοπαραγωγού Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Αυτή ήταν σε μεγάλο βαθμό μια αγορά μετοχών που καθοδηγείται από τη Fed καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους», δήλωσε ο David Bizer, διευθύνων σύμβουλος στην Global Customized Wealth, για να προσθέσει πως «Η αγορά προσπαθεί να προβλέψει πότε θα προχωρήσει η Fed, πόσο γρήγορα και πόσο μακριά».

Οι μετοχές

Οι αμερικανικές μετοχές (.DJI)(.SPX)(.IXIC) έκλεισαν 1-2,5% υψηλότερα την Πέμπτη, ενισχυμένες από τα στοιχεία που δείχνουν αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ, τα οποία υποδηλώνουν ότι οι αυξήσεις της Fed ενδέχεται να αρχίσουν να μειώνουν τη ζήτηση για εργασία.

Οι αγορές αναμένουν ότι το επιτόκιο της Fed θα κορυφωθεί κοντά στο 5% στα μέσα του επόμενου έτους, από το τρέχον 4,25-4,5%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια συνολικά κατά 425 μονάδες βάσης από τον Μάρτιο.

Όμως τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 υποχώρησαν κατά 0,5% την Παρασκευή.

Ο δείκτης Dow Jones οδεύει προς πτώση 8,5% σε ετήσια βάση, ενώ ο S&P 500 προσβλέπει σε πτώση 19%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές