H πανδημία προκάλεσε αναταραχή στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Η ουρά εταιρειών που επιδιώκουν την εισαγωγή τους στα αμερικανικά χρηματιστήρια έχει το δικό της πρόβλημα: υπερβολικά μεγάλος αριθμός. Η δημόσια προσφορά της online εφαρμογής συναλλαγών Robinhood Markets «πάτωσε» στη διάρκεια της εβδομάδας, η εταιρεία κατασκευής μπαταριών Clarios International ανέβαλε την εισαγωγή της, ενώ η Dole προχώρησε σε μείωση της τιμής. Άλλες αρχικές δημόσιες προσφορές πήγαν καλύτερα, όμως οι επενδυτές έχουν την ευχέρεια της επιλογής.

Περίπου 265 εταιρείες πραγματοποίησαν την εισαγωγή τους στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ μέχρι στιγμής φέτος, υπερβαίνοντας τον αριθμό εισαγωγών του 2020 (209) και αντλώντας συνολικά περισσότερα από 100 δις δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic, ποσό που έχει να αναφερθεί από τις ημέρες της ευφορίας του 1999 και του 2000. Ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει τις 387 εισαγωγές εταιρειών ειδικού σκοπού εξαγοράς το 2021 –ξεπερνώντας τις 248 συνολικά του 2020- αντλώντας 100 δις δολάρια. Εξακολουθεί να υπάρχει αρκετό ζουμί. Η μέση αύξηση τιμής την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης για εισαγωγές εταιρειών –εκτός SPAC- είναι 39% μέχρι στιγμής φέτος, όπως αναφέρει η Dealogic. Οι μετοχές της Traeger εκτινάχθηκαν κατά 22% την Πέμπτη.

Όμως, με τον εφετινό ρυθμό, υπάρχει δυνητικά πλεόνασμα. Η Robinhood, που αποτιμάται στα 32 δις δολάρια με βάση την τιμή της αρχικής δημόσιας προσφοράς, υποχώρησε κατά 8% από την παρθενική της εμφάνιση την Πέμπτη. Προσελκύοντας μικροεπενδυτές στις αρχικές δημόσιες εγγραφές, που συνήθως προορίζονται για θεσμικούς επενδυτές, μπορεί να απέφυγε τον παραμορφωτικό πανικό στη μετοχή την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης, όμως οι ανάδοχοι προσπαθούν να τιμολογήσουν τις μετοχές αφήνοντας χώρο για αρχικά κέρδη.

Η εταιρεία φρούτων και λαχανικών Dole μείωσε την τιμή της δημόσιας προσφοράς της. Η Clarios, εταιρεία κατασκευής μπαταριών αυτοκινήτων, στόχευε στην άντληση σχεδόν 2 δις δολαρίων με την εισαγωγή της, όμως την Πέμπτη αποφάσισε να αναβάλει την αρχική δημόσια προσφορά λόγω της τρέχουσας συγκυρίας στην αγορά. Το ίδιο έκανε και η Teads.

Αρκετά προειδοποιητικά καμπάνια ηχούν. Μερικά μεγάλα ονόματα, όπως η κινεζική Didi Global, συνάντησε σοβαρά προβλήματα. Παρότι οι αρχές του Πεκίνου ευθύνονται για την υποχώρηση της τιμής κατά 30% από τα επίπεδα εισαγωγής πριν ένα μήνα, είναι πάρα πολλοί οι υποψήφιοι με έδρα την Κίνα που επιδιώκουν την εισαγωγή τους στα αμερικανικά χρηματιστήρια, τόσοι ώστε οι επενδυτές να αγνοήσουν την ρυθμιστική καταστολή που πραγματοποιείται στην άλλη πλευρά του κόσμου.

Γενικότερα, ο δείκτης Renaissance Capital IPO Index, που παρακολουθεί μετοχές μέχρι δύο χρόνια μετά την εισαγωγή τους, βρίσκεται οριακά κάτω φέτος, την ώρα που ο δείκτης S&P 500 κερδίζει 20%. H σπουδή για αγορά νέων μετοχών στο χρηματιστήριο δεν θεωρείται πλέον αμυαλιά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners