Για άλλη μια δύσκολη χρονιά προετοιμάζονται οι επικεφαλής των επενδυτικών τραπεζών, αφού έχασαν τις προσοδοφόρες αμοιβές από τη διοργάνωση πωλήσεων μετοχών καθώς η αγορά αρχικών δημόσιων εγγραφών έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Όπως μεταδίδει το Reuters, με τα ερωτήματα όσον αφορά τη νομισματική πολιτική να παραμένουν ανοιχτά και την προοπτική μιας διαφαινόμενης ύφεσης, οι σύμβουλοι για τις δημόσιες εγγραφές δεν αναμένουν βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη στις αγορές μετοχικού κεφαλαίου.

Βρετανία: Ολοταχώς προς παρατεταμένη οικονομική ύφεση

Βουτιά

Οι πωλήσεις μετοχών παγκοσμίως σημείωσαν βουτιά φέτος, καθώς η αγορά των αρχικών δημόσιων προσφορών πάγωσε και εκατοντάδες εταιρείες ανέβαλαν το ντεμπούτο τους στο χρηματιστήριο, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες επιβάρυναν την οικονομία.

«Όλα έχουν να κάνουν με τα επιτόκια – η τιμή του χρήματος άλλαξε και αυτό επηρέασε τα πάντα», δήλωσε ο James Palmer, επικεφαλής των αγορών μετοχικού κεφαλαίου (ECM) της EMEA στην Bank of America.

Οι τράπεζες έχουν εγγυηθεί μετοχές αξίας 515 δισ. δολαρίων μέχρι σήμερα το 2022, μια πτώση 66% σε σύγκριση με το σύνολο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic.

Εκτός εξαιρέσεων, όπως η εξαιρετικά επιτυχημένη προσφορά της Porsche ύψους 9,4 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, οι περισσότερες μεγάλες συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της ελβετικής Galderma, ειδικευμένης στη δερματολογία, και της Arm, σχεδιάστριας τσιπ που ανήκει στη SoftBank Group Corp, αναβλήθηκαν επ’ αόριστον.

Ως εκ τούτου, οι σύμβουλοι για τις δημόσιες εγγραφές δεν αναμένουν ανάκαμψη των νέων εισαγωγών στα χρηματιστήρια πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Ένας υφεσιακός κόσμος

«Μπαίνουμε σε έναν νέο υφεσιακό κόσμο που δεν έχουμε δει εδώ και καιρό», δήλωσε ο Valery Barrier, ο οποίος είναι συν-επικεφαλής του franchise EMEA ECM της Citi. «Θα δούμε να αντλούνται περισσότερα πρωτογενή κεφάλαια, περισσότερα μετατρέψιμα ομόλογα για να φθηνύνει το κόστος χρηματοδότησης και να πωλούνται δευτερεύουσας σημασίας συμμετοχές».

Καθώς το κόστος του χρέους συνεχίζει να αυξάνεται, οι τραπεζίτες αναμένουν ότι οι εταιρείες θα στραφούν σε άλλες μετοχικές λύσεις ως τρόπο διαχείρισης των ισολογισμών τους και προστασίας της εταιρικής τους αξιολόγησης. Πρόσφατα παραδείγματα τέτοιων συμφωνιών περιλαμβάνουν το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο ύψους 470 εκατ. ευρώ της γαλλικής εταιρείας ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών Ubisoft και το cash call της Credit Suisse ύψους 4 δισ. ελβετικών φράγκων.

Οι τράπεζες ελπίζουν επίσης ότι η πρόσφατη ανάκαμψη των συναλλαγών σε πακέτα και της αύξησης κεφαλαίου θα μεταφερθεί και στο νέο έτος.

«Η μεταβλητότητα έχει μειωθεί, οπότε οι αγορές έχουν τα συστατικά για να επιταχυνθούν οι εκδόσεις», δήλωσε ο Alex Watkins, συν-επικεφαλής του ECM της JPMorgan για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (EMEA).

Τα «γεράκια» των κεντρικών τραπεζών

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι μετοχές διολίσθησαν την περασμένη εβδομάδα μετά από μια σειρά «γερακίσιων» ανακοινώσεων από μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Ορισμένοι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι τα επιτόκια θα αρχίσουν να φτάνουν στο ανώτατο επίπεδο νωρίτερα από ό,τι έχουν υποδείξει οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, καθώς ο πληθωρισμός δείχνει σημάδια κορύφωσης.

Η επιβράδυνση στις δημόσιες εγγραφές έχει αφήσει πολλές εταιρείες με υψηλή ανάπτυξη, αλλά μη κερδοφόρες, να περιμένουν να βγουν στην αγορά.

Η επιστροφή των μακροπρόθεσμων επενδυτών στις συμφωνίες των κεφαλαιαγορών θεωρείται ως το κλειδί για οποιαδήποτε ανάκαμψη, μετά από ένα έτος κατά το οποίο τα hedge funds ανέλαβαν ηγετικό ρόλο ως αγοραστές νέων εκδόσεων.

Άλλοι συμμετέχοντες στην αγορά περιμένουν να δουν πού θα κατασταλάξουν οι αποτιμήσεις προτού δεσμευτούν σε νέες συμφωνίες, δήλωσε ο Gerry Keefe, επικεφαλής της παγκόσμιας τραπεζικής για την Αμερική στην HSBC.

Η εξαίρεση της Μέσης Ανατολής

Η δομή των συναλλαγών θα αποτελέσει επίσης βασικό παράγοντα για την επιτυχία των μελλοντικών αρχικών δημόσιων εγγραφών, ιδίως για τις εταιρείες που υποστηρίζονται από ιδιωτικά κεφάλαια και φέρουν μεγάλα ποσά χρέους.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες ιδιωτικών συμμετοχών στον κόσμο, οι οποίες αναγκάστηκαν να αναβάλουν τις δημόσιες εγγραφές αρκετών δεκάδων εταιρειών χαρτοφυλακίου που ήταν έτοιμες για IPO φέτος, αναμένεται να παραμείνουν επιφυλακτικές για τα επόμενα τρίμηνα.

Εξαίρεση αποτέλεσε η Μέση Ανατολή, όπου οι ιδιωτικές και κρατικά υποστηριζόμενες επιχειρήσεις στρέφονται στις αγορές για κεφάλαια και ρευστότητα – οι εταιρείες αυτές έχουν αντλήσει φέτος περισσότερα μετρητά μέσω δημοσίων εγγραφών από ό,τι η Ευρώπη και η Αφρική μαζί.

Ωστόσο, ένας μακρύτερος δρόμος προς την ανάκαμψη περιμένει τον υπόλοιπο κόσμο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές