Αισιόδοξοι ότι η τιμή του πετρελαίου brent δεν θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι φέτος εμφανίζονται αναλυτές της JP Morgan, καθώς θεωρούν πιθανή μια αύξηση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ αλλά και ανάκαμψη των ροών από τη Ρωσία μέχρι τα μέσα του 2023. Ωστόσο η εκτίμηση αυτή θα μπορούσε να ανατραπεί αν υπάρξουν σημαντικές γεωπολιτικές αναταράξεις.

ΟΠΕΚ: Αναθεωρεί τις εκτιμήσεις για τη ζήτηση το 2023

Όπως επισημαίνουν, ο ΟΠΕΚ+ είναι απίθανο να διατηρήσει το κατώτατο όριο των 80 δολαρίων και ως εκ τούτου δεν θα χρειαστεί να μειώσει τις ποσοστώσεις παραγωγής φέτος. Αντιθέτως, θα μπορούσε να αυξήσει την προσφορά κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως.

Την Πέμπτη ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman, δήλωσε ότι η τρέχουσα συμφωνία του ΟΠΕΚ+ για τη μείωση των στόχων παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Μεγαλύτερη ισορροπία προσφοράς-ζήτησης

Με τη ρωσική παραγωγή να αναμένεται να ανακάμψει πλήρως έως τον Ιούνιο και τα υψηλότερα επίπεδα τιμών να εμποδίζουν τις ΗΠΑ να επαναγοράσουν ποσότητες για να τις προσθέσουν στα στρατηγικά τους αποθέματα πετρελαίου, πιθανότατα θα υπάρξει μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, ανέφεραν οι αναλυτές της J.P.Morgan.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου Brent, παγκόσμιας αναφοράς, διαπραγματεύονταν γύρω στα 84 δολάρια ανά βαρέλι την Παρασκευή, σε τροχιά εβδομαδιαίας πτώσης λόγω των στοιχημάτων ότι η αυστηρότερη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ θα μπορούσε να συμπιέσει τη ζήτηση.

Η J.P.Morgan διατήρησε επίσης την εκτίμησή της για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου της Κίνας, του κορυφαίου εισαγωγέα, κατά 770.000 bpd.

Η Κίνα αναμένεται να εισαγάγει ποσότητα ρεκόρ αργού πετρελαίου το 2023 λόγω της αυξημένης ζήτησης για καύσιμα, κυρίως καθώς οι άνθρωποι ταξιδεύουν περισσότερο μετά την κατάργηση των περιορισμών για την COVID-19, ανέφεραν οι αναλυτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια