Στο ρεκόρ των 1,8 τρισ. ρουβλίων ( 25 δισ. δολάρια) ανήλθε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ρωσίας τον Ιανουάριο, καθώς βυθίστηκαν τα έσοδα -μειωμένα κατά το ένα τρίτο- και οι δαπάνες σημείωσαν άλμα της τάξης του 58%.

Αρνητικές και οι επιδόσεις της βιομηχανικής παραγωγής και των λιανικών πωλήσεων, οι οποίες υποχώρησαν τον Δεκέμβριο σημειώνοντας την μεγαλύτερη ετήσια συρρίκνωση από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα. Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 10,5% σε ετήσια βάση, ενώ η βιομηχανική παραγωγή κατά 4,3% έναντι συρρίκνωσης 1,8% τον Νοέμβριο.

Ρωσία: Σχεδιάζει να αυξήσει το φόρο σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Oι προβλέψεις για το ΑΕΠ

Η Ρωσία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ το μήνα Δεκέμβριο. Σύμφωνα με το CNBC οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμΟΙ για την οικονομία της χώρας, η οποία θα δοκιμαστεί από τις υπάρχουσες και μελλοντικές κυρώσεις ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να χρηματοδοτεί την στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία.

Οι παγκόσμιοι οργανισμοί, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ΟΟΣΑ και Παγκόσμια Τράπεζα, στις προβλέψεις τους εκτιμούν ότι το καλύτερο σενάριο είναι το ΑΕΠ να έχει υποχωρήσει κατά 2,2% το 2022, ενώ το χειρότερο σενάριο να έχει υποχωρήσει έως και 3,9%.

Η ρωσική όμως πλευρά, υπουργείο Οικονομικών και κεντρική τράπεζα, υποστηρίζουν ότι τα σενάρια είναι μέσα στις προβλέψεις τους.

Ποιοι παράγοντες «φούσκωσαν» το έλλειμμα

Έκτακτες καταστάσεις αλλά και λογιστικοί παράγοντες εξηγούν ως ένα βαθμό την σημαντική αύξηση του ελλείμματος, σημειώνει ο Κρις Γουάφερ, διευθύνοντας σύμβουλος της Macro Advisory, με έδρα τη Μόσχα.

Η μεγάλη πτώση των φορολογικών εσόδων οφείλεται κυρίως στις αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς που τέθηκαν σε ισχύ στις αρχές Ιανουαρίου, υποστήριξε το υπουργείο Οικονομικών. Οι εταιρείες πλήρωναν προηγουμένως φόρους δύο φορές τον μήνα, ενώ τώρα καταβάλλουν μία ενοποιημένη πληρωμή στις 28 κάθε μήνα.

Ο Γουάφερ επισήμανε επίσης την αλλαγή στην φορολογία του ρωσικού πετρελαίου που τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο και αναμένεται να εξομαλυνθεί τους επόμενους μήνες, ενώ η φύση της κατανομής των ρωσικών δημόσιων δαπανών σημαίνει ότι συγκεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στο τέλος του έτους, διευρύνοντας το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Επιπλέον, στελέχη της αγοράς εξηγούν ότι είναι η πρώτη καταγραφή από τότε που τέθηκε σε ισχύ το δυτικό  εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου. «Πριν από αυτή την ημερομηνία, η Ευρώπη είχε φορτώσει με αργό από τα Ουράλια και στη συνέχεια κατευθείαν στο μηδέν, οπότε το ρωσικό θαλάσσιο εξαγωγικό εμπόριο έπρεπε να αναδρομολογηθεί εν μία νυκτί», εξηγεί στο CNBC, ο Κρίστοφερ Γκράνβιλ, διευθύνων σύμβουλος παγκόσμιας πολιτικής έρευνας της TS Lombard. «Προφανώς είχαν γίνει πολλές προετοιμασίες για αυτή την επαναδρομολόγηση (η Ρωσία αγόρασε δεξαμενόπλοια, απέκτησε μεγαλύτερη πρόσβαση στον “σκιώδη” ή “σκοτεινό” στόλο κ.λπ.), αλλά η μετάβαση ήταν βέβαιο ότι θα ήταν ανώμαλη».

Η πραγματική τιμή του Ural  κατέρρευσε, καθώς διαμορφώθηκε κατά  μέσο όρο σε μόλις 46,8 δολάρια το βαρέλι κατά την περίοδο από τα μέσα Δεκεμβρίου έως τα μέσα Ιανουαρίου, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών. Σημειώνεται ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι από τις σημαντικότερες πηγές φορολογικών εσόδων της ρωσικής οικονομίας.

Τέλος, σημειώθηκαν μαζικές καταβολές στις κρατικές προμήθειες τον Ιανουάριο, οι οποίες ήταν πενταπλάσιες από τις αντίστοιχες του Ιανουαρίου 2022.«Αν και δεν λένε ποιές είναι οι προμήθειες, η απάντηση είναι απολύτως προφανής: προπληρωμή προς την στρατιωτική βιομηχανία για την παραγωγή όπλων για τον πόλεμο», εξηγεί ο Γκράνβιλ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή