Κοντά στο 2% διαμορφώνεται η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, μετά την ανακοίνωση για την μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ και των εκτιμήσεων γαι περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων. Ωστόσο οι προβλέψεις για υψηλότερη αύξηση της ζήτησης το 2023 λειτούργησαν ως ανάχωμα και περιόρισαν τις απώλειες.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχωρούσαν κατά 1,35 δολάρια ή 1,58% στα 84,23 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate σημείωνε πτώση κατά 1,53 δολάρια ε κατά 1,53 δολάρια ή 1,94% στα 77,53 δολάρια. Και οι δυο δείκτες οδεύουν να κλείσουν στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 7 Φεβρουαρίου.

IEA: Σε ιστορικά υψηλά η ζήτηση για πετρέλαιο

Οι καταλύτες της πτώσης και το ανάχωμα από τον ΔΟΕ

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 16,3 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα στα 471,4 εκατ. βαρέλια, η μεγαλύτερη ποσότητα από τον Ιούνιο του 2021, ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA). Ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών, οι οποίοι συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters και εκτιμούσαν ότι η αύξηση θα ήταν της τάξης των 1,2 εκατ. βαρελιών.

Η μεγάλη αύξηση οφείλεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, στην ασυνήθιστα μεγάλη προσαρμογή της προσφοράς αργού πετρελαίου που υπήρχε στα στοιχεία της ΙΕΑ

Οι τιμές του μαύρου χρυσού πιέστηκαν και από τα  στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και τα σχόλια αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας που εκλήφθηκαν ως ενδείξεις ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον οι τιμές επιβαρύνθηκαν από την ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία  οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πουλήσουν 26 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από το στρατηγικό απόθεμα της χώρας, το οποίο βρίσκεται ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων περίπου τεσσάρων δεκαετιών.

Στον αντίποδα η έκθεση του Διεθνή Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ), που αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη του για αύξηση της ζήτησης το 2023 και ανέφερε ότι η συγκρατημένη παραγωγή του ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να επιφέρει έλλειμμα προσφοράς στο δεύτερο εξάμηνο, λειτούργησε ως ανάχωμα στην υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές