Από τα χαμηλά στα υψηλά και τούμπαλιν. Κάπως έτσι διαδραματίζεται η ιστορία του 62χρονου Βρετανού επενδυτή Mark Coombs.

Ο CEO και μεγαλομέτοχος της επενδυτικής εταιρείας Ashmore Group, κατόρθωσε να κερδίσει πάνω από 40 εκατ. σε σύντομο χρονικό διάστημα και να τα χάσει εξίσου εύκολα, σύμφωνα με το Bloomberg.

ΙΟΝ: Ποιος είναι μυστηριώδης ιδρυτής της επενδυτικής εταιρείας

Ο Mark Coombs γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1960 και σπούδασε νομικά στο Dulwich College και στο St John’s College του Cambridge.

Η πρώτη του δουλειά ήταν το 1983  στην Grindlays Bank στην Λατινική Αμερική. Τα επόμενα χρόνια η καριέρα του απογειώθηκε και το 2007 κατόρθωσε να κατέχει το 42,5% του Ομίλου Ashmore.

Το 2019, ο Coombs διέθεσε 10 εκατομμύρια μετοχές του Ashmore Group, κάτι που του απέφερε 43,5 εκατομμύρια δολάρια.

Το «ξεπέταγμα»

Από το 2015 μέχρι και το 2019, ο Coombs είδε την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να διπλασιάζεται και να αγγίζει τα 98,4 δισ.δολάρια λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία. Ο Coombs και η ομάδα του, γνωστοί ως οι ταύροι των αναδυόμενων αγορών γοήτευαν τους υποψήφιους επενδυτές με τον χαρισματικό λόγο τους. Από το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη μέχρι το Τόκιο και το Πεκίνο, οι πελάτες τους θαύμασαν την τεχνογνωσία τους και τους εμπιστεύτηκαν δισεκατομμύρια για να επενδύσουν σε ορισμένες άγνωστες στο ευρύ κοινό αναδυόμενες αγορές

Η πτώση

Η Ashmore Group Plc οδήγησε το κύμα των αναδυόμενων αγορών για να αντλήσει δισεκατομμύρια δολάρια χρήματος πελατών. Μετά ήρθε η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και ένα παγκόσμιο άλμα στα επιτόκια που έκανε τους επενδυτές να επανεκτιμήσουν τον κίνδυνο. Οι αρνητικές επιδόσεις και οι εκροές είχαν συνδυαστεί για να διαγράψουν περιουσιακά στοιχεία 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η εταιρεία εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος ομολόγων σε δολάρια του Ομίλου China Evergrande και αγόρασε περισσότερα χρέη της προβληματικής κινεζικής εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων όταν άλλοι επενδυτές «πηδούσαν από το καράβι». Τα στελέχη της Ashmore είχαν καθησυχάσει τους πελάτες ότι μια εισβολή μπορούσε να αποφευχθεί και ότι η ανοδική κίνηση παρέμενε στα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

Το τώρα

Το αμοιβαίο κεφάλαιο ομολόγων Ashmore Emerging Markets Local Currency 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχασε 9,9% το 2022, δύο ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο από τον μέσο όρο των ομολόγων του, δείχνουν τα στοιχεία. Το αμοιβαίο κεφάλαιο Ashmore Emerging Markets Total Return 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων υποχώρησε σχεδόν 23% το 2022 και το αμοιβαίο κεφάλαιο Ashmore Emerging Markets Debt των 527 εκατομμυρίων δολαρίων έπεσε κατά 25%, πολύ κάτω από το μέσο όρο του 14% για τους ομοτίμους τους.

Σε μια δύσκολη χρονιά για τον κλάδο, τα τρία μεγαλύτερα δημόσια κεφάλαια του Ashmore παρουσίασαν χαμηλότερες επιδόσεις από τους ομοτίμους τους

Οι 12 μήνες που έληξαν τον Δεκέμβριο ήταν οι λιγότερο κερδοφόροι στα περισσότερα από 15 χρόνια της εταιρείας ως δημόσια εταιρεία. Η μετοχή έχει υποχωρήσει περισσότερο από το μισό από το ρεκόρ που είχε σημειώσει πριν από τρία χρόνια.

Τώρα, καθώς πολλά από τα μεγαλύτερα ονόματα της Wall Street συζητούν εάν υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες ή κίνδυνος στις αναδυόμενες αγορές, οι πελάτες ρωτούν επίσης εάν η Ashmore είναι η εταιρεία που θέλουν να πλοηγηθούν σε αυτές τις δύσκολες περιοχές.

Ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των περιουσιακών στοιχείων της Ashmore διαχειρίζεται σε χωριστούς λογαριασμούς – για τους οποίους δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες – τα δημόσια κεφάλαια της εταιρείας προσφέρουν μια ματιά στην τύχη της. (Στα τέλη Δεκεμβρίου, το 18% των διαχειριζόμενων περιουσιακών στοιχείων της Ashmore διατηρούνταν στα δημόσια ταμεία.)

Το άλλοτε πανίσχυρο ταμείο μικρής διάρκειας της Ashmore έχει μειωθεί από 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 σε κάτι περισσότερο από 300 εκατομμύρια δολάρια στα μέσα Φεβρουαρίου. Τα δύο μεγαλύτερα ποτ δημόσιου χρήματος της εταιρείας έχουν χάσει περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά από την αρχή του 2020 και τώρα διαχειρίζονται 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια και 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα.

Το μέλλον

Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η επωνυμία της εταιρείας θα παραμείνει συνώνυμη με την ανοδική πορεία της αναδυόμενης αγοράς. Οι μετοχές της Ashmore αυξήθηκαν κατά 16% μέχρι στιγμής το 2023, καθώς ο δείκτης MSCI Emerging Markets αυξήθηκε κατά 7%.

Το ενδιαφέρον για την κατηγορία του ενεργητικού τους αυξάνεται σαφώς καθώς το δολάριο αρχίζει να αποδυναμώνεται και η όρεξη για αναδυόμενες αγορές βελτιώνεται, επομένως αναμένουμε ότι οι ροές τους θα γίνουν θετικές κάποια στιγμή τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Clive Beagles, διαχειριστής κεφαλαίων στην JO Hambro Capital Management, ο οποίος αγόρασε για πρώτη φορά τη μετοχή της Ashmore τον περασμένο Ιανουάριο.

Εν τω μεταξύ, ο Coombs, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Ashmore με μερίδιο περίπου 30%, δεν υποχωρεί.

«Αναμένουμε ότι η όρεξη των επενδυτών για ανάληψη κινδύνων θα αυξηθεί κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών, στηρίζοντας περαιτέρω τις επιδόσεις της αγοράς και τελικά οδηγώντας σε ροές κεφαλαίων στις αναδυόμενες αγορές», είπε σε δήλωσή του τον περασμένο μήνα καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε άλλο ένα τρίμηνο καθαρών εκροών από τα κεφάλαιά της. «Η Ashmore είναι σε καλή θέση για αυτό το περιβάλλον».

Καιρός γαρ εγγύς

Η προσωπική του περιουσία ανέρχεται σε 1,9 δισ. δολάρια και ο Coobs φιλοδοξεί να την «αυγατίσει» ακόμα περισσότερο, τώρα που κατά τον ίδιο τα «πράγματα» αναμένεται να πάνε καλύτερα.

Πεισματάρης, αλλά και πιο «σοφός» μετά την απότομη πτώση, ο Βρετανός επενδυτής μοιάζει με «ταύρο εν υαλοπωλείο» που ετοιμάζεται να μην αφήσει τίποτα όρθιο στον διάβα του. Το κατά πόσο θα καταφέρει να βγει αλώβητος θα το κρίνει ο χρόνος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα τα παρατήσει εύκολα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News