Την μεγάλη επιστροφή, προετοιμάζει ο Γκαουτάμ Αντάνι, μετά το τελευταίο καταστροφικό διάστημα που του κόστισε περισσότερα από 135 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg.

O Ινδός δισεκατομμυριούχος έχει προσλάβει κορυφαίες ομάδες επικοινωνίας και νομικών στις ΗΠΑ, ακύρωσε μια αγορά εργοστασίου άνθρακα 850 εκατομμυρίων δολαρίων, μείωσε τα έξοδα, αποπλήρωσε μέρος του χρέους και ετοιμάζεται να επιστρέψει δριμύτερος.

Όμιλος Αντάνι: Πώς η Hindenburg σορτάρισε τη μετοχή της

Καθησυχάζει τους μετόχους

Ο όμιλος ports-to-power που διευθύνεται από τον Adani – ο οποίος ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας – ελπίζει να ανακτήσει την κερδοφορία του και να ηρεμήσει τους μετόχους και τους δανειστές, μετά τις κατηγορίες για λογιστική απάτη, χειραγώγηση μετοχών και άλλα κενά εταιρικής διακυβέρνησης, τις οποίες εξαπέλυσε η αμερικανική Hindenburg Research.

Ο Aντάνι και οι συνεργάτες του βρίσκονται από τότε σε εγρήγορση,προετοιμάζοντας το έδαφος για την επόμενη ημέρα. Τα στελέχη του ομίλου ξεκίνησαν μια σειρά συναντήσεων για να ηρεμήσουν τους κατόχους ομολόγων στο εξωτερικό.

Συνειδητοποιώντας την κρισιμότητα των στιγμών για τη σοβαρότητα του χτυπήματος στην εικόνα του, έφερε την Kekst CNC ως σύμβουλο παγκόσμιας επικοινωνίας, όπως ανέφερε το Bloomberg στις 11 Φεβρουαρίου. Η εταιρεία δημοσίων σχέσεων που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και το Μόναχο είναι γνωστή για το έργο της σε διάφορες εταιρικές υποθέσεις τα τελευταία χρόνια.

Η αποστολή της Kekst είναι να βοηθήσει τον όμιλο να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, θέτοντας το κατάλληλο πλαίσιο, όχι μόνο για τους ισχυρισμούς Hindenburg αλλά και άλλες ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί γύρω από τη θεμελιώδη δύναμη της επιχείρησης

Πρόσληψη κορυφαίων δικηγόρων

Ο Όμιλος Adani έχει προσλάβει επίσης την αμερικανική δικηγορική εταιρεία Wachtell, Lipton, Rosen & Katz για να αντεπεξέλθει στις κατηγορίες, ανέφεραν οι Financial Times επικαλούμενοι ανώνυμες πηγές. Η Wachtell είναι μια από τις πιο ακριβές δικηγορικές εταιρείες των ΗΠΑ και έχει εμπειρία στην υπεράσπιση πελατών που αντιμετωπίζουν επιθέσεις από ακτιβιστικές οργανώσεις.

«Ο Αντάνι, ακόμη και μετά το λουτρό αίματος στο χρηματιστήριο, μπορεί ακόμα να αντέξει οικονομικά καλούς δικηγόρους», είπε ο Μπασκάρ Τσακραβόρτι, κοσμήτορας τστο Fletcher School του Πανεπιστημίου Tufts.

Υψηλή μόχλευση

Ο Aντάνι θεωρείται ότι είναι κοντά στον Πρωθυπουργό Narendra Modi, ο οποίος δεν έχει ασχοληθεί άμεσα με το θέμα, αλλά έχει επιτεθεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης που τον κατηγόρησαν για τη σχέση του με τον δισεκατομμυριούχο, επισημαίνοντας τα δικά τους σκάνδαλα διαφθοράς στο παρελθόν.

Πέρα από αυτό, οι επενδυτές λένε ότι παρακολουθούν δύο πράγματα: τους υψηλούς δείκτες μόχλευσης του ομίλου και την ικανότητά του να δημιουργεί ταμειακές ροές μετά την απώλεια 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε νέα κεφάλαια από την πώληση μετοχών που αποσύρθηκε.

Η διοίκηση του Adani έχει κάνει βήματα για την αντιμετώπιση αυτών των ανησυχιών. Καθησύχασαν στους κατόχους ομολόγων σε τηλεφωνική επικοινωνία την Πέμπτη ότι στόχος είναι να μειωθεί η αναλογία καθαρού χρέους του ομίλου προς Ebitda σε τρεις φορές κάτω από το επόμενο έτος, από 3,2 φορές που είναι σήμερα, ανέφερε το Bloomberg.

Η Adani Power Ltd. έχει επίσης ακυρώσει ένα σχέδιο για την απόκτηση ενός έργου εργοστασίου άνθρακα από την DB Power Ltd. στην κεντρική Ινδία, ως μέρος της συνολικής προσπάθειας του ομίλου να περιορίσει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες και να διατηρήσει μετρητά.

Οι παρατηρητές λένε ότι μπορεί να απαιτηθούν περισσότερες τέτοιες κινήσεις για να ανατραπεί η κρίση.

Οι κρυφοί άσοι του Αντάνι

Ο όμιλος έχει κάποια «πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία» που δημιουργούν ταμειακές ροές, δήλωσε ο Trinh Nguyen, ανώτερος οικονομολόγος στη Natixis SA στο Χονγκ Κονγκ. «Εάν το θέλουν, μπορούν να πουλήσουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία και να βρουν αγοραστές».

Η αποπληρωμή και η προπληρωμή δανείων, τόσο από τις μονάδες των ομίλων όσο και από την ίδια την οικογένεια Adani, συμμετείχαν στην ώθηση να πειστούν οι επενδυτές ότι ο όμιλος δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας ή φερεγγυότητας παρά τη μείωση της αγοραίας αξίας του στο μισό.

Ο μεγιστάνας και η οικογένειά του προπλήρωσαν δάνεια αξίας 1,11 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις 6 Φεβρουαρίου για να ανακτήσουν ενεχυριασμένες μετοχές σε τρεις εταιρείες του Ομίλου Adani.

Η λιμενική μονάδα ανακοίνωσε σχέδια στις 8 Φεβρουαρίου για την αποπληρωμή χρέους 50 δισεκατομμυρίων ρουπιών τον Απρίλιο. Ο όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων σχεδιάζει επίσης να προπληρώσει ένα δάνειο 500 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα λήξει τον επόμενο μήνα, αφού ορισμένες τράπεζες απαγόρευσαν την αναχρηματοδότηση του χρέους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή