Όταν ο Αμερικανός short seller Νάθαν Άντερσον αποφάσισε να ασχοληθεί με τον ινδικό όμιλο Adani, αντιμετώπισε την απόλυτη πρόκληση για κάποιον που δραστηριοποιείται στον κλάδο του: Τους κανόνες της Ινδίας κατά των ανοικτών πωλήσεων.

Αντάνι: Περιορίζει τις δαπάνες για να μην καταρρεύσει

Ο ιδρυτής της εταιρείας Hindenburg Research με έδρα τη Νέα Υόρκη δεν έχει περιγράψει λεπτομερώς πώς διαμόρφωσε το οικονομικό του στοίχημα κατά του ομίλου υποδομών, τον οποίο κατηγόρησε για απάτη και χειραγώγηση των τιμών των μετοχών σε μια έκθεση 100 σελίδων που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα – λέγοντας μόνο ότι η εταιρεία είχε λάβει θέση short στην Adani «μέσω ομολόγων που διαπραγματεύονται στις ΗΠΑ και παράγωγων μέσων που δεν διαπραγματεύονται στην Ινδία». Ωστόσο, σύμφωνα με τους Financial Times, τρεις διαχειριστές hedge fund που εξέτασαν την πραγματοποίηση της συναλλαγής δήλωσαν ότι ο Άντερσον πιθανότατα έχτισε τη θέση του χρησιμοποιώντας παράγωγα που συνδέονται με τους μεγαλύτερους δείκτες της Ινδίας, καθώς και ομόλογα που διαπραγματεύονται στις ΗΠΑ.

Το sell of

Παρά το γεγονός ότι η Adani αρνείται τους ισχυρισμούς σε μια διάψευση 400 σελίδων, η έκθεση της Hindenburg προκάλεσε sell of στις εισηγμένες οντότητες του ομίλου, αφαιρώντας πάνω από 100 δισ. δολάρια από τη συνολική χρηματιστηριακή αξία τους. Είναι η αντίδραση στην οποία ήλπιζε η Hindenburg, η οποία κερδίζει όταν οι τιμές των ομολόγων και των μετοχών που συνδέονται με μια εταιρεία μειώνονται.

Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο ο Άντερσον και η ομάδα του οργάνωσαν τη συναλλαγή τους αποτέλεσε γρίφο για την αγορά. Οι πωλητές ανοικτών πωλήσεων συνήθως δανείζονται μετοχές μέσω ενός χρηματιστή, πωλούν αυτές τις μετοχές στην αγορά και ελπίζουν ότι η τιμή θα πέσει. Εάν αυτό συμβεί, αγοράζουν μετοχές για να τις παραδώσουν πίσω στον δανειστή και να βάλουν στην τσέπη τους τη διαφορά.

Ωστόσο, είναι δύσκολο να σορτάρει κανείς εταιρείες στην Ινδία. Σύμφωνα με τον κανονισμό της χώρας για τις κινητές αξίες, οι θεσμικοί επενδυτές πρέπει να δηλώνουν εκ των προτέρων αν παίρνουν short θέση και οι χρηματιστές πρέπει να ανεβάζουν τα σχετικά δεδομένα στο χρηματιστήριο πριν από τη διαπραγμάτευση της επόμενης ημέρας.

Εν τω μεταξύ, πολλές εταιρείες -συμπεριλαμβανομένων εκείνων του ομίλου Adani Group- έχουν μικρό ελεύθερο αριθμό μετοχών, γεγονός που καθιστά τη διαθεσιμότητά τους ζήτημα για έναν επίδοξο short seller. Η Ινδία δεν επιτρέπει τις λεγόμενες γυμνές ανοικτές πωλήσεις, όπου οι επενδυτές μπορούν να στοιχηματίσουν ότι μια μετοχή θα πέσει χωρίς πρώτα να δανειστούν τον υποκείμενο τίτλο.

Η τρύπα

Η Hindenburg ωστόσο βρήκε έναν τρόπο. Οι επενδυτές που θέλουν να στοιχηματίσουν εναντίον μιας ινδικής εταιρείας μπορούν να το κάνουν χρησιμοποιώντας τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη της Ινδίας, τον Nifty 50, του οποίου η Adani Enterprises αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα συστατικά στοιχεία, σύμφωνα με τους Financial Times που επικαλούνται πληροφορίες από τρία hedge funds που έχουν εξετάσει την πραγματοποίηση της συναλλαγής.

Τράπεζες με δραστηριότητες στη Σιγκαπούρη μπορούν να δημιουργήσουν ένα προϊόν που ονομάζεται single stock future. Αυτό το παράγωγο μετοχών αφήνει τους επενδυτές να εκτεθούν στις κινήσεις των τιμών των υποκείμενων μετοχών. Στην περίπτωση της Hindenburg, θα λάβει την αξία της στάθμισης της Adani Enterprises στον δείκτη και το υπόλοιπο θα πωληθεί στην αγορά. Το μειονέκτημα για αυτού του είδους τα μέσα είναι η μικρή ρευστότητα στην αγορά, πράγμα που σημαίνει ότι τα στοιχήματα τείνουν να είναι σχετικά μικρά. Οι πωλητές ανοιχτών τίτλων θα χρησιμοποιούσαν συνήθως άλλα παράγωγα, όπως τα συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης, για να αυξήσουν τα στοιχήματά τους, αλλά αυτό δεν ήταν δυνατό στην περίπτωση της Adani Enterprises επειδή ο όμιλος δεν είναι εισηγμένος σε δείκτες CDS.

Ποιοι βοήθησαν τον Άντερσον

Ο Άντερσον τείνει να συνεργάζεται με άλλους short sellers όταν ερευνά εταιρείες. Ενώ η Hindenburg αρνήθηκε να αποκαλύψει αν η εταιρεία συνεργάστηκε με άλλους επενδυτές για την Adani, μια δήλωση αποποίησης ευθυνών που περιλαμβάνεται στην έκθεση αναφέρει ότι ένας ή περισσότεροι θα μπορούσαν να συμμετέχουν. Λίγα πράγματα έχουν αποκαλυφθεί σχετικά με το πώς η εταιρεία έβαλε στο στόχαστρο την Adani πέρα από το γεγονός ότι η έρευνα διήρκεσε δύο χρόνια. Δύο άτομα με γνώση της διαδικασίας δήλωσαν ότι η Hindenburg ζήτησε τη βοήθεια ενός εξωτερικού αναλυτή που επικεντρώθηκε στις ινδικές εταιρείες για να ερευνήσει την Adani. Ο εν λόγω αναλυτής διηύθυνε την έρευνα με τη βοήθεια μιας ομάδας πέντε υπαλλήλων της Hindenburg. Η ομάδα αποφάσισε να δημοσιεύσει την έκθεση λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη πώληση μετοχών ύψους 2,4 δισ. δολαρίων από την Adani, τον περασμένο μήνα.

Η χρονική συγκυρία ήταν κρίσιμη, διότι η έκθεση της Hindenburg έθεσε υπό αμφισβήτηση την ομάδα επενδυτών που συμμετείχε στη συγκέντρωση κεφαλαίων, η οποία περιλάμβανε οντότητες με έδρα τον Μαυρίκιο. Ο short seller ισχυρίστηκε ότι αυτές είχαν δεσμούς με την οικογένεια Adani και αγόραζαν μετοχές για να στηρίξουν την τιμή της μετοχής των εισηγμένων επιχειρήσεων του ομίλου. Η Adani αρνήθηκε τους ισχυρισμούς.

Οι αντιδράσεις στην Ινδία

Ενώ ορισμένοι χειροκρότησαν την Hindenburg επειδή φάνηκε να αποκαλύπτει τα προβλήματα του γιγαντιαίου ομίλου Adani, άλλοι είδαν την έκθεση ως επίθεση στην Ινδία και ως «χτύπημα» στις αγορές της.

Ο Sanju Verma, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Bharatiya Janata, περιέγραψε τον Anderson ως «διαβόητο short seller» και κατηγόρησε την Hindenburg ότι διαδίδει «κακόβουλα ψέματα». Ο Αντάνι είναι σύμμαχος του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι. Ωστόσο, υποστηρικτές του αντιπολιτευόμενου κόμματος του Κογκρέσου έχουν επαινέσει τον Άντερσον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή