Γαλλία: Αυξημένο το κόστος του «κόκορα κρασάτου»

Ο πληθωρισμός έχει επηρεάσει το οικογενειακό δείπνο, αυξάνοντας τις τιμές, από τα κρεμμύδια μέχρι το κρασί

Γαλλία: Αυξημένο το κόστος του «κόκορα κρασάτου»

Σε επίπεδο ρεκόρ έχει αυξηθεί το κόστος προετοιμασίας του παραδοσιακού πιάτου coq au vin της Γαλλίας, δείχνοντας πώς ο πληθωρισμός έχει επηρεάσει το οικογενειακό δείπνο, αυξάνοντας τις τιμές, από τα κρεμμύδια μέχρι το κρασί.

Ο νέος μηνιαίος δείκτης coq-au-vin του Bloomberg, ο οποίος βασίζεται σε ένα καλάθι με τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα υλικά για τον διάσημο κόκορα κρασάτο, παρουσιάζει αύξηση 14,7% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η μέση τιμή αγγίζει τώρα τα 18,70 ευρώ.

Γαλλία: Απλησίαστο το κρέας μετά την ανατίμηση κατά 15,9% τον Ιανουάριο

Ενώ ο πληθωρισμός στη Γαλλία ήταν σταθερά μεταξύ των χαμηλότερων της ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης, ο δείκτης υπογραμμίζει πως ακόμη και εκεί το σοκ του κόστους ζωής πλήττει τον οικοπγενειακό προϋπολογισμό.

Ο δείκτης συγκεντρώνει δεδομένα από την εθνική στατιστική υπηρεσία της Γαλλίας και το υπουργείο Γεωργίας και Διατροφής της χώρας και παρακολουθεί τα πουλερικά, το κρασί, τα καρότα, τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια και το βούτυρο.

Τεράστιο το κόστος ζωής

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 6% τον Ιανουάριο, αλλά το κόστος των τροφίμων έχει αυξηθεί με περισσότερο από διπλάσιο ρυθμό. Ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire λέει ότι προσπαθεί να κρατήσει υπό έλεγχο την ακρίβεια, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τα πουλερικά αυξήθηκαν κατά 17,8% σε ετήσια βάση, ενώ το βούτυρο και τα καρότα αυξήθηκαν κατά 20%. Η μέση τιμή του μισού λίτρου κρασιού που χρησιμοποιείται στη συνταγή κόστισε 4,7 ευρώ τον Ιανουάριο, που αντιπροσωπεύει ετήσια αύξηση 8,2%.

Με τον κόκορα ως εθνικό σύμβολο της Γαλλίας, το coq au vin έχει ιδιαίτερη σημασία για τους κατοίκους.

Η ακριβής προέλευσή του είναι άγνωστη. Μερικοί ανιχνεύουν το coq au vin πίσω στη ρωμαϊκή εποχή, αν και η πρώτη τεκμηριωμένη εμφάνιση ήταν σε ένα βιβλίο μαγειρικής του 1906. Έγινε διάσημο αφού η Τζούλια Τσάιλντ το συμπεριέλαβε σε μια συλλογή συνταγών το 1961 και το ετοίμασε δύο φορές για την αμερικανική τηλεοπτική της εκπομπή «The French Chef».

OT Originals

Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο