Το ανώτατο όριο τιμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης  στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου δεν είναι αρκετά χαμηλό για να «γκρεμίσει»τα έσοδα του Κρεμλίνου το επόμενο έτος και οι οικονομολόγοι λένε ότι ακόμα κι αν οδηγήσει σε πτώση της παραγωγής αργού, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ακόμα πολλά μετρητά για την πολεμική του προσπάθεια, τουλάχιστον προς το παρόν, σύμφωνα με το Bloomberg.

Στα 60 δολάρια το βαρέλι, «το ανώτατο όριο τιμής φαίνεται πολύ γενναιόδωρο», δήλωσε η οικονομολόγος της Renaissance Capital Sofya Donets. «Είναι κοντά σε αυτό που τιμολογήθηκε από την αγορά για το 2023 και στο επίπεδο που προτείνεται στον προϋπολογισμό της Ρωσίας», ανέφερε.

Πετρέλαιο: Ανοδικά σήμερα με «καύσιμο» την Κίνα και την ανησυχία για ανεπαρκή προσφορά

Πολύ γενναιόδωρο

Στα 60 δολάρια το βαρέλι, «το ανώτατο όριο τιμής φαίνεται πολύ γενναιόδωρο», δήλωσε η οικονομολόγος της Renaissance Capital Sofya Donets. «Είναι κοντά σε αυτό που τιμολογήθηκε από την αγορά για το 2023 και στο επίπεδο που προτείνεται στον προϋπολογισμό της Ρωσίας».

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστήριξαν το ανώτατο όριο – το οποίο διαπραγματεύτηκε την περασμένη εβδομάδα μετά από μήνες παζαριών μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους – ως τρόπο να ζημιωθεί η πολεμική μηχανή της Ρωσίας. Στην πραγματικότητα,  έκαναν προσπάθειες για να βεβαιωθούν ότι το επίπεδο δεν ήταν τόσο χαμηλό ώστε να οδηγήσει το Κρεμλίνο σε σημαντική μείωση της παραγωγής, κάτι που θα κινδύνευε να ωθήσει σε άνοδο τις παγκόσμιες τιμές.

Η Ρωσία μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινώσει την απάντησή της, αλλά αξιωματούχοι λένε ότι σχεδιάζουν να συνεχίσουν να εκτρέπουν τις ροές σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία που δεν έχουν υπογράψει επίσημα το όριο τιμής.

Μείωση εσόδων μεν αλλά

Οι εισπράξεις φόρων της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο πέφτουν εν μέσω πολέμου και κυρώσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι πρόωρο να εκτιμηθεί ο δημοσιονομικός αντίκτυπος των περιορισμών στις τιμές. «Ακόμα τώρα ετοιμάζουμε μια απάντηση για το πώς θα αντιδράσουν οι εταιρείες μας», είπε, σύμφωνα με το Interfax. «Τα μη εμπορικά μέτρα στρεβλώνουν την αγορά και σε κάθε περίπτωση θα επηρεάσουν είτε τις τιμές είτε τον όγκο της προσφοράς», ανέφερε.

Ακόμη και χωρίς το ανώτατο όριο τιμών – μαζί με τους ναυτιλιακούς και ασφαλιστικούς περιορισμούς που στοχεύουν στην παρεμπόδιση του εμπορίου της Ρωσίας – το Κρεμλίνο περίμενε μείωση σχεδόν 25% στα φορολογικά έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, καθώς η παραγωγή και ορισμένες τιμές πέφτουν. Όμως, ακόμη και με την αύξηση των δαπανών για τον πόλεμο, η Ρωσία μπόρεσε να καλύψει εύκολα το δημοσιονομικό της έλλειμμα αξιοποιώντας το ταμείο περιουσίας της και δανειζόμενο στην τοπική αγορά ομολόγων, όπου οι κυρώσεις αφήνουν στους επενδυτές λίγες εναλλακτικές λύσεις.

Μια πτώση 10 δολαρίων στην τιμή του πετρελαίου από τα 70 δολάρια το βαρέλι στον προϋπολογισμό στο ανώτατο όριο μπορεί να μειώσει άλλα 1 τρισεκατομμύριο ρούβλια (16 δισεκατομμύρια δολάρια) στα έσοδα, σύμφωνα με την Olga Belenkaya, οικονομολόγο της Finam. Στην πραγματικότητα, η διαφορά είναι μικρότερη, καθώς η τιμή στον προϋπολογισμό περιλαμβάνει κόστη όπως ναύλο και ασφάλιση, τα οποία δεν υπολογίζονται στο ανώτατο όριο τιμής.

Θα παίξει ρόλο η ισοτιμία

«Το ευρύτερο έλλειμμα θα χρηματοδοτηθεί είτε μέσω υψηλότερου δανεισμού είτε μέσω αυξημένων δαπανών από το επενδυτικό ταμείο», δήλωσε η Belenkaya.

Στην πραγματικότητα, εάν το ανώτατο όριο τιμών μειώσει τα κέρδη από τις εξαγωγές το επόμενο έτος, αυτό θα μπορούσε να αποδυναμώσει το ρούβλι το επόμενο έτος. Επειδή οι ενεργειακοί φόροι προέρχονται κυρίως σε δολάρια και ευρώ, η αξία τους στο ρούβλι —που είναι αυτό που έχει σημασία για το Κρεμλίνο— αυξάνεται όταν το ρωσικό νόμισμα εξασθενεί.

Περιορισμένος αντίκτυπος

Είναι βέβαιο ότι οι εξαγωγές καυσίμων στις μεγαλύτερες αγορές της μπορεί να είναι πιο οδυνηρές για το Κρεμλίνο. Οικονομολόγοι της κεντρικής τράπεζας αργά την Τετάρτη δήλωσαν ότι το ανώτατο όριο τιμών και οι περιορισμοί στις εξαγωγές μπορεί να είναι «σοκ που μπορούν να μειώσουν σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα τους επόμενους μήνες». Το υπουργείο Ενέργειας εξέδωσε αργότερα μια δήλωση αμφισβητώντας αυτή την εκτίμηση, λέγοντας ότι ο οικονομικός αντίκτυπος είναι πιθανό να είναι περιορισμένος

Η τρέχουσα πρόβλεψη της κυβέρνησης για μείωση σχεδόν 9% της παραγωγής πετρελαίου το επόμενο έτος θα κοστίσει περίπου 1 τρισεκατομμύριο ρούβλια έως 1,4 τρισεκατομμύρια ρούβλια σε χαμένα έσοδα, σύμφωνα με το Bloomberg Economics. Οι χαμηλότερες τιμές που υπαγορεύονται από τις κυρώσεις και άλλους περιορισμούς στις εξαγωγές μπορεί να μειώσουν άλλα 500 δισεκατομμύρια ρούβλια τα έσοδα του Κρεμλίνου.

Τι λέει το Bloomberg Economics…
«Συνολικά ο προϋπολογισμός θα αντιμετωπίσει έλλειμμα εσόδων περίπου 1% του ΑΕΠ. Πιστεύουμε ότι το έλλειμμα εσόδων θα πιέσει την κυβέρνηση σε δημοσιονομική λιτότητα, εάν θέλει να διατηρήσει σταθερό τον πληθωρισμό και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. Αυτό θα οδηγούσε σε βαθύτερη μείωση κατά -3% του ΑΕΠ», ανέφερε ο Alexander Isakov, Ρώσος οικονομολόγος.

Αύξηση φόρου

Το Κρεμλίνο χτύπησε την Gazprom με μια εφάπαξ αύξηση του φόρου για να αντισταθμίσει τη μείωση των εσόδων φέτος, καθώς ο γίγαντας του φυσικού αερίου επωφελήθηκε από την άνοδο των τιμών, ακόμη και όταν ο όγκος των εξαγωγών έπεσε εν μέσω του πολέμου.

Μέχρι στιγμής, το Κρεμλίνο μπόρεσε να καλύψει το ευρύτερο έλλειμμα χωρίς πολλά προβλήματα, αξιοποιώντας το wealth fund του και ενισχύοντας τον δανεισμό στην εγχώρια αγορά, όπου οι τοπικοί επενδυτές έχουν δει τις εναλλακτικές τους να περιορίζονται εν μέσω κυρώσεων.

Ωστόσο, ο Oleg Vyugin, πρώην ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, προειδοποιεί ότι η δημοσιονομική πίεση θα αυξηθεί.

«Το κύριο πρόβλημα του προϋπολογισμού της Ρωσίας είναι ότι θέλουν να ξοδέψουν πολύ περισσότερα από όσα πραγματικά μπορούν να αντέξουν οικονομικά», είπε. «Το γεγονός ότι πρέπει να αξιοποιήσουν το ταμείο περιουσίας για να καλύψουν το έλλειμμα είναι ένα σαφές σημάδι ότι τα προβλήματα αρχίζουν», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή