Ο δήμαρχος του Λονδίνου ανακοίνωσε την υλοποίηση ενός προγράμματος έκτακτης ανάγκης για την παροχή δωρεάν γευμάτων σε όλα τα παιδιά που φοιτούν σε κρατικά δημοτικά σχολεία στη βρετανική πρωτεύουσα, γεγονός που έρχεται να επιβεβαιώσει ότι πολλές βρετανικές οικογένειες δυσκολεύονται να αντέξουν οικονομικά την ακρίβεια και τον πληθωρισμό που μαστίζει τη χώρα.

«Η κρίση κόστους ζωής σημαίνει ότι οι οικογένειες και τα παιδιά σε όλη την πόλη μας χρειάζονται απεγνωσμένα πρόσθετη υποστήριξη», είπε ο Σαντίκ Καν, ο οποίος λάμβανε δωρεάν σχολικά γεύματα ως παιδί.

Βρετανία: Μια «τέλεια καταιγίδα» για τον Ρίσι

Το πρόγραμμα των 130 εκατομμυρίων λιρών (146 εκατομμυρίων ευρώ) θα τρέξει για το ακαδημαϊκό έτος που ξεκινά τον Σεπτέμβριο και θα εξοικονομήσει για τις οικογένειες που θα ωφεληθούν περίπου 440 στερλίνες (495 ευρώ) ανά παιδί. Θα βοηθήσει επίσης να μειωθεί το «στίγμα που μπορεί να συσχετιστεί με τον χαρακτηρισμό ως χαμηλού εισοδήματος», αναφέρεται στη δήλωση του δημάρχου του Λονδίνου.

Το ένα τέταρτο όλων των μαθητών του Λονδίνου, συμπεριλαμβανομένων των μαθητών του γυμνασίου, πληρούν ήδη τις προϋποθέσεις για δωρεάν σχολικά γεύματα σύμφωνα με εθνικά κριτήρια που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο εισόδημα των νοικοκυριών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να βοηθήσει περίπου 270.000 μαθητές που δεν είναι επί του παρόντος επιλέξιμοι, σύμφωνα με εκτιμήσεις ερευνητών που εργάζονται για τη δημαρχία.

Αποκλεισμένα από τη βοήθεια 210.000 παιδιά

Αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί στην εκτίμηση της Ομάδας Δράσης για την Παιδική Φτώχεια ότι περίπου 210.000 παιδιά που ζουν σε συνθήκες φτώχειας στο Λονδίνο δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για δωρεάν σχολικά γεύματα επειδή τα κριτήρια επιλεξιμότητας είναι «τόσο περιοριστικά».

Υπήρξαν περαιτέρω στοιχεία τη Δευτέρα ότι όλο και περισσότεροι Βρετανοί αγωνίζονται να αντέξουν οικονομικά την ακρίβεια σε τρόφιμα και ηλεκτρική ενέργεια καθώς ο πληθωρισμός, ο οποίος βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, λεηλατεί τους μισθούς και τα επιδόματα πρόνοιας.

Μια έρευνα σε 85 τράπεζες τροφίμων από το Independent Food Aid Network, διαπίστωσε ότι καταγράφηκε αύξηση της ζήτησης κατά 89% τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με την ίδια περσινή περίοδο.

Μεγάλη ζήτηση βοήθειας στις τράπεζες βοήθειας

Πάνω από το 80% των τραπεζών τροφίμων ανέφεραν σημαντικό αριθμό ατόμων που χρειάζονται βοήθεια για πρώτη φορά, καθώς και αύξηση του αριθμού των ατόμων που χρειάζονται συνεχή υποστήριξη και όχι περιστασιακά δέματα τροφίμων. Λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο των οργανισμών δήλωσαν ότι είχαν εξυπηρετήσει το προσωπικό που εργάζεται για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), το οποίο έχει πληγεί από διαδοχικές απεργίες από τον Δεκέμβριο για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας.

«Η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ομάδα ατόμων που ζητούν τη συνδρομή μας είναι εργαζόμενοι με χαμηλούς μισθούς που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα», είπε η Σου Πάρις από την The Easter Team, μια τράπεζα τροφίμων στο Crawley, νότια του Λονδίνου.

Η Πάρις πρόσθεσε ότι η τράπεζα τροφίμων προσέφερε έναν αριθμό «ρεκόρ» χριστουγεννιάτικων δεμάτων και τροποποίησε το συνηθισμένο περιεχόμενό τους καθώς «οι ωφελούμενοι μας είπαν ότι δεν θα μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά να μαγειρέψουν, ακόμη και την ημέρα των Χριστουγέννων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή