Να μεγιστοποιήσουν την παραγωγή τους εν όψει της αναμενόμενης ζήτησης ενέργειας – ρεκόρ τους επόμενους μήνες αναγκάζει τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με εισαγόμενο άνθρακα η κυβέρνηση της Ινδίας, κάνοντας χρήση της νομοθεσίας για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

Όμιλος Αντάνι: Πώς η Hindenburg σορτάρισε τη μετοχή της

Όπως μεταδίδει το Reuters, πολλοί από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της Ινδίας που χρησιμοποιούν εισαγόμενο άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ανήκουν στην Adani Power και την Tata Power στο δυτικό κρατίδιο Γκουτζαράτ, δεν λειτούργησαν πρόσφατα σε πλήρη δυναμικότητα επειδή δυσκολεύτηκαν να ανταγωνιστούν την ενέργεια που παράγεται από φθηνό εγχώριο άνθρακα.

Τι ζητά το Νέο Δελχί από τα εργοστάσια

Στην ειδοποίηση που εστάλη σε όλους τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με βάση τον εισαγόμενο άνθρακα, το υπουργείο ανέφερε ότι αναμένει από αυτούς να λειτουργούν σε πλήρη δυναμικότητα και να πωλούν ενέργεια σε αγοραστές στα χρηματιστήρια. Οι μονάδες εισαγόμενου άνθρακα της Ινδίας έχουν συνολική δυναμικότητα 17 γιγαβάτ.

Η οδηγία τίθεται σε ισχύ στις 16 Μαρτίου, δίνοντας χρόνο στις μονάδες να εισαγάγουν άνθρακα πριν από την αναμενόμενη αύξηση της κατανάλωσης. Θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Το μεταβλητό τιμολόγιο για τις μονάδες αυτές θα καθοριστεί από επιτροπή που θα διορίσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters, στο οποίο σημειώνεται ότι η επιτροπή θα χρησιμοποιήσει τον δείκτη με το χαμηλότερο κόστος εισαγόμενου άνθρακα για τον υπολογισμό του μεταβλητού τιμολογίου για κάθε μονάδα.

Το υπουργείο αναμένει αιχμή ζήτησης 229 γιγαβάτ τον Απρίλιο, και για να ανταποκριθεί το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής της Ινδίας θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ θερμικές μονάδες ισχύος 193 γιγαβάτ εκείνο το μήνα.

Αύξηση της καύσης άνθρακα

Η Ινδία αναμένει ότι τα εργοστάσιά της θα κάψουν περίπου 8% περισσότερο άνθρακα κατά το οικονομικό έτος που λήγει τον Μάρτιο του 2024, με την αυξημένη οικονομική δραστηριότητα και τις ακανόνιστες καιρικές συνθήκες να συνεχίζουν να ενισχύουν την αύξηση της ζήτησης για ενέργεια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή