Αίσια έκβαση είχε – προς το παρόν –  για την Facebook η εκδίκαση συλλογικής αγωγής ύψους έως και 3 δισεκατομμυρίων λιρών (3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων) στη Βρετανία, με τους ισχυρισμούς ότι ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση του για να εκμεταλλευτεί τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

Meta: Η νέα συνδρομητική υπηρεσία για Instragram και Facebook

Ωστόσο, δικαστήριο του Λονδίνου έδωσε στους δικηγόρους των εναγόντων προθεσμία έως και έξι μηνών για να «ξαναπροσπαθήσουν» να αποδείξουν τυχόν βλάβες των χρηστών.

Η αγωγή

Η Meta Platforms, μητρική εταιρεία της Facebook, βρίσκεται αντιμέτωπη με μαζική αγωγή εκ μέρους περίπου 45 εκατομμυρίων χρηστών του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης στη Βρετανία.

Η νομικός ακαδημαϊκός Liza Lovdahl Gormsen, η οποία κινεί την υπόθεση, υποστηρίζει ότι οι χρήστες του Facebook δεν αποζημιώθηκαν δεόντως για την αξία των προσωπικών δεδομένων που έπρεπε να παράσχουν για να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα.

Οι δικηγόροι της ζήτησαν τον περασμένο μήνα από το Εφετείο Ανταγωνισμού να πιστοποιήσει την υπόθεση βάσει του καθεστώτος συλλογικών διαδικασιών του Ηνωμένου Βασιλείου – το οποίο είναι περίπου ισοδύναμο με το καθεστώς συλλογικών αγωγών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αλλά το Δικαστήριο έκρινε τη Δευτέρα ότι η μεθοδολογία της Lovdahl Gormsen για τον καθορισμό τυχόν ζημιών που υπέστησαν οι χρήστες του Facebook χρειάζεται «εκ βάθρων επαναξιολόγηση» για να συνεχιστεί η υπόθεση.

Ο δικαστής Marcus Smith έδωσε, ωστόσο, στους δικηγόρους προθεσμία έξι μηνών για να «καταθέσουν πρόσθετα στοιχεία που να περιγράφουν ένα νέο και καλύτερο σχέδιο που να οδηγεί σε μια αποτελεσματική δίκη».

Εκπρόσωπος της Meta δήλωσε ότι η εταιρεία χαιρετίζει την απόφαση και παρέπεμψε στην προηγούμενη δήλωσή της, ότι η αγωγή είναι «εντελώς αβάσιμη».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή