Σε «επανεξέταση» των δηλώσεων του προέδρου της Credit Suisse Άξελ Λέμαν, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι οι εκροές από την τράπεζα που καταγράφηκαν το τέταρτο τρίμηνο του 2022 «σταθεροποιήθηκαν» στις αρχές Δεκεμβρίου, προχωρά η ρυθμιστική αρχή του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ελβετίας, Finma, όπως αποκαλύπτει το Reuters.

Credit Suisse: Εκροές 120 δισ. δολαρίων και νέες ζημιές το τέταρτο τρίμηνο

Μετά την αποκάλυψη, οι μετοχές της ελβετικής τράπεζας κατέγραψαν απώλειες άνω του 5%, υποχωρώντας σε χαμηλά 30 ετών.

Η έρευνα

Η Finma επιδιώκει να εξακριβώσει εάν ο Λέμαν και άλλοι εκπρόσωποι της Credit Suisse γνώριζαν ότι οι πελάτες της τράπεζας εξακολουθούσαν να αποσύρουν κεφάλαια όταν σε συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης δήλωναν ότι οι εκροές είχαν σταματήσει.

Μιλώντας στους Financial Times την 1η Δεκεμβρίου, ο Λέμαν είχε δηλώσει ότι μετά τις έντονες εκροές τον Οκτώβριο, αυτές «εξομαλύνθηκαν πλήρως» και «αντιστράφηκαν εν μέρει». Την επόμενη ημέρα δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ότι οι εκροές είχαν «ουσιαστικά σταματήσει».

Όμως τώρα υπολογίζεται, με βάση τα ετήσια αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στις 9 Φεβρουαρίου, ότι περίπου το 15% των κεφαλαίων αποσύρθηκαν τον Δεκέμβριο, οπότε και συνεχιζόταν το bank run που ξεκίνησε από μια ανυπόστατη αναφορά σχετικά με την οικονομική κατάσταση της τράπεζας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις αρχές Οκτωβρίου.

Η ελβετική ρυθμιστική αρχή εξετάζει κατά πόσο οι δηλώσεις του Λέμαν ήταν παραπλανητικές, καθώς ενδέχεται απλώς να μην είχε λάβει αναλυτική ενημέρωση πριν προχωρήσει σε αυτά τα σχόλια.

Ένα ακόμη πλήγμα

Αναλυτές κάνουν λόγο για ένα ακόμη πλήγμα για την Credit Suisse, από την οποίαν οι πελάτες της απέσυραν 110,5 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (119,65 δισεκατομμύρια δολάρια) τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022. Όπως σχολιάζει το Reuters, ο έλεγχος της Finma προστίθεται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Credit Suisse, η οποία έχει κλονιστεί από σκάνδαλα τα τελευταία χρόνια. Η τράπεζα έχει ξεκινήσει μια σαρωτική αναμόρφωση για να αποκαταστήσει την κερδοφορία της, εγκαταλείποντας ορισμένες δραστηριότητες επενδυτικής τραπεζικής και εστιάζοντας στη διαχείριση χρημάτων για τους πλούσιους.

Απαντώντας σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό των αποτελεσμάτων της 9ης Φεβρουαρίου, η Finma ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ενώ τα αποθέματα ρευστότητας της Credit Suisse είχαν σταθεροποιητικό αποτέλεσμα, η ρυθμιστική αρχή «παρακολουθεί πολύ στενά τις τράπεζες κατά τη διάρκεια τέτοιων καταστάσεων», αναφερόμενη στις εκροές, οι οποίες «ήταν πράγματι σημαντικές» κατά το τέταρτο τρίμηνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή