Στα 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια ανήλθαν τα προ φόρων κέρδη της τράπεζας για το τέταρτο τρίμηνο του 2022, 108% υψηλότερα από 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από ένα χρόνο.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών ανέμεναν άλμα 87% στα 4,97 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το CNBC.

Ρωσία: Στα 258 δισεκατομμύρια ρούβλια τα κέρδη των τραπεζών

Η HSBC ανέφρε ότι τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου αντικατοπτρίζουν την ισχυρή αύξηση των εσόδων και τα χαμηλότερα αναφερόμενα λειτουργικά έξοδα.

Ειδικό μέρισμα

Αναφέροντας αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η HSBC είπε ότι θα εξετάσει ένα ειδικό μέρισμα 0,21 δολαρίων μετά την ολοκλήρωση της πώλησης μονάδων εν μέσω μιας συνεχιζόμενης διαμάχης με τον βασικό μέτοχο Ping An Insurance Group Co of China.

Η τράπεζα ανακοίνωσε την πώληση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων της HSBC Canada τον Νοέμβριο, καθώς προσπαθεί να πείσει τους επενδυτές ότι ένα σχέδιο να επικεντρωθούν εκ νέου στην Ασία είναι προσοδοφόρο για την επιχείρηση.

Τεράστια αύξηση κερδών

Η HSBC ανέφερε ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν 92% στα 6,83 δισεκατομμύρια δολάρια το τέταρτο τρίμηνο, πάνω από τη συναινετική εκτίμηση των 6,51 δισεκατομμυρίων δολαρίων των αναλυτών, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Είμαστε σε καλό δρόμο για να προσφέρουμε υψηλότερες αποδόσεις το 2023 και έχουμε δημιουργήσει μια πλατφόρμα για περαιτέρω δημιουργία αξίας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Noel Quinn . «Με την παράδοση υψηλότερων αποδόσεων, θα έχουμε αυξημένη ικανότητα διανομής και θα εξετάσουμε επίσης ένα ειδικό μέρισμα μόλις ολοκληρωθεί η πώληση της HSBC Canada».

Η τράπεζα ανέφερε επίσης ότι θα εξετάσει και άλλες πιθανές εξαγορές μετοχών, εκτός από οποιοδήποτε υπάρχον πρόγραμμα. Η HSBC είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα επαναλάβει τις εξαγορές μόνο όταν το βασικό της κεφάλαιο επανέλθει στο εύρος του στόχου της από 14% έως 14,5%.

Τα αποτελέσματα είναι τα πρώτα υπό τον νέο οικονομικό διευθυντή Georges Elhedery, ο οποίος ανέλαβε από τον Ewen Stevenson στις αρχές του έτους.

Το κόστος

Οι πιέσεις στο κόστος είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η τράπεζα. Ο Στίβενσον είπε σε συνέδριο τον Σεπτέμβριο ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα μπορούσε να αναγκάσει τον δανειστή να αυξήσει σημαντικά τους μισθούς και ότι θα μπορούσαν να χρειαστούν «βίαιες» περικοπές για να συγκρατηθεί το κόστος.

Η HSBC βρίσκεται εν μέσω μιας γενικής αναμόρφωσης των παγκόσμιων δραστηριοτήτων της, ανακοινώνοντας πιο πρόσφατα την πώληση της καναδικής μονάδας της στη Royal Bank of Canada, για να επικεντρωθεί εκ νέου στην Ασία. Αυτή η συμφωνία αναμένεται να κλείσει αργότερα αυτό το έτος και να δημιουργήσει κέρδος προ φόρων ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Ασία

Η τράπεζα επιδιώκει επίσης να αναπτύξει τις δραστηριότητές της σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες αγορές της Ασίας. Η HSBC έχει επικεντρωθεί εκ νέου στην οικοδόμηση της μονάδας της στην Ινδία και σχεδιάζει να ανοίξει μια υπηρεσία ιδιωτικής τραπεζικής στην ξηρά για τους πλουσιότερους πολίτες της χώρας φέτος.

Η διοίκηση της τράπεζας είχε «κολλήσει»πέρυσι στις προσπάθειες να αποτρέψει μια εκστρατεία της Ping An Insurance Group Co., του μεγαλύτερου μετόχου της εταιρείας, για να την αναγκάσει να εξετάσει το ενδεχόμενο spin out και χωριστή εισαγωγή στο χρηματιστήριο των δραστηριοτήτων της στην Ασία. Η HSBC ανέφερε ότι μπορεί να δημιουργήσει περισσότερη αξία διατηρώντας και αναπτύσσοντας την επιχείρηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή