Υπερβολικές και «απλώς μη ρεαλιστικές» χαρακτηρίζει τις δημοσιονομικές απαιτήσεις των εταίρων του στην κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης στο Reuters αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό μεταξύ του δικού του φιλικού προς τις επιχειρήσεις κόμματος FDP, του κεντροαριστερού SPD και των Πρασίνων ο Κρίστιαν Λίντνερ απάντησε: «Οι επιθυμίες τους είναι αποκομμένες από τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη».

Θετική έκπληξη από την «ατμομηχανή» της Ευρώπης – Κατεβάζει ταχύτητα ο πληθωρισμός

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πρόσθετες δαπάνες ανέρχονται σε σχεδόν 70 δισ. ευρώ σε σύγκριση με προηγούμενα σχέδια, ενώ οι απαιτήσεις κινούνται στο εύρος των 100 δισ. ευρώ επιπλέον ετησίως από το 2025 και μετά.

«Δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα», τόνισε ο Λίντνερ, προσθέτοντας ότι αυτές οι απαιτήσεις δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν ούτε με αυξήσεις στους φόρους. Ο Λίντνερ αντιτίθεται σθεναρά σε οποιαδήποτε δημοσιονομική επέκταση, κάτι που τον φέρνει σε σύγκρουση με τους άλλους δύο εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο νέος υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους επιθυμεί 10 επιπλέον δισ. ευρώ για τον αμυντικό προϋπολογισμό του χρόνου. Ο Λίντνερ είναι σύμφωνος να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες, χωρίς όμως να προτείνει συγκεκριμένα ποσά. «Ωστόσο, αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι 10 δισ. ευρώ περισσότερα το 2024 σε σχέση με σήμερα είναι ένα μη ρεαλιστικό νούμερο», υπογράμμισε.

Για να καταστεί δυνατή αυτή η πρόσθετη χρηματοδότηση, οι αμυντικές δαπάνες θα πρέπει να θεωρηθούν ως προτεραιότητα, κάτι που θα στερήσει χρήματα από άλλους τομείς.

Πρόσθετη χρηματοδότηση πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ απαιτούν επίσης οι δήμοι προκειμένου να φροντίσουν τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Η θέση του Λίντνερ είναι ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση φροντίζει ήδη αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. «Ως εκ τούτου, θα έλεγα ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη τηρήσει με το παραπάνω τη δέσμευσή της».

Μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, η Γερμανία καλείται να καταβάλει ετησίως 40 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή τόκων.

«Δεν έχουμε χρήματα για μελλοντικά έργα γιατί πρέπει να πληρώσουμε τα χρέη του παρελθόντος. Αυτή η πολιτική πρέπει να τελειώσει», κατέληξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή