Στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα ενός έτους ανήλθε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη ζώνη του ευρώ, σε μία ακόμα ένδειξη ότι η ευρωπαϊκή οικονομία είναι πιο ανθεκτική από ό,τι προβλεπόταν αρχικά και πως μπορεί φέτος να αποφύγει την ύφεση.

Ειδικότερα, ο δείκτης εμπιστοσύνης που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυξήθηκε σε -19 τον Φεβρουάριο από -20,7 τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα.

Ένας απροσδόκητα ήπιος χειμώνας πιθανότατα θα βοηθήσει την ευρωζώνη των 20 εθνών να αποφύγει μια οικονομική ύφεση μετά την άνοδο των τιμών της ενέργειας που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Βουτιά» στην παραγωγή του κατασκευαστικού κλάδου της ευρωζώνης τον Δεκέμβριο

Οι προοπτικές βελτιώνονται επίσης χάρη στην επιβράδυνση του πληθωρισμού, αν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει επιφυλακτική για τις υποκείμενες πιέσεις στις τιμές και συνεχίζει να αυξάνει τα επιτόκια.

Για την ΕΕ, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε κατά 1,5 μονάδες στο -20,6.

«Παρά την τέταρτη συνεχή μηνιαία βελτίωση, σε -20,6 (ΕΕ) και ‑19,0 (ευρωζώνη) ποσοστιαίες μονάδες, η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει πολύ κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο της», σημείωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανακοίνωσή της.

Γλιτώνει την ύφεση;

Η ευρωζώνη βρίσκεται σε τροχιά για να αποφύγει την ύφεση μετά την απροσδόκητη ανάπτυξη στα τέλη του 2022, παρά τον διψήφιο πληθωρισμό και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Κατά 0,1% αυξήθηκε σε τριμηνιαία βάση το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ στην ζώνη του ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat. Οι αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg προέβλεπαν συρρίκνωση κατά 0,1%.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρέμεινε αμετάβλητο. Το τρίτο τρίμηνο του 2022, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,3% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ.

Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση της ανάπτυξης για το σύνολο του 2022, ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 3,5% στη ζώνη του ευρώ και κατά 3,6% στην ΕΕ.

Όπως σημειώνει η ευρωπαϊκή στατιστική αρχή αυτές οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις του ΑΕΠ βασίζονται σε πηγές δεδομένων που είναι ελλιπείς και υπόκεινται σε περαιτέρω αναθεωρήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή