Τόσο ο πληθωρισμός όσο και οι βασικοί δείκτες που αντανακλούν την πορεία των τιμών σε βασικά αγαθά μειώθηκαν τον Ιανουάριο στον Καναδά, αφήνοντας στην Τράπεζα του Καναδά (BoC) κάποιο περιθώριο να διατηρήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα τον επόμενο μήνα.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 5,9% σε ετήσια βάση, όπως ανέφερε η Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά την Τρίτη, μια αύξηση μικρότερη από την αναμενόμενη 6,1% όπως είχε αποτυπωθεί σε έρευνα ανάμεσα σε οικονομολόγους του Bloomberg, και 6,3% που είχε καταγραφεί τον Δεκέμβριο. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,5% τον Ιανουάριο, έναντι προσδοκιών για αύξηση κατά 0,7%.

Τράπεζα του Καναδά: Nέα, αλλά πιθανότατα τελευταία αύξηση των επιτοκίων

Δύο βασικά ετήσια κριτήρια που παρακολουθούνται στενά από την BoC – τα λεγόμενα trim και τα μεσαία βασικά επιτόκια – υποχώρησαν, κατά μέσο όρο 5,05% από το ανοδικά αναθεωρημένο 5,25 % έναν μήνα νωρίτερα. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν επίσης μέτρηση 5,05%. Ο πληθωρισμός στον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε στο 5,3% από 5,6% τον Δεκέμβριο.

«Δαμάζεται» το κύμα ακρίβειας

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων κατά 425 μονάδες βάσης μέσα σε 11 μήνες αρχίζουν να περιορίζουν την αύξηση των τιμών, αν και ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Τράπεζας του Καναδά. Τα στοιχεία υποστηρίζουν επίσης τις απόψεις ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται φέτος, επιτρέποντας στην κεντρική τράπεζα να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στο 4,5% στην επόμενη απόφασή της στις 8 Μαρτίου.

Ο διοικητής της τράπεζα, Tiff Macklem, δήλωσε ρητά ότι υπό όρους θα μπορούσε να υπάρξει μια παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων κάνοντας λόγο για αξιολόγηση των επιπτώσεων από την αύξηση των επιτοκίων στην σύσφιγξη της οικονομίας.

Tiff Macklem

Ο Macklem αναμένει ότι η ανάπτυξη της παραγωγής θα είναι σχεδόν μηδενική τα τρία πρώτα τρίμηνα του τρέχοντος έτους, κάτι που θα επιτρέψει στην οικονομία να μετακινηθεί από την πλεονάζουσα ζήτηση στη μέτρια πλεονάζουσα προσφορά και να υπάρξει «ανακούφιση στις πληθωριστικές πιέσεις».

Προβλέπει ότι ο ονομαστικός ρυθμός αύξησης των τιμών θα μειωθεί στο 3% μέχρι τα μέσα του έτους και θα επιστρέψει στον στόχο του 2% έως το 2024.

Η έκθεση για τον πληθωρισμό ήρθε λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας έδειξαν ότι η απασχόληση αυξήθηκε κατά 150.000 θέσεις, μια αύξηση δεκαπλάσια έναντι των αρχικών προσδοκιών, ενώ το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σταθερό στο 5%. Ήταν ο πέμπτος συνεχόμενος μήνας αύξησης στις θέσεις εργασίας σε για μια αγορά εργασίας που συνεχίζει να αψηφά όλες τις προβλέψεις για επερχόμενη επιβράδυνση φέτος.

Με βάση τα παραπάνω, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δήλωσαν ότι ο πήχης για την αύξηση των επιτοκίων είναι τώρα πολύ υψηλότερος και ότι θα πρέπει να δουν μια «συσσώρευση αποδεικτικών στοιχείων» ότι οι πιέσεις στις τιμές και η οικονομία δεν «παγώνουν» αρκετά γρήγορα ώστε να εξετάσουν μια νέα αύξηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή