Στο 4,5% αύξησε το βασικό της επιτόκιο την Τετάρτη η Τράπεζα του Καναδά (ΒοC), στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών, και επιπλέον όλα συνηγορούν στο ότι θα γίνει η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που πιθανότατα θα «παγώσει», προς ώρας, τις περαιτέρω αυξήσεις.

Η αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες των αναλυτών. Η τράπεζα αύξησε τα επιτόκια με ρυθμό ρεκόρ 425 μονάδων βάσης σε 10 μήνες για να μειώσει τον πληθωρισμό, ο οποίος κορυφώθηκε στο 8,1% και υποχώρησε στο 6,3% τον Δεκέμβριο, δηλαδή τρεις φορές πάνω από τον στόχο της τράπεζας για 2%.

BofA: Οι ΗΠΑ θα χάνουν 175.000 θέσεις εργασίας κάθε μήνα

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου «έχουν ξεκάθαρη πεποίθηση ότι η πολιτική σύσφιγξης που εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή ήδη επιβραδύνει την οικονομία και αισθάνονται άνετα ότι δεν θα χρειαστεί να αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια στα περισσότερα σενάρια», δήλωσε ο Andrew Kelvin, επικεφαλής στρατηγικής στον Καναδά στην TD Securities.

Ανάπτυξη ισχυρότερη των αρχικών προβλέψεων

Η ανάπτυξη φέτος θα είναι ισχυρότερη από ό,τι είχε προβλεφθεί τον Οκτώβριο, αλλά αναμένεται να «φρενάρει» το πρώτο εξάμηνο, ανέφερε η τράπεζα στην τριμηνιαία Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής (MPR), η οποία περιλαμβάνει νέες εκτιμήσεις. Ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 3% περίπου στα μέσα του τρέχοντος έτους και θα φτάσει τον στόχο το επόμενο έτους.

«Στρέφουμε την προσοχή μας για τον πληθωρισμό», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο διοικητής της BoC, Tiff Macklem. «Είμαστε ακόμη πολύ μακριά από τον στόχο μας, αλλά οι πρόσφατες εξελίξεις ενίσχυσαν την πεποίθησή μας ότι ο πληθωρισμός μειώνεται».

Εάν η οικονομία εξελιχθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις, η τράπεζα «αναμένει να διατηρήσει τα βασικό επιτόκιο της στο τρέχον επίπεδο ενώ αξιολογεί τον αντίκτυπο των σωρευτικών αυξήσεων των επιτοκίων», αναφέρεται στην ανακοίνωση για την αύξηση των επιτοκίων.

Στόχος ο πληθωρισμός στο 2%

«Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι διατεθειμένο να αυξήσει περαιτέρω το βασικό επιτόκιο εάν χρειαστεί, ώστε να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2%,» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η κεντρική τράπεζα του Καναδά είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ότι οι μελλοντικές αποφάσεις για τα επιτόκια θα εξαρτώνται από τα εκάστοτε δεδομένα και μια έκθεση για την απασχόληση του Δεκεμβρίου, που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, υπογράμμισε τον αυξανόμενο κίνδυνο από την αύξηση των μισθών και των τιμών.

«Η Τράπεζα του Καναδά έχει επιστρέψει στη χρήση μελλοντικής καθοδήγησης», δήλωσε ο Royce Mendes, διευθυντής και επικεφαλής μακροστρατηγικής της Desjardins. «Αυτό πιθανότατα εξασφαλίζει μια παύση στον κύκλο αύξησης των επιτοκίων για τουλάχιστον τους επόμενους μήνες».

Ενώ οι αυξήσεις του κόστους τροφίμων και στέγασης εξακολουθούν να επιβαρύνουν τα νοικοκυριά και ο συνολικός πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υψηλός, η τράπεζα ανέφερε στο MPR της ότι «ο πληθωρισμός του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τριών μηνών έχει υποχωρήσει σε περίπου 3,5%, υποδηλώνοντας σημαντική επιβράδυνση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες».

Το δολάριο Καναδά υποχώρησε στο 1,34 ανά δολάριο ΗΠΑ, μειωμένο κατά 0,2% σε ημερήσια βάση, μετά την αύξηση των επιτοκίων. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του Καναδά μειώθηκε κατά 6,5 μονάδες βάσης στο 2,792%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή